Η τελευταία εικόνα δεν αναιρεί την προσπάθεια, αλλά η Εθνική οφείλει να επιστρέψει ψηλά

Η τελευταία εικόνα δεν αναιρεί την προσπάθεια, αλλά η Εθνική οφείλει να επιστρέψει ψηλά

Χρήστος Τσάλτας 15:25 - 03.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:46 - 14.08.2024

Η τελευταία πράξη του... δράματος παίχτηκε απέναντι στο Μαυροβούνιο, σε ένα 40λεπτο χωρίς ενέργεια και διάθεση, δίχως όμως να ξεχνέται η μεγάλη εικόνα. Κι όλα αυτά για μια ομάδα που πρέπει να γυρίσει άμεσα τον διακόπτη. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Αποστολή στη Μανίλα

Ακόμνα ένα καλοκαίρι που μια διοργάνωση ολοκληρώνεται προωρα για την Εθνική. Αυτή τη φορά όμως ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει αποτυχία αυτό που συντελέστηκε στη Μανίλα. Διότι εξ αρχής οι δυσκολίες ήταν πολλές, ο δρόμος κάτι παραπάνω από ανηφορικός και κάθε αποτέλεσμα ανοιχτό.

Εν τέλει η Εθνική τερμάτισε στην 15η θέση του τουρνουά, την χειρότερή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί τιμήμ ούτε είναι λόγος για να γίνει σημείο αναφοράς. Θα μπορούσε όμως να γίνει η αφετηρία για restart. Το οποίο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Από το 2009 η Εθνική αγνοεί τη χαρά ενός μεταλλίου. Αυτό το καλοκαίρι ουδείς είχε απαιτήσεις για κάτι τέτοιο, όμως ουδείς δεν πρέπει να συνηθίζει απλώς στη συμμετοχή σε μεγάλες διοργάνωσεις. Γιατί αν συνηθίσει, τότε θα αρκεστεί στη μετριότητα και αυτό θα είναι ο χειρότερος δυνατός αοιωνός για το μέλλον της Εθνικής ομάδας.

Το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο δεν χρήζει ανάλυσης. Η Εθνική κυνηγούσε από τα πρώτα λεπτά, δεν είχε ενέργεια, δεν έβγαλε ιδίαίτερη διάθεση, με εξαίρεση το τέταρτο δεκάλεπτο και μοιράια γνώρισε την ήττα. Σε ένα παιχνίδι το οποίο πιο πολύ έγινε για να βγει η υποχρέωση, παρά γηια να βγάλει κάτι σαν συμπέρασμα ή να κερδίσει κάτι για το μέλλον της.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει άπαντες συσπειρωμένους και να κιτάξουν όλοι πώς η Εθνική θα μπορέσει να γίνει πάλι πρωταγωνίστρια. Σε πρώτη φάση η «γαλανόλευκη» θα πορευτεί με τον Δημήτρη Ιτούδη, ακολουθώντας το πλάνο τριετίας που έχει εκπονιθεί και θα παλέψει για να μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ένα εγχείρημα που από τώρα μοια΄ζειο να είναι πολύ δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψιν τον ανταγωνισμό και τη διαθεσιμότητα των διεθνών. Αλλά η Εθνική οφείλει να παλέψει για να βρεθεί στο Παρίσι. Να επιστρρέψει σε Ολυμπιάδα μετά το 2008. Αυτό από μόνο του είναι κίνητρο σε όλα τα επίπεδα για την γαλανόλευκη.

Όπως κίνητρο πρέπει να είναι το να βρίσκονται όλοι μαζί υπό την σκέπη της «επίσημης αγαπημένης». Και όταν αναφέρουμε όλοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο παίκτη. Όλοι να βρεθούν στην ίδια σελίδα, βάζοντας το «εμείς» πάνω από το όποιο «εγώ». Διότι το εμείς αντιπροσωπεύει 11 εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούν αυτή την ομάδα σε μόνιμη βάση.

ΥΓ. Ο Τόμας Ουόκαπ ήταν εκ των κορυφαίων της Εθνικής και έδειξε από τις πρώτες στιγμές πόσοΈλληνας νιώθει. Δεν χρειάζται ούτε κάποια δήλωση επιβεβαίωσης φρονημάτων, ούτε παχιές δηλώσεις. Οι πράξεις του «μιλούν» από μόνες τους.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: