Η ΑΕΚ θα προκριθεί, αλλά το «μάθε παιδί μου διαχείριση του σκορ», επείγει

Η ΑΕΚ θα προκριθεί, αλλά το «μάθε παιδί μου διαχείριση του σκορ», επείγει

Κώστας Τσίλης 00:45 - 25.07.2024 / Ανανεώθηκε: 01:14 - 25.07.2024

Παράλογο ποδοσφαιρικά αυτό που συνέβη με Εσκάλδες, αλλά αυτό το πρόβλημα με το έλλειμμα διαχείρισης αποτελέσματος, η Ένωση το κουβαλάει από πέρυσι, της κόστισε ένα πρωτάθλημα και επιβάλλεται αλλά είναι και κρίμα να μην το διορθώσει διότι είναι ξεκάθαρο πως μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Με όρους καθαρής ποδοσφαιρικής λογικής, δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτό που συνέβη στο ματς της ΑΕΚ με την Εσκάλδες. Δεν μπορεί να λήξει με 4-3 ένα παιχνίδι που η μια από τις δυο ομάδες για κάτι παραπάνω από μισή ώρα, πατάει αντίπαλη περιοχή όποτε θέλει, βάζει γκολ όποτε πατάει γκάζι και που δεν έχει καν αισθανθεί πίεση. Δεν γίνεται.

Δεν είναι ποδοσφαιρικά λογικό, όταν υπάρχει μια τέτοια τεράστια διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα σε δυο ομάδες, που είναι και εξαιρετικά προφανής και μέσα στο χορτάρι, να προκύπτει τελικά στο τελικό σκορ ως κάτι που είναι αμφίρροπο. Ειδικά από την στιγμή που το σκορ είχε φτάσει στο 4-0 και θα μπορούσε να πάει στο 5-1 στο χαμένο πέναλτι.

Ποδοσφαιρική λογική σ’ αυτό που έγινε στο ματς της ΑΕΚ με την Εσκάλδες δεν υπάρχει. Αυτό όμως που υπήρξε, είναι φάσεις και καταστάσεις, βγαλμένες από την περυσινή σεζόν. Λάθη παιδικά αλλά και καθοριστικά, που πέρυσι η ΑΕΚ όχι απλώς τα πλήρωσε ακριβά, αλλά της κόστισαν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Και ακριβώς εδώ είναι και το ζουμί.

Το ζήτημα δεν είναι η πρόκριση...

Προφανώς και η ΑΕΚ θα πάρει την πρόκριση από την Εσκάλδες. Με βάση την εικόνα και την δυναμική των δυο ομάδων, το πιθανότερο είναι πως η ΑΕΚ θα κερδίσει και στην Ανδόρα. Άλλωστε για να ξέρουμε και τι λέμε, μιλάμε για ερασιτέχνες που πανηγύρισαν την ήττα με 4-3 σαν να πήραν το Τσάμπιονς Λιγκ και όλο τους το μέλημα ήταν πως θα προλάβουν μετά την λήξη τους παίκτες της ΑΕΚ για να τους πάρουν τις φανέλες.

Η ΑΕΚ λοιπόν δεδομένα θα προκριθεί. Όμως θα πρέπει να μετρήσει και να ζυγίσει πολύ το γεγονός, πως στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της φετινής σεζόν, ακόμα και μ’ έναν αντίπαλο πολύ χαμηλής δυναμικότητας, εμφανίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της περυσινής σεζόν. Η τεράστια δυσκολία στην διαχείριση του σκορ. Ένα πρόβλημα το οποίο στην πραγματικότητα, της στέρησε το πρωτάθλημα.

Δεν χρειάζεται να θυμίσω και να αρχίσω να αραδιάζω τις φορές που πέρυσι τα έκανε όλα σωστά, έπαιρνε το προβάδισμα που ήθελε και μετά έκανε ποδοσφαιρικά χαρακίρια. Μόνο την Τούμπα να βάλεις που είχε το πρωτάθλημα στα χέρια της, μ’ ένα τέταρτο να απομένει στο παιχνίδι και αβάντζο να δεχθεί ένα γκολ και έβαλε μόνη της δυο στην δική της εστία, αρκεί. Θα θυμίσω επίσης πως ακόμα και στο φιλικό με την Ομόνοια, την πρόβα τζενεράλε, η ΑΕΚ προηγήθηκε στο σκορ και ισοφαρίστηκε τελικά χωρίς πριν να έχει δεχθεί ούτε πίεση, ούτε φάση.

Η ΑΕΚ πορεύτηκε και έκλεισε την περυσινή σεζόν, με δομικό πρόβλημα στην διαχείριση αποτελέσματος. Και ξεκίνησε την φετινή σεζόν, ακριβώς με το ίδιο πρόβλημα. Απλώς επειδή βρήκε μπροστά της την Εσκάλδες, δεν το πλήρωσε κανονικά, Μ’ έναν άλλο αντίπαλο, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν. Αλλά αυτοί οι… άλλοι αντίπαλοι, οι πολύ καλύτεροι δηλαδή από την Εσκάλδες, είναι μπροστά και έρχονται. Επομένως η ΑΕΚ αυτό το δομικό πρόβλημα επιβάλλεται να το λύσει. Μάθε παιδί μου διαχείριση του σκορ, όχι αύριο, αλλά χθες.

Πρόβλημα και κρίμα, αν δεν το διορθώσει...

Αφενός διότι αν δεν το κάνει, θα βρεθεί ξανά απέναντι στα ίδια ζητήματα με τα περυσινά. Και αφετέρου είναι κρίμα να μην το κάνει, διότι είναι ξεκάθαρο πως είναι μια ομάδα που μπορεί να έχει τεράστια δυναμική. Σκεφτείτε πως είναι ένα ματς που όταν έφτασε στο 4-0, η εικόνα του ήταν πως θα τελειώσει στο 6-0 ή μπορεί και παραπάνω. Ένα παιχνίδι που ο Λιούμπιτσιτς, που πιθανότατα λόγω Λαμέλα και Περέιρα δεν θα είναι καν βασικός, έκανε πανέμορφα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Ένα παιχνίδι που είχε πολλά κέφια και ο Ελίασον και ο Γκατσίνοβιτς. Ένα παιχνίδι που ο Στρακόσια πήγε να κάνει ντεμπούτο με μια μαγική ασίστ και με εξαιρετικό ματς με τα πόδια. Μέχρι και αυτός να κάνει λάθος, σε φάση πάντως που δεν έκανε πέναλτι για πρόλαβε την μπάλα, αλλά δεν έχει σημασία.

Και φυσικά η ενδεκάδα που έπαιξε απέναντι στην Εσκάλδες, πιθανότατα θα ξαναπαίξει και στην ρεβάνς και μετά τέλος. Διότι και ο Λαμέλα θα είναι έτοιμος για να παίξει βασικός και ο Περέιρα θα είναι έτοιμος για να παίξει βασικός και ο Πινέδα θα είναι πλέον έτοιμος για να παίξει βασικός, το ίδιο και ο Κοϊτά. Ίσως ακόμα και ο Οντουμπάτζο, με βάση την εικόνα που έδειξε ο Ρότα. Ίσως έχει έρθει και ο αριστερός μπακ που θα αποκτήσει η ΑΕΚ από την αγορά. Και με βάση και τι είδαμε και τώρα, την μεταγραφή του αριστερού μπακ την θέλει επειγόντως. Επομένως είναι δεδομένο και το έχω ξαναγράψει, πως μετά την Εσκάλδες θα αρχίσει σταδιακά να εμφανίζεται μια εντελώς διαφορετική ενδεκάδα. Ίσως ακόμα και με διαφορετικό σχηματισμό.

Όμως αυτό που έγινε με την Εσκάλδες, δεν ήταν θέμα ενδεκάδας. Εννοώ δεν ήταν μόνο θέμα προσώπων. Είχε να κάνει μ’ ένα συνολικό ζήτημα διαχείρισης του σκορ. Και αν δεν βρει ο Αλμέιδα μιλώντας με τους παίκτες του, πως αυτό θα μπορέσει να αλλάξει και να γίνει πολύ διαφορετικό, η εντελώς διαφορετική βασική ενδεκάδα που θα προκύψει μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, μπορεί να βρεθεί και πάλι απέναντι στο ίδιο ζήτημα.

Στρακόσια και Κοϊτά

Και κάτι τελευταίο που αφορά τον Στρακόσια και τον Κοϊτά, που ήταν τα νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Ο Φώτης είναι σπουδαίος τερματοφύλακας. Φάνηκε. Δεν μου λέει κάτι η φάση του πέναλτι. Άλλωστε αν δει κανείς το ριπλέι, την έσωσε κιόλας. Είναι τεράστια υπόθεση για την ΑΕΚ να έχει έναν τέτοιο τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια και το γεγονός πως κατάφερε να κερδίσει την θέση του βασικού τόσο γρήγορα, από έναν επίσης πολύ καλός τερματοφύλακα όπως ο Μπρινιόλι, λέει πολλά.

Όσο για τον Κοϊτά, έχει χαρακτηριστικά που έλειπαν από την ΑΕΚ. Και μπορεί κανείς να καταλάβει πολύ εύκολα, φάνηκε ήδη από το πρώτο του ματς, τους λόγους που αποκτήθηκε. Παίκτης που θα πάει συνεχώς στο ένας μ’ έναν, κυρίως για να ψάξει την εκτέλεση. Νομίζω πως πρόλαβε στην περίπου μισή ώρα που έπαιξε, να κάνει όσα σουτ δεν είχαν αυτοί που έπαιξαν πέρυσι ως αριστεροί ακραίοι, σ’ όλο το πρωτάθλημα. Παρότι ο Γκατσίνοβιτς που ξεκίνησε βασικός ήταν πολύ καλός και πέτυχε και γκολάρα.

Η ΑΕΚ έχει κάνει πολύ καλές μεταγραφικές κινήσεις. Έχει ακόμα και εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει. Είναι όμως σε πολύ καλό δρόμο. Απλώς αυτή την δομική διόρθωση που αφορά την διαχείριση ενός αποτελέσματος, έχει απόλυτη ανάγκη να την κάνει. Σκεφτείτε το εξής απλό. Θα ήταν όλα απολύτως μέλι – γάλα και η ΑΕΚ θα πήγαινε στην Ανδόρα για βόλτα, αν είχε κρατήσει το 4-0 με το οποίο προηγήθηκε. Αν το είχε διαχειριστεί σωστά. Τόσο απλό.