Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που αν δεν το σεβαστείς θα σε εκθέσει και ο φετινός Παναθηναϊκός το αποδεικνύει ήδη.
Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπαίνει με διαφορετική ψυχολογία στη «διαβολοβδομάδα» της EuroLeague. Δέκα μέρες νωρίτερα η ήττα στη Βαρκελώνη και η εικόνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα (όπου ο Παναθηναϊκός δεν είχε τους Σλούκα και Βιλντόζα) είχαν προσγειώσει απότομα τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν οι δύο νίκες στη σειρά. Επί της Μπασκόνια στην Ευρωλίγκα και -ακόμα περισσότερο- αυτή επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ για την Basket League.
Να, όμως, που ο χρόνος δικαιώνει τη λογική. Αυτή που θέλει μια νέα ομάδα με ποιοτικά υλικά να παρουσιάζει βελτίωση όσο περνάει ο καιρός. Βραδιές όπως αυτές στο «Παλάου Μπλαουγράνα» θα υπάρχουν και θα επαναληφθούν. Αλλά σταδιακά είναι πιο πιθανό να αποτελούν τις εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα. Το Τριφύλλι θα αντιμετωπίζει προβλήματα απέναντι σε ομάδες της δυναμικής και της χημείας της Μπαρτσελόνα, τουλάχιστον μέχρι να βγει το 2023, αλλά πλέον σου εμπνέει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να διαχειριστεί αντιπάλους από αυτούς που χαρακτηρίζουμε του… χεριού του. Και να μην την πατάει τόσο εύκολα, όπως με τη Μακάμπι ή τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (άσχετα αν υπήρχε και η διαιτητική συνδρομή στα συγκεκριμένα ματς).
Στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα και στα… καπάκια στο Αλεξάνδρειο κόντρα στον Άρη, ο Παναθηναϊκός πήρε δύο νίκες ψυχολογίας και επιβεβαίωσης της βελτιωτικής του πορείας. Και τις πήρε με πολύ διαφορετικό τρόπο. Απέναντι στους Γερμανούς βρήκε μια σχετικά χαλαρή και ασύνδετη άμυνα και την τιμώρησε με 99 πόντους, ενώ στη Θεσσαλονίκη «έφαγε» μπόλικο ξύλο, αλλά αντέδρασε με σκληράδα στην άμυνα και καθαρό μυαλό. Το μόνο ίδιο σε αυτά τα δύο ματς ήταν οι πρωταγωνιστές. Με κορυφαίο όλων τον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος έχει κάνει πράξη -χωρίς να το έχει πει- αυτό που έχουμε ακούσει πολλές φορές από αθλητές που απουσιάζουν μεγάλο διάστημα από την αγωνιστική δράση. Έχει επιστρέψει πολύ καλύτερος και πιο αποφασισμένος από πριν!
Κάθε βιαστικός θέλει τον… Βιλντόζα του και κάθε ξερόλας τον… Γκραντ του!
Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ σε δύο άλλες περιπτώσεις παικτών που έχουν ξεχωρίσει στα τελευταία παιχνίδια και δίνουν απαντήσεις που οι πάντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, πριν κρίνουν αβίαστα πρόσωπα και καταστάσεις.
Ο Λούκα Βιλντόζα δεν είχε ξεκινήσει καθόλου καλά τη χρονιά. Η καταγραφή αυτού του γεγονότος ήταν απολύτως λογική. Την κάναμε κι εμείς, την έκανε δημόσια και ο Εργκίν Αταμάν. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι του να… τελειώσει ο παίκτης από το ρόστερ και να του «χρεωθούν» τσακωμοί από άσχετους ή στημένους στα social media η διαφορά είναι χαώδης. Και η απάντηση ήρθε όπως πάντα μέσα στο παρκέ. Η βιασύνη να κρίνεις παίκτες και ομάδες σε τόσο πρώιμο στάδιο, ειδικά όταν έχουν τόσες πολλές αλλαγές, είναι εκ των πραγμάτων λανθασμένη. Όπως, φυσικά, ήταν λάθος να πιστέψει κάποιος πως ο Παναθηναϊκός έκλεισε θέση στο Final Four της EuroLeague επειδή έκανε εξαιρετικές μεταγραφές το καλοκαίρι.
Ο Αργεντινός γκαρντ του Τριφυλλιού, λοιπόν, μέσα σε δύο ματς μας θύμισε το πλούσιο ταλέντο που διαθέτει και γιατί αποκτήθηκε. Ήταν καθοριστικός στο Βερολίνο με τα 4/4 τρίποντα που πέτυχε, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι πως έδειξε να έχει βελτιώσει τις συνεργασίες του με τους ψηλούς. Και ειδικά τον Όλεκ Μπαλτσερόφσκι. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, το οποίο όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί ένας απλός οπαδός που απλά παρακολουθεί μπάσκετ. Στο μυαλό του γίνονται όλα αυτόματα λες και παίζει 2K. Δεν καταλαβαίνει πως χρειάζεται χρόνος για να καταλάβει ένας παίκτης τις κινήσεις κάποιου άλλου. Μάλιστα, κόντρα στον Άρη σαν ένας μπασκετικός «Αρσέν Λουπέν» έκλεψε 7 μπάλες και δημιούργησε νέο ρεκόρ στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Κανείς άλλος στο παρελθόν δεν είχε φτάσει αυτόν τον αριθμό. Κοχ, Μουλαομέροβιτς, Σαντ Ρος και Λι είχαν φτάσει μέχρι τις 6!
Τις δικές του «μεγαλειώδεις» (σαν το όνομά του) απαντήσεις δίνει από την αρχή της σεζόν και ο Τζέριαν Γκραντ. Όταν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι πολλοί χλεύασαν και απαξίωσαν τη μεταγραφή του. Οι… γνώστες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ, που τα ξέρουν όλα και κρίνουν πριν δουν κάποιον στο παρκέ, έβγαλαν «λίγο» τον MVP του περσινού Eurocup. Κι αυτός τους έχει κάνει να σωπάσουν. Οι 19 (9+10) ασίστ στα δύο τελευταία παιχνίδια σε Βερολίνο και Θεσσαλονίκη, ήταν απλά το αποκορύφωμα, έως τώρα.
Ο Αμερικανός έχει ήδη αποδείξει πως είναι παίκτης του επιπέδου της EuroLeague, προσφέροντας ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Στην Ευρωλίγκα μετράει 9,1 πόντους με 46,9% στο δίποντο και 46,7% στο τρίποντο, 2,3 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ, 1,7 κλεψίματα και 1,6 λάθη, ενώ συνολικά σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει 8,9 πόντους, με 48% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα, 4,3 ασίστ, 2,5 ριμπάουντ, 1,4 κλεψίματα σε 28:13 λεπτά συμμετοχής.
Τρεις αγώνες δίκοπο-μαχαίρι
Πλέον, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια ευκαιρία στην EuroLeague, η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει και παγίδα με λάθος διαχείριση. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει τρία συνεχόμενα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ. Δύο για τη «διαβολοβδομάδα» που διανύουμε με Ζαλγκίρις (15/11) και Βίρτους Μπολόνια (17/11) και ένα την επόμενη εβδομάδα με τη Βαλένθια (23/11). Ομάδες στα μέτρα των σοβαρών «πράσινων» που είδαμε στα τελευταία ματς, αλλά και επικίνδυνες -όπως ήδη έχουν αποδείξει με την παρουσία τους- αν υποτιμηθούν. Το «3 στα 3» θα αποτελέσει σημαντικό βαθμολογικό και ψυχολογικό εφόδιο για να βρεθεί εντός 8άδας το Τριφύλλι και να δει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία τη δύσκολη συνέχεια.