Η ΑΕΚ δούλεψε καλά στην Ολλανδία, αλλά στην Αθήνα είναι άλλη φάση

Η ΑΕΚ δούλεψε καλά στην Ολλανδία, αλλά στην Αθήνα είναι άλλη φάση

Κώστας Τσίλης 09:02 - 11.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:03 - 11.07.2024

Ο Κώστας Τσίλης μαζεύει την μεγάλη εικόνα απ' όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο Μπουργκ και απ' όσα είδε ή δεν είδε ο Αλμέιδα και γράφει για όσα θα ακολουθήσουν πλέον στα Σπάτα

Η πραγματικότητα είναι πως οι βασικές αρχές του ποδοσφαίρου δεν γίνεται ούτε να αλλάζουν, ούτε να προσαρμόζονται κάθε φορά στο καλεντάρι της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Μπορεί οι ομοσπονδίες να έχουν αποφασίσει να ξεζουμίσουν τους παίκτες καθώς θεωρούν πως αφού τους δίνουν πολλά λεφτά, πρέπει και αυτοί να φέρνουν πίσω ακόμα περισσότερα ακόμα και με την τελευταία ικμάδα του ιδρώτα τους. Όμως οι βασικές αρχές του αθλήματος, δεν γίνεται να μπουν σε τέτοιο καλούπι.

Όπερ σημαίνει πως παραμένει εξαιρετικά σημαντική περίοδος για κάθε ομάδα, ίσως η σημαντικότερα, αυτή του βασικού σταδίου της καλοκαιρινές προετοιμασίας. Εκεί έμπαιναν, μπαίνουν και θα μπαίνουν πάντα οι βάσεις για ότι πρόκειται να γίνει μέσα στη σεζόν. Έστω και αν πλέον πολλές ομάδες, ίσως οι περισσότερες, είναι υποχρεωμένες να κάνουν προετοιμασίες με πολλούς απόντες. Και το ίδιο που πίστευε, εξακολουθεί να πιστεύει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και ο Αλμέιδα. Έστω και αν φέτος στην Ολλανδία χρειάστηκε να πάρει μαζί του δέκα παιδιά από την ΑΕΚ Β, για να μπορεί να βγάζει τις ασκήσεις.

Χωρίς έξι διεθνείς στο μεγαλύτερο κομμάτι (και καθόλου τους τρεις) και χωρίς σχεδόν καμία μεταγραφή, ο Αλμέιδα σ’ αυτές τις 18 μέρες στην Ολλανδία και κυρίως στις 11 εδώ στο Μπουργκ, δούλεψε και σωστά και καλά. Ή για την ακρίβεια, δούλεψε πάνω σε κομμάτια που είχαν σημασία για εκείνον. Και που για εμάς τους απ’ έξω ίσως να μην φαίνονται πολύ ή ακόμα και καθόλου. Για παράδειγμα, το τελευταίο φιλικό με την Γάνδη, ήταν για όλους εμάς ένα ματς με ενδεκάδες που σίγουρα δεν θα ξαναπαίξουν σε παιχνίδι της ΑΕΚ. Ίσως ούτε και σε οικογενειακό διπλό στα Σπάτα. Για τον Αλμέιδα όμως, ακόμα και αυτό ήταν ένα ματς που μπορούσε να διακρίνει χρήσιμα στοιχεία και να βγάλει αγωνιστικά συμπεράσματα.

Γαλανόπουλος, Πήλιος, Ρότα και... Γκαρσία

Βεβαίως υπήρχαν και πράγματα εδώ στην Ολλανδία τα οποία ήταν ενδιαφέροντα και πολύ εμφανή σ’ όλους μας. Όπως για παράδειγμα η πολύ καλή προετοιμασία που έκαναν και ο Γαλανόπουλος και ο Πήλιος και ο Ρότα. Καλύτερη ίσως απ’ όλους τους υπόλοιπους. Και για τον Ρότα αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχει ήδη το προβάδισμα για την θέση του βασικού δεξιού μπακ για τη νέα σεζόν. Ειδικά αν τελικά η μεταγραφή θα είναι ο Ουντουμπάτζο. Για τον Γαλανόπουλο έχει την σημασία του, γιατί είναι μια πολύ κομβική σεζόν. Και στον Πήλιο θα δώσει αυτοπεποίθηση για να πείσει πως αυτός θα είναι ο δεύτερος αριστερός μπακ πίσω από την μεταγραφή που θα έρθει.

Ενδιαφέρον έχει και αυτό που έχει γίνει με τον Γκαρσία. Φέτος είναι στην προετοιμασία από την πρώτη μέρα. Πέρυσι δεν ήταν καθόλου και έκανε μια σεζόν που είχε συνεχώς τραυματισμούς, αλλά που όταν ήταν υγιής είχε συνεχώς γκολ. Πριν δυο καλοκαίρια πάλι έκανε προετοιμασία από την πρώτη μέρα και έκανε σούπερ σεζόν και έγινε καθοριστικός παράγοντας για το νταμπλ. Τώρα και πάλι την έβγαλε όλη την δουλειά εδώ στην Ολλανδία από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα.

Στα μάτια τα δικά μου ήταν βαρύς και ένα κλικ πίσω σε σχέση με την συνήθη ταχύτητα και έκρηξη του. Αλλά στα δυο τελευταία φιλικά είχε ένα γκολ, δυο ασίστ και ένα δοκάρι. Όχι και άσχημα. Και πάντως για τον Αλμέιδα είναι πολύ ξεκάθαρο πως εξακολουθεί να βλέπει ως πρώτη επιλογή τον Γκαρσία για την θέση του φορ. Όποιος και αν είναι αυτός που θα έρθει στην πορεία για να αντικαταστήσει τον Πόνσε και που δεδομένα θα είναι εξίσου ποιοτικός.

Επίσης η δουλειά στην προετοιμασία έδειξε πως ο Αλμέιδα υπολογίζει τον Λιούμπιτσιτς σχεδόν αποκλειστικά για την θέση πίσω από τον επιθετικό. Εκεί που τον είχε βάλει με την Λαμία την τελευταία αγωνιστική και είχε μιλήσει για εικόνα από το μέλλον. Τον χρησιμοποίησε ελάχιστα σε θέση οκταριού. Αλλά ήταν και ελάχιστες οι φορές που δεν επέλεξε ένα δίδυμο με Γιόνσον και Γαλανόπουλο. Ίσως διότι ο «Γάλα», πήγαινε πάρα πολύ καλά.

Οι θέσεις και οι... προσθέσεις

Όπως και να έχει, στο κομμάτι των θέσεων μέσα στο γήπεδο, περισσότερα πράγματα θα δείξουν οι προπονήσεις στην Αθήνα. Διότι η πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί για τον Αλμέιδα, είναι πως ναι μεν δούλεψε πολύ καλά αυτές τις μέρες στην Ολλανδία. Ωστόσο αυτό που θα γίνει αμά τη επιστροφή στα Σπάτα, είναι άλλη φάση. Μπαίνουν κανονικά όλοι οι διεθνείς στην αγωνιστική εξίσωση. Συμπεριλαμβανομένου και του Πινέδα, που μπαίνει στις προπονήσεις και που με βάση την σιγή ασυρμάτου από τους λαλίστους Μεξικανούς τις τελευταίες πολλές ημέρες, μπορεί να συμπεράνει κανείς πως θα δουλέψει κανονικά χωρίς ζητήματα.

Μπαίνουν επίσης στην εξίσωση και οι μεταγραφές. Ο Περέιρα ήρθε και υπογράφει, ο Κοϊτά έρχεται και υπογράφει και αυτός. Αμφότεροι θα είναι στα Σπάτα από Δευτέρα για να πιάσουν και αυτοί δουλειά. Μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό, σε σχέση μ’ αυτούς που είχε στην Ολλανδία, ο Αλμέιδα θα δουλέψει στην Αθήνα στο φουλ με συν τους Περέιρα, Κοϊτά, Γκατσίνοβιτς, Βίντα, Σιμάνσκι, Κάλενς, Πινέδα και μετά από μερικές μέρες και Τσούμπερ. Οκτώ δηλαδή και όλοι τους εν δυνάμει ενδεκαδάτοι. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να «σκάσει» μέσα στις επόμενες μέρες είτε η μεταγραφή του φορ, είτε αυτή του αριστερού μπακ. Τις δουλεύει η ΑΕΚ κάτω από τα ραντάρ και μόνο ο Αλμέιδα ξέρει πραγματικά πόσο έχουν προχωρήσει. Από το πόσο ήρεμος και κεφάτος είναι, ίσως και πολύ.