Η πιο ηχηρή απάντηση από τον πραγματικό MVP του ντέρμπι στο ΣΕΦ

Εργκίν Αταμάν

Η πιο ηχηρή απάντηση από τον πραγματικό MVP του ντέρμπι στο ΣΕΦ

Ηλίας Λαλιώτης 00:48 - 31.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:20 - 14.08.2024

Ο Ντίνος Μήτογλου «κατάπιε» τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με μεγαλειώδη εμφάνιση, αλλά ο μεγάλος θριαμβευτής και MVP για τον Παναθηναϊκό, δεν ήταν άλλος από τον Εργκίν Αταμάν, ο οποίος «έδεσε κόμπο» τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε την πρώτη μεγάλη φετινή του νίκη. Την πρώτη μεγάλη νίκη της νέας εποχής που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι. Της εποχής του Εργκίν Αταμάν και του Κώστα Σλούκα.

Ο Τούρκος τεχνικός είχε ετοιμάσει ένα άψογο πλάνο και με τους παίκτες του να το εκτελούν σε εξαιρετικό βαθμό, «έδεσε κόμπο» τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ήταν ο MVP του Τριφυλλιού στο ΣΕΦ, παρότι ο Ντίνος Μήτογλου του… έκλεψε δίκαια την παράσταση με τη μεγαλειώδη εμφάνιση που πραγματοποίησε. Και την οποία άξιζε όσο κανείς άλλος.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε να κρατήσει στον πάγκο τον Κώστα Σλούκα στο ξεκίνημα του αγώνα, ξεκινώντας με τους Γκραντ, Γκάι και Γκριγκόνις στα γκαρντ και το δίδυμο των Μήτογλου και Λεσόρ στη front line του. Οι «πράσινοι» σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια ξεκίνησαν αρκετά συγκεντρωμένοι στην άμυνα και στόχευσαν τον Λεσόρ επιθετικά. Παράλληλα, με μόλις 1 λάθος στο πρώτο δεκάλεπτο δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να τρέξει και να πάρει κάποιον πόντο από αιφνιδιασμό. Δεν μπόρεσε, όμως, να το εξαργυρώσει με ένα καλύτερο σκορ (12-11), αφού ήταν απελπιστικά άστοχος σε αυτό το διάστημα με μόλις 5/21 εντός παιδιάς, με 1/8 τρίποντα.

Όταν κάποια στιγμή (συγκεκριμένα στο 14’ με το σκορ στο 19-18) χάθηκε για λίγο η συγκέντρωση και έγινα δύο εύκολα λάθη με κακές παράλληλες πάσες, ο Ολυμπιακός πήρε 5 εύκολους πόντους στο transition και με σερί 8-0 συνολικά, βρέθηκε στο +9 (27-18). Με τον Χουάντσο στο «3» για λίγα λεπτά ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και έκλεισε στο -3 το πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε η ώρα του μεγάλου πρωταγωνιστή της αναμέτρησης, Ντίνου Μήτογλου! Ο Έλληνας φόργουορντ, που είχε 4 πόντους στο πρώτο μέρος, έβαλε 10 από τους 17 των «πράσινων» στο τρίτο δεκάλεπτο, με περίσσεια αυτοπεποίθηση και ήταν αυτός που τους κουβάλησε στις πλάτες του σε μεγάλο βαθμό.

Δεν ήταν όμως μόνος του. Σχεδόν όλοι πρόσφεραν το κάτι παραπάνω για να έρθει η νίκη στο ΣΕΦ. Ειδικά με την προσήλωσή τους στην άμυνα και τη συγκέντρωσή τους, ώστε να περιορίσουν τα λάθη. Το πιο σημαντικό στοιχείο του αγώνα ήταν πως περιόρισαν ακόμα περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο το transition παιχνίδι του Ολυμπιακού, καθώς δέχθηκαν μόλις 3 πόντους από αιφνιδιασμό στο τρίτο δεκάλεπτο και κανέναν στο τέταρτο. Κι αυτό το κατάφεραν σε συνδυασμό με τα πολύ λίγα λάθη που έκαναν. Μόλις 8 συνολικά, εκ των οποίων τα 5 στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Αταμάν χτύπησε με τα ψηλά του σχήματα στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας τους Χουάντσο, Μήτογλου και Λεσόρ, ταυτόχρονα στο παρκέ για αρκετά λεπτά, με τον Ισπανό και τον Έλληνα να εναλλάσσονται μάλιστα μεταξύ του «3» και του «4». Και κυρίως βάζοντας τον Ερνανγκόμεθ να περιορίσει τον Ουίλιαμς-Γκος, που μέχρι εκείνο το σημείο αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα. Επίσης καθοριστικό ήταν και το σχήμα με τον Μήτογλου στο «5», καθώς ούτε Φαλ, ούτε ο Μιλουτίνοφ μπόρεσεαννα τον ακολουθήσουν μακριά από το καλάθι και ο Ντίνος τους «τιμώρησε» με δύο τρίποντα-μαχαιριές στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Όσο για το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς, τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος επέστρεψε για πρώτη φορά στο ΣΕΦ ως αρχηγός του Παναθηναϊκού, μπορεί να ήταν άστοχος (0/6 τρίποντα) και κάπως νευρικός επιθετικά, αλλά καθοδήγησε άψογα την ομάδα του στην τέταρτη περίοδο. Την ηρέμησε όποτε χρειαζόταν, δημιούργησε πολύ καλά (5 ασίστ), πήρε κρίσιμα ριμπάουντ (5 συνολικά) και είχε το εκπληκτικό +18 στο +/- όσο ήταν στο παρκέ, το καλύτερο από κάθε άλλο παίκτη των «πράσινων».

Το ζητούμενο, πλέον, για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν είναι να επενδύσει σε αυτή τη σπουδαία από ψυχολογικής κυρίως άποψη νίκη. Να απελευθερωθεί και να δουλέψει με μικρότερη πίεση για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Καθώς τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν. Έγινε κατανοητό, ωστόσο, πως οι δυνατότητες υπάρχουν και το μόνο που λείπει είναι χρόνος και υπομονή.