Η ΑΕΚ παίρνει τον Λαμέλα (όχι μόνο) επειδή τον ξέρει πολύ καλά ο Αλμέιδα

Έρικ Λαμέλα

i

©Intime

Η ΑΕΚ παίρνει τον Λαμέλα (όχι μόνο) επειδή τον ξέρει πολύ καλά ο Αλμέιδα

Κώστας Τσίλης 23:20 - 20.07.2024 / Ανανεώθηκε: 23:21 - 20.07.2024

Μια τεράστια μεταγραφική κίνηση που είναι και έργο του Ματίας, είναι και ηχηρό μήνυμα, είναι και αγωνιστική ουσία αλλά και τροχιοδείκτης για τη νέα εποχή της ΑΕΚ - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Στο περυσινό ρόστερ της ΑΕΚ υπήρχε τρεις ποδοσφαιριστές που είχαν συμβόλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μέσα στις τελευταίες 15 μέρες, έχει αποκτήσει τρεις ποδοσφαιριστές που θα έχουν συμβόλαιο άνω του εκατομμυρίου. Και ακόμα έναν που είναι εκεί κοντά. Χωρίς να έχει ολοκληρώσει την μεταγραφική της ενίσχυση. Και με τους στόχους που κοιτάζει για να κλείσει τις προσθήκες του βασικού σχεδιασμού της, δηλαδή για φορ και αριστερό μπακ, δεδομένα να έχουν κασέ συμβολαίου άνω του εκατομμυρίου.

Προφανώς όλο αυτό έχει να κάνει και με την συγκυρία. Δηλαδή φέτος το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων η ΑΕΚ θα έπρεπε να κάνει πολλές και σημαντικές αλλαγές ακόμα και στην βασική της ενδεκάδα και όχι απλώς στο ρόστερ. Αλλά σίγουρα δείχνει και τις προθέσεις της νέας ιδιοκτησίας. Ο νέα διοίκηση έχει ακριβώς την ίδια στάση απέναντι στις επιθυμίες του προπονητή, αλλά με ξεκάθαρη διάθεση να ρίξει χρήμα στην αγορά. Κυρίως για λόγους ουσίας, αλλά και για να στείλει και ένα μήνυμα στην ποδοσφαιρική μεταγραφική πιάτσα. Θαρρώ καθόλου για εντυπωσιασμό.

Νομίζω είναι καθαρό σ’ όλους μας, πως ο Αλμέιδα δεν είναι ένας προπονητής που θα επέτρεπε σε οποιαδήποτε διοίκηση της ΑΕΚ, να κάνει την παραμικρή κίνηση απλώς και μόνο για να μαζέψει κόσμο στο αεροδρόμιο και να κάνει θόρυβο. Μοιάζει τέτοια περίπτωση ο Λαμέλα, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ΑΕΚ επέμεινε πολύ, δούλεψε πολύ και έκανε μια τόσο μεγάλη οικονομική υπέρβαση για να φέρει τον Αργεντινό στην Αθήνα. Ανάμεσα σ’ αυτούς, δεν υπάρχει ο εντυπωσιασμός.

Για να ξαναπάρει το πρωτάθλημα...

Η πραγματικότητα είναι πως ο Αλμέιδα ήδη από εκείνο το βράδυ του Μαϊου που το πρωτάθλημα χάθηκε την τελευταία αγωνιστική, η μοναδική του σκέψη είναι το πως θα το ξαναπάρει. Το παραδέχθηκε άλλωστε, καθώς πάντα μιλάει ειλικρινά, στη συνέντευξη που μας έδωσε στο Μπουργκ την τελευταία μέρα της προετοιμασίας. Ο Αλμέιδα, όπως και ολόκληρος ο οργανισμός της ΑΕΚ, θέλει ξανά το πρωτάθλημα που χάθηκε πέρυσι στο νήμα. Και ίσως αυτό να άλλαξε κάπως και τον σχεδιασμό για την ομάδα της νέας σεζόν και να πήγε λίγο πιο πίσω την προοπτική για κτίσιμο με νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Ο Αλμέιδα ξέρει καλά τι μπορεί να πάρει από τον Λαμέλα αλλά και τον Περέιρα. Ξέρει καλά και τι ρόλο θα δώσει στους δυο Αργεντινούς. Και δεν αναφέρομαι στην θέση τους μέσα στο γήπεδο. Εκεί είναι δεδομένο πως και ο Λαμέλα και ο Περέιρα θα παίξουν σε πολλές και διαφορετικές θέσεις. Και πίσω από τον φορ και στα άκρα. Ίσως ακόμα και σε θέσεις που εμείς δεν έχουμε φανταστεί και οι ίδιοι δεν τις έχουν παίξει καν. Όμως ο ρόλος είναι άλλο πράγμα. Ο Αλμέιδα ξέρει πως οι δυο τους ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

Ξέρει επίσης πως μπορεί να τους εμπιστευτεί τον ρόλο του αγωνιστικού ηγέτη. Και ας μην τον είχε ο Λαμέλα μέχρι τώρα ούτε στην Πρέμιερ Λιγκ, ούτε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, ούτε στο Καμπιονάτο. Ένας παίκτης τόσο ποιοτικός και τόσο μπαλάτος, που έβγαζε το ψωμί του σταθερά στα τρία κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη και σε πρωτοκλασάτες και όχι μικρομεσαίες ομάδες, στην Ελλάδα μόνο την διαφορά μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο. Ακόμα και στα ευρωπαϊκά ματς. Αν, κτύπα ξύλο, έρθει στην ΑΕΚ καμιά Μπέτις στα Play Offs του Αυγούστου, είναι άλλη φάση να μπαίνει στο γήπεδο με παίκτη σαν τον Λαμέλα.

Εμπιστοσύνη και υπέρβαση...

Επέμενε πολύ ο Αλμέιδα γι αυτή την μεταγραφή. Και δούλεψε πολύ γι αυτή την μεταγραφή. Διότι τον ξέρει πολύ καλά τον Λαμέλα. Τον έχει ζήσει στα ίδια αποδυτήρια, τον έχει παρακολουθήσει πολύ στενά σ’ όλη την καριέρα του. Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, ο Λαμέλα ούτε έρχεται στην ΑΕΚ μόνο επειδή τον ξέρει πολύ καλά ο Ματίας. Έγινε αυτή η προσθήκη επειδή η ΑΕΚ είχε απόλυτη εμπιστοσύνη σ’ αυτό που ζήτησε ο προπονητής και επειδή ο ποδοσφαιριστής πήρε ακριβώς αυτά που τον έκαναν να πει το «ναι». Που είναι και τα περισσότερα που έχουν δοθεί σε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή. Όλα αυτά δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση. Έχουν τεράστια σημασία για το πως έχει αποφασίσει να πορεύεται η ΑΕΚ.

Ηλιόπουλος, Αλμέιδα Μάριος Ηλιόπουλος και Ματίας Αλμέιδα/intime

Εννοείται πως αν δεν υπήρχε ο Αλμέιδα για να κάνει τις κουβέντες, ο Λαμέλα δύσκολα θα είχε το ελληνικό πρωτάθλημα γενικώς, μέσα στην πρώτη πεντάδα των επιλογών του. Από την άλλη μεριά, το μήνυμα που στέλνει η ΑΕΚ ικανοποιώντας έναν τέτοιο παίκτη οικονομικά (και όχι μόνο) και πείθοντάς τον έρθει στην ομάδα, είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Σε αντιπάλους, σε αγορά, παντού. Και αυτό δεν είναι θέμα εντυπώσεων. Είναι πολύ ουσιαστικό και με προβολή και στο μέλλον. Η ομάδα που πείθει και παίρνει πρώτα τον Στρακόσια, μετά τον Περέιρα και μετά και τον Λαμέλα, σίγουρα δικαιούται και αποκτά πρόσβαση στα υψηλά μεταγραφικά ράφια.

Να μιλήσουμε για το αγωνιστικό...

Φυσικά το πρώτιστο πάντα είναι το αγωνιστικό. Και εδώ πάλι ξαναμπαίνει το πόσο καλά ξέρει ο Αλμέιδα τον Λαμέλα. Δεν είναι παίκτης που βασίστηκε ποτέ στην έκρηξη του. Την έχει, αλλά δεν είναι το χαρακτηριστικό του. Γι αυτό και δεν μπαίνει καν θέμα ηλικίας, παρότι και τα 32 δεν είναι ούτε 37, ούτε 38, ούτε καν 35. Για τον Λαμέλα πάντα η τεχνική κατάρτιση ήταν το μεγάλο όπλο. Το πόσα καντάρα μπάλα ήξερε. Και το ποδοσφαιρικό θράσος να κάνει ραμπόνα ακόμα και σε ντέρμπι της Τότεναμ με την Άρσεναλ που καίει ο τόπος. Αλλά αυτό περνάει μέσα από την μεγάλη εμπιστοσύνη στην τεχνική του. Εξάλλου εκείνη την ραμπόνα, γκολ την έκανε. Την μπάλα που ξέρει ο Λαμέλα, ελάχιστοι στην Ελλάδα την ξέρουν. Και ο Αλμέιδα το ξέρει.

Ματίας Αλμέιδα & Έρικ Λαμέλα

Υπάρχει η συζήτηση για το πως «κουμπώνουν» Λαμέλα και Περέιρα στην ίδια ενδεκάδα. Διότι κανέναν από τους δυο δεν τον έφερε ο Αλμέιδα για να τον έχει στον πάγκο. Το πράγμα είναι απλό. Ο Ματίας έκλεινε τον Περέιρα, την ίδια στιγμή που μιλούσε για να κλείσει και τον Λαμέλα. Και ο Λαμέλα μίλησε με τον Περέιρα όταν ήδη είχε κλείσει, για να δει αν θα τον ακολουθήσει. Αυτό που εννοώ, είναι πως οι τρεις τους δεν γνωρίζονται απλώς από τότε που συνυπήρξαν στην Ριβερ. Είναι τρεις άνθρωποι που μιλάνε μ’ όλα τα χαρτιά ανοιχτά πάνω στο τραπέζι. Εμείς ακόμα δεν το έχουμε δει, αλλά είναι σίγουρο πως και ο Λαμέλα και ο Περέιρα ξέρουν ήδη το πως και τι έχει σκεφτεί αγωνιστικά ο Αλμέιδα.

Είναι ενδιαφέρουσα και φουντώνει εύκολα αυτή η καφενειακή συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε για το που θα παίξει ο καθένας και που θα χωρέσει και ποιος στην ενδεκάδα. Όμως πρακτικά αυτό που γίνεται, είναι πως ο Αλμέιδα φτιάχνει ένα ρόστερ υψηλής ποιότητας. Και προφανώς με σχέδιο που έχει ήδη φτιάξει στο μπλοκάκι του. Αλλά και με το μεταγραφικό καλοκαίρι της ΑΕΚ ακόμα να είναι πολύ μακρύ και για προσθέσεις αλλά και για αφαιρέσεις.