Η Εθνική Νέων έδειξε πως η μεγάλη καρδιά ξεπερνά όλα τα εμπόδια  

Η Εθνική Νέων έδειξε πως η μεγάλη καρδιά ξεπερνά όλα τα εμπόδια  

Aχιλλέας Μαυροδόντης 22:57 - 21.07.2024 / Ανανεώθηκε: 22:58 - 21.07.2024

Η Εθνική Νέων ζορίστηκε απίστευτα απέναντι στο Βέλγιο, είδε κομβικούς παίκτες να τραυματίζονται, όμως με όπλο την καρδιά των παικτών, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έφερε ξανά την Ελλάδα στο βάθρο. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Η Ελλάδα είναι και πάλι στα μετάλλια!

Η Εθνική Νέων, μετά από έναν συναρπαστικό τελικό, πήρε τη νίκη απέναντι στο Βέλγιο με 70-68 και για δεύτερη συνεχόμενη φορά έφτασε στην Τρίτη θέση της Ευρώπης και το βάθρο.

Αυτή η φουρνιά της Ελλάδας, οι γεννημένοι δηλαδή το 2004, για ακόμα μια διοργάνωση έδειξε τα… καρύδια της και σήκωσε την Γαλανόλευκη, αλλά και το ελληνικό μπάσκετ, ψηλά.

Το ίδιο άλλωστε είχαν κάνει και στο τουρνουά του 2023 στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Παρέα με τους γεννημένους το 2003, οι διεθνείς μας ξεπέρασαν και τότε το εμπόδιο του Βελγίου στον μικρό τελικό και απολύτως δίκαια, έφεραν την Ελλάδα στο βάθρο για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια (τελευταία φορά ήταν το 2017, πάλι στο Ηράκλειο της Κρήτης).

Τι σημαίνει όμως αυτό το μετάλλιο; Σημαίνει πως παιδιά όπως ο Βαγγέλης Ζούγρης, ο Γιάννης Καρακώστας και ο Νίκος Πλώτας απέδειξαν πως αξίζουν μια θέση στις ομάδες της Stoiximan Basket League, καθώς δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους που βρίσκονται πολλές φορές μπροστά τους. Αυτό ισχύει φυσικά και για τα υπόλοιπα παιδιά, όμως αυτοί οι τρεις ήταν που ξεχώρισαν περισσότερο από κάθε άλλον, μαζί φυσικά με τον Αλέξανδρο Σαμοντούροφ.

Τα παιδιά έδειξαν πως πρέπει να παίξουν. Είναι πλέον η ώρα των ομάδων, οι οποίες πρέπει να τους ρίξουν στα βαθιά. Θα το δούμε όμως αυτό. Πάμε στα της Εθνικής Νέων, αυτής της παρέας που έδειξε πως όλα τα μπορεί.

Εθνική Νέων © FIBA

Μετά το κακό ματς απέναντι στη Γαλλία, της οποίας βέβαια τα κορμια… δεν παίζονται πραγματικά, η Ελλάδα μπήκε μουδιασμένη, κάτι για το οποίο ευθύνεται και η απουσία του Νίκου Πλώτα, αλλά και ο τραυματισμός του Αλέξανδρου Σαμοντούροφ. Η Ελλάδα βρέθηκε στο -11 στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, όμως δεν το έβαλε κάτω.

Οι μάχες στην άμυνα ήταν επικές, με τον Βαγγέλη Ζούγρη να παλεύει με όλο του το «είναι» και να κρατά όρθια την Ελλάδα, τραβώντας παράλληλα και τους υπόλοιπους διεθνείς μας, ενώ στο τέταρτο δεκάλεπτο ήρθε και η… έκρηξη!

Ο Καρακώστας βρήκε λύσεις, ο Κωνσταντινίδης βγήκε μπροστά και έπαιξε και για τον Πλώτα που είχε μείνει εκτός, ο Ζούγρης συνέχισε να μαζεύει τα ριμπάουντ, οι Βέλγοι δεν είχαν απαντήσεις και κάπως έτσι η Ελλάδα πήρε τη νίκη και το μετάλλιο, παρά την απουσία του Πλώτα, παρότι ο Αλέξανδρος Σαμοντούροφ τραυματίστηκε. Γιατί; Γιατί τα παλικάρια του Κώστα Παπαδόπουλου είχαν κάτι που οι Βέλγοι δεν μπόρεσαν να βρουν απάντηση. Είχαν καρδιά μεγάλη. Και αυτή η μεγάλη καρδιά τους χάρισε το χάλκινο μετάλλιο.

Θα μπορούσε το μετάλλιο να έχει άλλο χρώμα; Ναι, θα μπορούσε, όμως το κακό ποσοστό στα τρίποντα και τα κορμιά των Γάλλων εμπόδισαν τη Γαλανόλευκη να πάει ακόμη πιο ψηλά. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα είναι και πάλι στα μετάλλια και του χρόνου στην Κρήτη έχει μεγάλη ευκαιρία για ακόμη ένα.

Την ίδια στιγμή όμως, αυτά τα παλικάρια, επιστρέφουν στη σκληρή πραγματικότητα. Σε αυτή που θα πρέπει να παλέψουν και πάλι για τον χρόνο τους και να αποδείξουν πως αξίζουν το κάτι παραπάνω. Θα τα καταφέρουν; Ο χρόνος μόνο θα το δείξει. Αξίζουν όμως σίγουρα την ευκαιρία τους…

Βαγγέλης Ζούγρης © FIBA

ΥΓ. Θέλω πραγματικά να σταθώ σε ένα παλικάρι που με εντυπωσίασε και συνεχίζει να με εντυπωσιάζει κάθε φορά που τον βλέπω. Ο Βαγγέλης Ζούγρης έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως το πάθος, η συναμική και τα αθλητικά του προσόντα σπανίζουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις μπασκετικές χώρες. Ναι, είναι ό,τι πιο κοντά έχουμε δει στον Κάιλ Χάινς σε πολλά θέματα. Δεν είναι σαφώς ίδιοι και ο Ζούγρης θέλει ΠΟΛΛΑ χιλιόμετρα για να φτάσει τον άλλοτε σέντερ του Ολυμπιακού της ΤΣΣΚΑ και πλέον της Αρμάνι Μιλάνο. Επιβάλεται να παίξει και φέτος αρκετά, γιατί του χρόνου πρέπει να χτυπήσει πόρτα υψηλότερου επιπέδου από αυτό που Περιστερίου.