Για να περάσεις ένα πούλμαν πρέπει να αλλάξεις ταχύτητα

Για να περάσεις ένα πούλμαν πρέπει να αλλάξεις ταχύτητα

Γιώργος Περπερίδης 00:24 - 16.09.2024 / Ανανεώθηκε: 00:28 - 16.09.2024

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν κακός, ήταν ωστόσο απροετοίμαστος απέναντι στην μαζική άμυνα του Παναιτωλικού. Και η πρώτη φετινή του απώλεια ήρθε μέσα από τα τρία βασικά στοιχεία που του έλειψαν. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Πολλοί θα σταθούν στον τρόπο που επέλεξε ο Γιάννης Πετράκης να παρατάξει τον Παναιτωλικό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αστείο και να το συζητάμε. Είναι δικαίωμα κάθε ομάδας και κάθε προπονητή -μέσα στα όρια των κανονισμών- να επιλεγεί το στυλ που επιθυμεί για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα. Και μάλιστα εκτός έδρας.

Ο Παναιτωλικός εν προκειμένω έχει στόχο την σωτηρία του και ουδόλως ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε ένα θεαματικό παιχνίδι, που δεδομένα ευνοεί την ομάδα που έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια σε δημιουργία και εκτέλεση. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει ο Παναιτωλικός κόντρα στον κάτοχο του Conference League;

Να παίξει επιθετικά; Για να βάλει ένα και να φάει τέσσερα για την χαρά του παιχνιδιού; Δεν υπάρχουν αυτά. Έπαιξε με τον μοναδικό τρόπο που μπορούσε να πάρει έστω έναν βαθμό, που πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύτιμος για τη συνέχεια.

Το θέμα είναι πώς αντέδρασε ο Ολυμπιακός βρίσκοντας μπροστά του ένα πούλμαν. Και θύμισε πολύ πραγματικές καταστάσεις, όταν πετυχαίνεις στον δρόμο ένα βαρύ όχημα και δεν έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις ταχύτητα, να επιταχύνεις και να προσπεράσεις. Λες και ήταν σε μονόδρομο, υποχρεωμένος να πηγαίνει... σημειωτόν.

Δεν ήταν κακός ο Ολυμπιακός. Έπαιξε μονότερμα σε όλο το ματς τον Παναιτωλικό. Δεν του επέτρεψε να τον απειλήσει, τον κράτησε στις μηδέν on target τελικές, στα μηδέν κόρνερ, δεν τον άφηνε να αλλάζει πάνω από δύο πάσες στην καλύτερη και ανάγκασε τον αντίπαλο του σε παθητικό ρόλο για 90 λεπτά.

Δεν πήρε αυτό που δικαιούταν βάσει κυριαρχίας ο Ολυμπιακός γιατί του έλειψαν τρία βασικά στοιχεία. Πρώτο, ο ρυθμός. Για να διασπάσεις μια τριπλή ζώνη άμυνας πρέπει να ανεβάσεις την ταχύτητα του παιχνιδιού σου. Να μπορείς στα λίγα μέτρα να κινείς παίκτες και μπάλα γρήγορα. Ο Ολυμπιακός έφτανε με σχετική άνεση έξω από την περιοχή της ομάδας του Αγρινίου, εκεί όμως οι ενέργειες του δεν είχαν έκρηξη και έμοιαζαν προβλέψιμες.

Δεύτερο στοιχείο, το κάθετο παιχνίδι. Παράλληλα έπαιζε ο Ολυμπιακός ξανά και ξανά, καταλήγοντας σε γεμίσματα από το πλάι στη μεγάλη περιοχή. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 70 φορές επιχείρησε να απειλήσει με αυτόν τον τρόπο. Ελάχιστες τα κατάφερε και σε αυτές ήταν άστοχος.

Τρίτο στοιχείο, το 1 vs. 1. Πολύ συχνά για να διασπάσεις μια τέτοια άμυνα, χρειάζεται μια στιγμή ατομικής ποιότητας και έμπνευσης. Να αφήσεις έναν - δύο αντιπάλους πίσω σου, να δημιουργήσεις ανισορροπία, να χαθούν τα μαρκαρίσματα και να έρθει μια εύκολη εκτέλεση.

Δεν βρήκε κάτι από αυτά ο Ολυμπιακός στο ματς και μοιραία δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Αν κάτι έμοιαζε παράταιρο για μια ώρα αγώνα, ήταν πως μάλλον δεν χρειαζόταν σχήμα με τρεις μέσους. Και βασικά ο Στάμενιτς. Δεν ήταν κακός όσο αγωνίστηκε, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός είχε περισσότερη ανάγκη έναν παίκτη με πιο προωθημένο ρόλο και περισσότερες επιθετικές αρετές με βάση τις ανάγκες του αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή ο Ολυμπιακός θα ξαναβρεί τέτοιες άμυνες μπροστά του, οφείλει να εμφανιστεί προετοιμασμένος να τις... ξεχαρβαλώσει. Και είναι πολύ παρήγορο πως ο Μεντλίμπαρ αυτό ακριβώς τόνισε στις δηλώσεις του. Το είδε και δεδομένα θα ψάξει τις λύσεις σε τακτική και πρόσωπα...