Η περίεργη πρόσληψη του Φρόιντφελντ, η στάση των Δικέφαλων και το... άδειασμα στον Λουτσέσκου

Τάκης Μπαλτάκος

i

ΕΠΟ

Η περίεργη πρόσληψη του Φρόιντφελντ, η στάση των Δικέφαλων και το... άδειασμα στον Λουτσέσκου

Μπάμπης Τσιμπίδας 15:09 - 10.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:49 - 14.08.2024

Ο Πίτερ Φρόιντφελντ παρουσιάστηκε σαν «μονόδρομος» από την ΕΠΟ και υπερψηφίστηκε αμέσως, χωρίς καν να εξεταστεί από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Μία ψήφος κόντρα σε κάθε λογική και προηγούμενη διαβούλευση, που αποτελεί και το μεγαλύτερο άδειασμα στον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Πίτερ Φρόιντφελντ, λοιπόν... Ο 59χρονος πρώην διαιτητής από τη Σουηδία είναι ο εκλεκτός του Τάκη Μπαλτάκου (και όσων… τον στηρίζουν) για την αναπλήρωση του Στιβ Μπένετ στην προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Ένας παλιός γνώριμος, αφού είχε προταθεί ξανά για το ίδιο πόστο τον Ιούλιο του 2020, όταν οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ είχαν προτιμήσει τον Άγγλο, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Για την οικονομία της συζήτησης, ας προσπεράσουμε το προφίλ του Φρόιντφελντ. Που έχει δουλέψει, εάν παρουσίασε αποτελέσματα, πόσο ενεργός είναι τα τελευταία χρόνια, ποιες είναι οι δημόσιες σχέσεις του με την UEFA. Ούτως ώστε να εξασφαλίζει τις υπηρεσίες ικανών ξένων ρέφερι για τα ντέρμπι της Super League. Ας υποθέσουμε πως όλα αυτά κρίνονται ικανοποιητικά και ο Φρόιντφελντ θεωρείται επαρκής.

Ο Παναθηναϊκός δεν δέχτηκε τον Φρόιντφελντ, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:27 - 10.10.2023

Ο Παναθηναϊκός δεν δέχτηκε τον Φρόιντφελντ, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία

Σφοδρή αντίδραση του Παναθηναϊκού στην επιβολή του Πίτερ Φρόιντφελντ στην προεδρία της ΚΕΔ. Αποχώρησαν οι «πράσινοι» καταγγέλοντας αντιθεσμικές πρακτικές από τη διοίκηση της ΕΠΟ.

Ας περάσουμε στην ουσία. Προ ημερών, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League και ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από την ΕΠΟ, να θέσει υπόψιν του Συνεταιρισμού τρία ή τέσσερα βιογραφικά υποψηφίων, για να ακολουθήσει η επιλογή του καλύτερου. Τότε, στην ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, γράφτηκε επί λέξη πως «το Διοικητικό Συμβούλιο επεσήμανε την ανάγκη να αποσταλούν τα βιογραφικά των υποψηφίων Αλλοδαπών τριών νέων μελών της ΚΕΔ στα μέλη της Ε.Ε.Π. πριν τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος ενημέρωσης και λήψης των οικείων αποφάσεων». Άρα, ο Συνεταιρισμός ζήτησε πληθώρα επιλογών, αλλά και χρόνο να τις εξετάσει. Λογικά, τότε εάν κάποια ΠΑΕ δεν αποδεχόταν αυτό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, θα είχε αντιδράσει... Αλλά δεν έχω υπόψη μου κάποια διαφοροποίηση... Τουλάχιστον, όχι εκ των προτέρων.

Τι συνέβη τελικά; Ο Τάκης Μπαλτάκος έφερε προ τετελεσμένου τις ομάδες στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, προτείνοντας τον Πίτερ Φρόιντφελντ. Χωρίς καμία άλλη πρόταση, για να έχουν έστω μία εναλλακτική οι παράγοντες, εφόσον δεν συμφωνήσουν για τον Σουηδό.

Άρα, με βάση την κοινή λογική και δια της εις άτοπον επαγωγή, μπορούμε να εξάγουμε ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα. Καταρχάς, ο Μπαλτάκος διέψευσε πανηγυρικά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και η οποία έγραφε, πως ουδέποτε απορρίφθηκαν προσεγγίσεις της Ομοσπονδίας προς ξένους για να αναλάβουν επικεφαλής της ΚΕΔ. Εκτός και αν πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Μπαλτάκος μίλησε μόνο με τον Φρόιντφελντ και κανέναν άλλο. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το πρόβλημα διογκώνεται, γιατί σημαίνει πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν έχει ατζέντα ή προσπάθησε να επιβάλλει έναν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Κατά δεύτερον, ας υποθέσουμε πως ο Φρόιντφελντ επαρκεί για τη δουλειά του αρχιδιατητή. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ γιατί συμφώνησαν αμέσως; Πως εξέφρασαν θετική άποψη και έπειτα υπερψήφισαν, εφόσον δεν γνώριζαν ποιον θα προτείνει ο Μπαλτάκος; Θεωρητικά, όταν έχεις άγνοια και ακούς μία πρόταση, δεν την απορρίπτεις αμέσως, ούτε και τη δέχεσαι. Ζητάς λίγο χρόνο να την εξετάσεις και να τοποθετηθείς. Ωστόσο, οι δύο Δικέφαλοι δεν λειτούργησαν με την κοινή λογική και είτε συμπεριφέρθηκαν επιπόλαια, είτε γνώριζαν εκ των προτέρων ποιον θα προτείνει ο Μπαλτάκος.

Επιπολαιότητα και βιασύνη, δεν διακρίνουν τους παράγοντες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Τουναντίον, όπως έχει αποδειχθεί. Πιο πιθανό φαντάζει το δεύτερο σενάριο. Το οποίο απλώς επιβεβαιώνει την παγιωμένη άποψη για τις ομάδες που ασκούν επιρροή στη διοίκηση της ΕΠΟ…

Ο Μπαλτάκος και με όσους διαβουλεύτηκε για την πρόσληψη του Φρόιντφελντ, χρεώνονται την αποτυχημένη επιλογή του Στιβ Μπένετ. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ και οι συνομιλητές του, απέτυχαν στην προηγούμενη προτίμηση τους για την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και θα έπρεπε να μην αναλάβουν το βάρος της απόφασης για δεύτερη φορά. Αντιθέτως, το ορθό θα ήταν να μοιραστούν την ευθύνη. Να καταστήσουν τις ΠΑΕ συνυπεύθυνες για τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔ. Αλλιώς είναι να διαμαρτυρηθούν οι ομάδες που θα έχουν προηγουμένως ψηφίσει έναν υποψήφιο, ειδικά ανάμεσα σε 3-4 και αλλιώς, τώρα που ο Φρόιντφελντ αποδείχτηκε… μονόδρομος.

Για όσους έχουν… μάτια και βλέπουν, στην ψηφοφορία για τον Φρόιντφελντ απλώς αποδείχτηκε πως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ στηρίζουν και έχουν προνομιακή σχέση με τη διοίκηση Μπαλτάκου στην ΕΠΟ. Συνεπώς, έχουν την κύρια ευθύνη και για όσα θα συμβούν στην ελληνική διαιτησία, από εδώ και στο εξής.

Το... άδειασμα στον Λουτσέσκου

Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ με τη στάση του στην επιλογή του Φρόιντφελντ, άδειασε μεγαλοπρεπώς τον προπονητή του. Όχι στα λόγια και στις διακηρύξεις, αλλά στην πράξη. Ο ΠΑΟΚ που είχε ψηφίσει και τον Μπένετ για τον οποίο στη συνέχεια διαμαρτυρόταν και δεν… τον ήθελε, συντάχτηκε πλήρως με την πρόταση της ΕΠΟ για τον Φρόιντφελντ.

Την ΕΠΟ την οποία ο ΠΑΟΚ κατηγορούσε για τις διαιτησίες και τους ορισμούς της ΚΕΔ. Γιατί δεν γίνεται να κατηγορείς την ΚΕΔ με την προηγούμενη σύνθεση, αλλά να θεωρείς αμέτοχη την προϊσταμένη αρχή της, την ΕΠΟ. Άρα, όπως καθίσταται εύκολα σαφές, ο ΠΑΟΚ ακολούθησε την πρόταση της Ομοσπονδίας, προς την οποία εξαπέλυε κατηγορίες μέχρι πριν λίγες μέρες.

Κοινώς, ας μην διαμαρτυρηθεί ξανά ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Αυτούς για τους οποίους φώναζε και υποστήριζε πως ευνοούν τον Παναθηναϊκό, έχουν την αποδοχή της διοίκησης του. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, με την υπερψήφιση από τον ΠΑΟΚ των επιλογών της ΕΠΟ, χωρίς καμία εξέταση. Χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Αν αυτό δεν είναι άδειασμα προς τον Λουτσέσκου από τον εργοδότη του, τότε τι είναι;