Εθνική ομάδα είναι το ταξίδι του Μπουρούση από το Πεκίνο στο Λονδίνο με επιστροφή μέσα σε 48 ώρες!

Γιάννης Μπουρούσης

i

© Intime

Εθνική ομάδα είναι το ταξίδι του Μπουρούση από το Πεκίνο στο Λονδίνο με επιστροφή μέσα σε 48 ώρες!

Γιάννης Πάλλας 18:35 - 24.06.2023 / Ανανεώθηκε: 18:44 - 24.06.2023

H συμμετοχή στην Εθνική ομάδα είναι εθελοντική, είναι όμως πάνω από συμβόλαια, χορηγίες, κούραση και προσωπικές στρατηγικές

Η απόφαση του Κώστα Σλούκα να μην ενισχύσει την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 κάνοντας ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις με την «επίσημη αγαπημένη», είναι κάτι που προκάλεσε παγωμάρα στις τάξεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, πλήθος αντιδράσεων στην κοινή γνώμη και μεγάλη συζήτηση για την παρουσία των παικτών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Μάλιστα, οι ψίθυροι και για άλλες απουσίες διεθνών, έφερε ξανά το θέμα της παρουσίας στην Εθνική ομάδα και της θέλησης για συμμετοχή στην πρώτη γραμμή.

Ασφαλώς και η παρουσία στην «επίσημη αγαπημένη» είναι εθελοντική, δεν υποχρεώνει κανείς κανέναν να πάει με το ζόρι. Το θέλεις, το νιώθεις, το αισθάνεσαι να προσφέρεις στην πατρίδα σου. Κανείς δεν θα σε πάει πιάνοντας σε από τον σβέρκο στην προετοιμασία.

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Αργεντινή αποτελούν χώρες που δίνουν το παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζεται η φανέλα με το εθνόσημο. Η πίστη και η αφοσίωση παικτών όπως ο Τόνι Πάρκερ, ο Μπορίς Ντιό, ο Πάου Γκασόλ, ο Μάρκ Γκασόλ, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ, ο Σέρχιο Γιουλ και ο Ρούντι Φερνάντεθ είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Το ίδιο και ο Λουίς Σκόλα, ο Μανού Τζινόμπιλι, ο Αντρές Νοτσιόνι και ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο.

Βέβαια και στην χώρα μας υπήρχε ο Παναγιώτης Γιαννάκης που ενσάρκωνε όλα τα ιδανικά και τις αξίες της Εθνικής ομάδας. Τον ίδιο ακριβώς δρόμο ακολούθησε ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο επί πολλά χρόνια αρχηγός της Εθνικής ομάδας τον Νοέμβριο του 2017 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 πήρε άδεια με μεγάλη πίεση που άσκησε από την ομάδα του στην Κίνα (Zhejiang Lions) και ήρθε στην Ελλάδα για μια μια ημέρα, ταξίδεψε στο Λέστερ για το πρώτο παιχνίδι με την Μεγάλη Βρετανία και από το Λονδίνο επέστρεψε απευθείας στο Πεκίνο για να τεθεί ξανά στην διάθεση του προπονητή του.

Το ταξίδι για 48 ώρες προκειμένου να παίξει σ’ ένα παιχνίδι με την Εθνική ομάδα ενσαρκώνει όλη τη νοοτροπία και την θέληση του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος έτσι έμαθε να πορεύεται σε όλη τη ζωή του.

Κι εν τέλει αυτό είναι Εθνική ομάδα, ένα ταξίδι από τη μια άκρη της Γης στην άλλη για να προσφέρεις ότι μπορείς φορώντας το εθνόσημο και παίζοντας για όλους τους Έλληνες. Αδιαπραγμάτευτα, αληθινά και χωρίς όρους.

Αυτό είναι Εθνική ομάδα, το ταξίδι Πεκίνο-Λονδίνο με επιστροφή σε 48 ώρες για να συμμετάσχεις σε αγώνες προκριματικών. Δίχως, ξεκούραση, δίχως restart, δίχως έγνοιες για εμπορικές συμφωνίες η οτιδήποτε άλλο που δεν μπαίνει στο ζύγι και δεν σταθμίζεται πλάι στην προσφορά προς τον τόπο σου.

ΥΓ: Το 2019 στο Παγκόσμιο της Κίνας ο Κώστας Σλούκας ταξίδεψε μόνος γιατί είχε τραυματιστεί στη γάμπα στο τουρνουά «Ακρόπολις» και έφτασε δυο ημέρες πριν τους αγώνες κάνοντας διπλές θεραπείες καθημερινά για να προσφέρει στην Εθνική ομάδα. Παρότι, θα μπορούσε να μην ρισκάρει ένα νέο τραυματισμό μένοντας εκτός διοργάνωσης. Ήταν όμως εκεί...