Ο «τελικός» ήταν εξ αρχής με την Ισπανία!

Φωτ. IMAGO

Ο «τελικός» ήταν εξ αρχής με την Ισπανία!

Κώστας Σωτηρίου 15:11 - 28.07.2024 / Ανανεώθηκε: 15:19 - 28.07.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει «αλήθειες» για την Εθνική Ανδρών του Βασίλη Σπανούλη και εξηγεί για ποιους λόγους δεν είναι κακό το -7 απέναντι στον Καναδά με βάση το σύστημα διεξαγωγής του ολυμπιακού τουρνουά.

Το πρώτο «crash test» της Εθνικής Μπάσκετ στο ολυμπιακό τουρνουά της FIBA κρίνεται αν μη τι άλλο θετικό. Και είναι βέβαιον ότι τόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Σπανούλης όσο και οι Έλληνες φίλαθλοι έμειναν ικανοποιημένοι από τον χαρακτήρα, το «μέταλλο», την αυταπάρνηση της Εθνικής Ανδρών. Απέναντι σε μια ομάδα με αστείρευτο ταλέντο και παίκτες που αμείβονται στο NBA με περισσότερα από… 30 εκατ. δολάρια ετησίως και «γράφουν» 30 πόντους ανά παιχνίδι! Διότι τέτοιοι παίκτες είναι π.χ. ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και ο Τζαμάλ Μάρεϊ.

Πάει, λοιπόν, το πρώτο από τα τρία ματς της πρώτης φάσης. Πέρασε. «Δεν θα το πούμε και θετικό ότι χάσαμε», δήλωσε ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου (17 π. με 3/6 τρ.), ο οποίος ήταν συγκινητικός (και) στην πρεμιέρα του τουρνουά. Από τη μια, έδειξε ότι αυτή είναι η σωστή νοοτροπία. Η Εθνική Ανδρών, που απαρτίζεται από ορισμένους σταρ της Euroleague και ένα παίκτη - φαινόμενο, που έκανε πάρτι (34 πόντοι με 11/17 σουτ και 12/15 βολές) παρά το «ξύλο» των Καναδών, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, παίζει πάντα για να κερδίζει. Θεωρητικά.

O Γκίλτζιους-Αλεξάντερ αρνήθηκε να πει το όνομα του Λαρεντζάκη: «Είπα στο νούμερο 5 ότι δεν παίζουν με αυτά»

O Γκίλτζιους-Αλεξάντερ αρνήθηκε να πει το όνομα του Λαρεντζάκη: «Είπα στο νούμερο 5 ότι δεν παίζουν με αυτά»

Ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ αναφέρθηκε στην ένταση στο φινάλε του αγώνα με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, εστιάζοντας σε μια κίνηση του Έλληνα γκαρντ.

Πρακτικά, απέναντι στην κάτοχο του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μανίλας, η Εθνική δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε ένα μπασκετικό θαύμα με 9/32 τρίποντα (28%), ούτε να ποντάρει στην αναλογία… 51-28: 51 πόντοι Γιάννης και Κώστας και 28 οι υπόλοιποι διεθνείς συνολικά. Συνεπώς, για να επιστρέψουμε στη δήλωση του αρχηγού, η Εθνική θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη, που έχασε με διαφορά 7 πόντων ανατρέποντας «χάντικαπ» 16 πόντων (40-56), με το οποίο είχε προηγηθεί ο Καναδάς στις αρχές της τρίτης περιόδου. Διότι, αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να της φανεί χρήσιμη σε τυχόν ισοβαθμίες με ομάδες των δύο άλλων ομίλων, δεδομένου ότι μετά τον αριθμό νικών μετρά το «goal average» και εν συνεχεία ο αριθμός των πόντων που σημείωσε η κάθε ομάδα.

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο εξής: στο προολυμπιακό τουρνουά στο ΣΕΦ η Εθνική αντιμετώπισε και απέκλεισε κατώτερες ποιοτικά ομάδες από τη δική μας. Την Σλοβενία του εξαντλημένου Λούκα Ντόντσιτς, που έπαιζε τελικούς NBA πριν από δέκα ημέρες και την Κροατία των τριών σταρ Χέζονια, Σάριτς και Ζούμπατς, αλλά και ορισμένων γκαρντ, που δύσκολα στέκονται στο Eurocup! Ήταν δεδομένο ότι στο επιβλητικό «Πιέρ Μορουά» της Λιλ, η Εθνική θα συναντούσε σκληρό ανταγωνισμό και κατά τη γνώμη μου καλύτερες ομάδες από τη δική μας.

Μια από αυτές είναι ο Καναδάς και μια ακόμη (θεωρητικά) η Αυστραλία, την οποία η Εθνική αντιμετωπίζει τελευταία. Ο «τελικός», λοιπόν, είναι την Τρίτη (30/7, στις 12.00) απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία του Σέρζιο Σκαριόλο, του «υπερόπλου» Σάντι Αλντάμα, του νατουραλιζέ Λορέντζο Μπράουν, των αδερφών Ερνανγκόμεθ, των γερόλυκων Γιούλ και Ρούντι, του Αμπρίνες και του Γκαρούμπα. Για την Ελλάδα αυτός είναι ο «τελικός»! Αυτή είναι η αναμέτρηση, στην οποία θα κληθεί να δείξει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα, που έχει σφυρηλατήσει τις τελευταίες 45 ημέρες. Και είναι τελικός, διότι μια νίκη στους τρεις αγώνες (θεωρητικά πάντα, γιατί όλα τα ματς παίζονται, όπως και αυτό με την Αυστραλία στο φινάλε) μπορεί να την οδηγήσει στην προημιτελική φάση ως μια από τις δύο καλύτερες τρίτες των ομίλων. Not bad, αρκεί να πάμε στην οκτάδα!

Για να συμβεί, όμως, αυτό, η Εθνική θα πρέπει -σε μια… ακατάλληλη ώρα για μπάσκετ τόσο υψηλού επιπέδου (11.00 τοπική, 12.00 Ελλάδος)-, να μην αφήσει ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Ούτε μια φάση, ούτε μια άμυνα, ούτε ένα ριμπάουντ. Και φυσικά να βάλει τα σουτ! Απέναντι στον Καναδά, η Εθνική «ξόδεψε» περισσότερα από 20 λεπτά, ώσπου να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν παίξει μπασκετικό «ξύλο» δεν έχει καμία ελπίδα. Το δήλωσε ξεκάθαρα και ο έμπειρος Τόμας Ουόκαπ: «Βλέποντας το πώς παίξαμε στο δεύτερο ημίχρονο, αυτός θα είναι ο οδηγός μας για το επόμενο ματς. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη “συνταγή” απέναντι στους Ισπανούς. Εκεί δείξαμε την ποιότητά μας, στα τελευταία 20 λεπτά». Αυτή τη φορά, ας βγάλουν οι διεθνείς τα «δόντια» τους από το τζάμπολ! Vamos!