Το ιδανικό σενάριο να παίζεις στον ναό του ποδοσφαίρου για το όνειρο

Το ιδανικό σενάριο να παίζεις στον ναό του ποδοσφαίρου για το όνειρο

Γιώργος Σακελλαρίου 00:51 - 11.09.2024 / Ανανεώθηκε: 00:57 - 11.09.2024

Η Εθνική θα πάει στο Γουέμπλεϊ για να κοντράρει την Αγγλία και να κυνηγήσει την πρώτη θέση του ομίλου, με τον Ιωαννίδη και την παρέα του να έχουν στραμμένα πάνω τους τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Η Εθνική σε δύο ματς με τη Φινλανδία και την Ιρλανδία δεν έλαμψε.

Αυτή είναι η μία πραγματικότητα. Η άλλη είναι ότι η Ελλάδα με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να έχει λιγότερο από 1,5 μήνα παρουσίας στο πόστο του προπονητή της γαλανόλευκης και μόλις εννέα μέρες με τους παίκτες του, δεν μπορούσε να κάνει και θαύματα. Να παίξει θελκτικό ποδόσφαιρο, τη στιγμή που προερχόταν από έναν πικρό αποκλεισμό, που της στέρησε την παρουσία στο Euro 2024.

Τι έπρεπε να κάνει η Εθνική στο νέο της ξεκίνημα με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο. Δύο νίκες. Έστω και με μισό-μηδέν. Κόντρα σε Φινλανδία και Ιρλανδία κακά τα ψέμματα, όταν έχεις Αγγλία στον όμιλο θες τέσσερις νίκες. Απλό δεν είναι, αλλά η Εθνική είναι ήδη στα μισά του δρόμου. Τις πέτυχε με μέτριες εμφανίσεις, αλλά και με γκολάρες, όπως στο Δουβλίνο, με γκολ από συνδυασμό όπως το 2-0 με τη Φινλανδία και με στατική φάση όπως το 3-0 στο Φάληρο.

Τις σημείωσε έχοντας εκτός έναν εξτρέμ που παίζει κυρίως δεξιά, τον οποίο έχασε πριν το πρώτο ματς, τον Μασούρα, έχοντας εκτός τον Φορτούνη, ο οποίος δεν αποκλείεται να γυρίσει, τον Κουρμπέλη και στο δεύτερο ματς δεν αγωνίστηκε κι ένας από τους πλέον ποιοτικούς της παίκτες, ο Κωνσταντέλιας.

Η Εθνική έχει σημειώσει 5 γκολ και δεν έχει δεχθεί κανέναν. Ασφαλώς και είναι σημαντικό. Η Ελλάδα δέχθηκε ελάχιστες φάσεις και στα δύο ματς. Βρήκε πέντε γκολ, τη στιγμή που η τεράστια Αγγλία με αστείρευτο ταλέντο έχει κόντρα στους ίδιους αντιπάλους και μάλιστα το ίδιο πρόγραμμα, εντός με Φινλανδία και εκτός με Ιρλανδία, σκορ 4-0.

Η Ελλάδα δεδομένα έχει αδυναμίες. Με την έλευση του Ζαφείρη προσπαθεί να βρει δημιουργία και από την πίσω ζώνη. Όχι μόνο από τους φορ και τους μεσοεπιθετικούς. Ταλέντο επίσης έχει. Μην ξεχνάμε ότι λόγω του Ιωαννίδη, είναι στον πάγκο ο βασικός φορ της Μπενφίκα, ο Βαγγέλης Παυλίδης. Στα μετόπισθεν υπάρχουν στόπερ και αριστερός μπακ που παίζουν στην Premier League (Μαυροπάνος, Τσιμίκας), υπάρχουν στόπερ και αριστερός μπακ που αγωνίζονται στην Bundesliga (Κουλιεράκης, Γιαννούλης).

Το γκρουπ διαθέτει παίκτες για να παίξει σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το κυριότερο μετά τη νίκη κι επί της Ιρλανδίας είναι ότι διαθέτει και ψυχολογία, το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εξαιρετικό κι αυτό δεν είναι κλισέ, ούτε μία γενική αναφορά. Ψυχολογία για να παίξει στον ναό του ποδοσφαίρου, στο Γουέμπλεϊ σε έναν μήνα (10 Οκτωβρίου) με τη σπουδαία Αγγλία των Κέιν, Μπέλιγχαμ, Σάκα, Γκρίλις, Φόντεν, Ράις και πολλών άλλων, για το όνειρο.

Είναι ωραίο γι’ αυτά τα νέα παιδιά, διότι τα περισσότερα είναι σε εξαιρετική ηλικία, να παίζουν ένα τόσο σπουδαίο ματς. Μέχρι φυσικά το επόμενο. Αν νικήσει η Εθνική δεν σημαίνει ότι πήρε την πρωτιά. Η Αγγλία ασφαλώς και μπορεί να νικήσει στη χώρα μας, ούτε εγγυάται κάποιος ότι θα γίνει το 2 στα 2 με Φινλανδία εκτός και Ιρλανδία εντός. Πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι η Εθνική πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το να παίζει ένα ελληνόπουλο στον ναό για έναν τόσο σημαντικό στόχο, είναι το ιδανικό για την εξέλιξή του. Έτσι, όπως είναι τα πράγματα στον όμιλο, η ποδοσφαιρική Ευρώπη θα στρέψει το βλέμμα της σε αυτό το ματς. Θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση γι’ αυτά τα παιδιά, θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για την Εθνική.

Σε κάτι τέτοια ματς, παράλληλα, γνωρίζουμε ότι την Ελλάδα μπορείς να μην την φοβάσαι. Φυσικά και μπορεί σε ένα κακό βράδυ να έρθει μία σκληρή ήττα, όπως έγινε στα προκριματικά του Euro με την Ολλανδία. Αλλά μπορεί και να παλέψει, όπως εκτός με τη Γαλλία κι ας ηττήθηκε 1-0. Όπως στο φιλικό με τη Γερμανία, όπως πήρε Χ εκτός από την Ισπανία πριν λίγα χρόνια κι ας μην υπήρχε τόσο πολύ ταλέντο.

Πλέον η Ελλάδα έχει παίκτες που αξίζουν 10-20-30 εκατ. ευρώ. Και θα κυνηγήσουν το όνειρο να ταξιδέψουν το 2026 σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό.

* Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η Εθνική, ωστόσο, με την πρωτιά θα έχει μία ακόμα ευκαιρία αν δεν τα καταφέρει στα προκριματικά, εκεί όπου θα περάσουν οι 12 πρώτοι κάθε ομίλου και οι 12 δεύτεροι με τέσσερις εθνικές από το Nations League, που θα έχουν το καλύτερο ranking, θα διεκδικήσουν ακόμα 4 εισιτήρια από τα 16 που δικαιούται η UEFA. Θα είναι, λοιπόν, τρομερά σημαντικό, ακόμα κι αν δεν πάρει βαθμό η Ελλάδα με την Αγγλία σε δύο αγώνες, να κάνει ακόμα δύο νίκες με Ιρλανδία, Φινλανδία.