Η επιδραστικότητα του Ντίνου Μήτογλου και η φράση που τον έντυσε στα πράσινα!
i

© Intime

Η επιδραστικότητα του Ντίνου Μήτογλου και η φράση που τον έντυσε στα πράσινα!

Κώστας Σωτηρίου 11:28 - 31.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:20 - 14.08.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου αναλύει τα δεδομένα της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, παρουσιάζει το «φαινόμενο» του Ντίνου Μήτογλου και θυμίζει τι είχε πει ο Ματίας Λεσόρ στο Sportal Euroleague Show, λίγες μέρες πριν το ντέρμπι της Basket League...

Όταν μετά την πρόσφατη νίκη επί της Μπασκόνια, ο Ματίας Λεσόρ υποσχόταν μέσω του «Sportal Euroleague Show» ότι «στο ΣΕΦ θα πάμε με το μαχαίρι στα δόντια», δεν επαναλάμβανε απλώς ένα χιλιοειπωμένο κλισέ στην ιστορία των ντέρμπι, αλλά περιέγραφε ίσως τη μοναδική διαδρομή, που θα οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στην επικράτηση.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά επί των ημερών του Γιώργου Μπαρτζώκα, που φρόντισε να ενισχύσει την ομάδα του με σκληροτράχηλους παίκτες, όπως ο Τόμας Ουόκαπ (πρωτίστως) και ο Μουσταφά Φαλ, ο Ολυμπιακός -πέρα από την αγωνιστική ποιότητα και το χάρισμα αρκετών παικτών (Βεζένκοφ, Σλούκας κ.α.)- κυριαρχούσε λόγω της σκληράδας, που έβγαζε στο παρκέ.

Ίσως για πρώτη φορά φέτος, ο Παναθηναϊκός έδειξε να το συνειδητοποιεί. Οι «πράσινοι» το επεξεργάστηκαν στο μυαλό τους, προετοιμάστηκαν πνευματικά και όταν βγήκαν στο… ρινγκ, έμοιαζαν με μποξέρ, που δεν επρόκειτο να πέσει εύκολα στο καναβάτσο. Και αν παραπατούσε από κάποιο χτύπημα, έμοιαζε ανθεκτικός, ώστε να σηκωθεί και να συνεχίσει στον επόμενο γύρο. Με απλά λόγια, οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν ήταν έτοιμοι να πάνε σε μια εχθρική γειτονιά και να παίξουν ξύλο, γιατί αυτό επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ και οι σοβαρές ομάδες, όταν πρέπει, το κάνουν.

Αυτό εννοούσε ο Λεσόρ μιλώντας για «το μαχαίρι στα δόντια». Κάθε φορά, που οι Ερυθρόλευκοι επιχειρούσαν να θέσουν τον τόνο της αναμέτρησης, οι «πράσινοι» ήταν εκεί. Δεν έκαναν πίσω και όρθωναν ανάστημα. Ο Λεσόρ είναι μανούλα στον λεγόμενο... σκυλοκαβγά, σε αυτό που αποκαλούν στην Αμερική «dog fight». Δεν πρόκειται να κάνει πίσω όποιος και αν στέκεται μπροστά του, ακόμη και ο τεράστιος σε όγκο και ποιότητα Φαλ ή ο χαρισματικός Νίκολα Μιλουτίνοφ, που όμως δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να γίνουν επιδραστικοί σε μια συνολικά κακή βραδιά για τον Ολυμπιακό: 4/16 βολές, 6/23 τρίποντα, 12 λάθη.

Μιας και μιλάμε για επιδραστικότητα, ιδού ο πιο επιδραστικός παίκτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ίσως και στην Ευρώπη, βάσει συμβολαίου: Ντίνος Μήτογλου! Ο 27χρονος πάουερ φόργουορντ ήταν ισοπεδωτικός καταφέρνοντας να εξολοθρεύσει… τρεις παίκτες. Τα δύο «πεντάρια» Φαλ και Μιλουτίνοφ, όταν έπαιξε πέντε, παρασύροντάς τους μακριά από το τρίποντο και ξεχαρβαλώνοντας την άμυνα του Ολυμπιακού και το βασικό «τεσσάρι» Άλεκ Πίτερς, ο οποίος θα χρειαστεί μέρες για να ξεπεράσει το σοκ. Γενικά, με τα μεγάλα κορμιά (και με τον Χουάντσο στο «3», αλλά και σε κάποια αμυντικά plays πάνω στον Ουίλιαμς-Γκος), ο Παναθηναϊκός χάλασε τις γωνίες πάσας και τη δημιουργία του Ολυμπιακού στο «transition», κάτι που πιστώνεται ο Αταμάν.

Η ένταση, που έβγαλε ο Μήτογλου στο παρκέ του ΣΕΦ, εκτός του ότι αποτέλεσε ισχυρή ωστική δύναμη για τους συμπαίκτες του, οι οποίοι είδαν στο πρόσωπο του έναν τύπο, που το λέει η καρδιά του και δεν θέλει να χάσει, και η επιμονή του στα επιθετικά ριμπάουντ και τις δεύτερες ευκαιρίες, ήταν λες και… έκανε bullying στους ψηλούς του Ολυμπιακού. Δεν τους άφησε να πάρουν ανάσα, ήταν πάντα εκεί, μαχητής σε κάθε φάση σημειώνοντας «double double» (20 π., 10 ρ.) και έχοντας 4 τάπες και μόλις ένα λάθος σε 32’ συμμετοχής!

Μια σύντομη έρευνα επιβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απουσίας του εξαιτίας της υπόθεσης ντόπινγκ, ο Μήτογλου είχε μιλήσει τουλάχιστον μια, ίσως και δύο φορές με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος τον ήθελε σαν τρελός στον Ολυμπιακό. Όλοι γνωρίζουμε -και είναι πλέον αποδεκτό και από... αντιφρονούντες- την ικανότητα του «Coach B» στη δημιουργία ομάδων με εξαιρετική χημεία. Για αυτό και έκρινε ότι ο Μήτογλου θα αποτελούσε την τέλεια προσθήκη έπειτα από ενδεχόμενη αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοφ για το Σακραμέντο.

Μίλησε, ωστόσο, μαζί του και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος με μια φράση «σκλάβωσε» τον Μήτογλου και κέρδισε την εμπιστοσύνη και εν τέλει την υπογραφή του. «Σε θέλουμε στον Παναθηναϊκό, όποια και αν είναι η ποινή της έφεσης. Θα σε περιμένουμε για όσους μήνες χρειαστεί», φέρεται να του είπε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και εκείνη τη στιγμή, είχε ήδη δρομολογήσει την επιστροφή του διεθνούς πάουερ φόργουορντ/σέντερ στο Τριφύλλι. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι Πράσινοι στις 6 Ιουλίου 2023, ο Μήτογλου σε ένα πρόσωπο αναφέρθηκε ονομαστικά:

Τρομερός Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στο Sportal: «Θα παλεύουμε για τον αρχηγό μας, τον Σλούκα, μέχρι θανάτου!»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

10:20 - 31.10.2023

Τρομερός Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στο Sportal: «Θα παλεύουμε για τον αρχηγό μας, τον Σλούκα, μέχρι θανάτου!»

Ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής από το ΣΕΦ, επικρατώντας του Ολυμπιακού στο μεγάλο ντέρμπι «αιωνίων» και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ υποκλίθηκε, με τον τρόπο του, στον Κώστα Σλούκα, μιλώντας στο Sportal.

«Δεν θέλω να πω πολλά λόγια, παρά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έδειξε προς το πρόσωπό μου, όλους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού και φυσικά τον κόσμο της ομάδας που δεν έπαψε ποτέ να είναι στο πλευρό μου. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο γήπεδο», είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο πρώην παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο, ο οποίος μέσα σε μερικά παιχνίδια και έχοντας χάσει τις δύο πρώτες μάχες με τον Ολυμπιακό στο Super Cup και την EuroLeague, απέδειξε πόσο επιδραστικός και πόσο πολυμορφικός είναι για την ομάδα του Αταμάν. Ο οποίος, ίσως για πρώτη φορά φέτος, περπατούσε έξω από τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού και χαμογελούσε…