Η ενδεκάδα της ΑΕΚ που έχει μόνο μια δουλειά και το μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ που έχει μόνο μια δουλειά και το μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας

Κώστας Τσίλης 23:53 - 18.07.2024 / Ανανεώθηκε: 23:53 - 18.07.2024

Το σχήμα που δοκίμασε ο Αλμέιδα στο φιλικό με την Ομόνοια, πιθανότατα θα είναι μιας μόνο ευρωπαϊκής χρήσης καθώς είναι ήδη ξεκάθαρο πως όσο προχωρά το καλοκαίρι η Ένωση θα γίνεται μια εντελώς διαφορετική ομάδα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Όταν ο Αλμέιδα τοποθετείται δημοσίως, θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη βάση. Δεν μιλάει ποτέ απλώς για να μιλήσει, ούτε μοιράζει κλισεδιές και έξω από την πόρτα. Αυτά που λέει ο Ματίας, αυτά είναι που βλέπουμε να γίνονται στην ΑΕΚ. Για παράδειγμα μας είπε στη συνέντευξη που μας έδωσε στην Ολλανδία την τελευταία μέρα της προετοιμασίας, πως η πρώτη μεταγραφική προτεραιότητα είναι του δεξιού μπακ. Και μόλις μια εβδομάδα μετά, η ΑΕΚ έφερε τον Οντουμπάτζο.

Ισόπαλη στην πρόβα Ευρώπης η ΑΕΚ με ντεμπούτο Στρακόσια και Κοϊτά
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:58 - 18.07.2024

Ισόπαλη στην πρόβα Ευρώπης η ΑΕΚ με ντεμπούτο Στρακόσια και Κοϊτά

Ο Αλμέιδα δοκίμασε στην Λευκωσία την ενδεκάδα που σκέφτεται για το πρώτο ματς με την Εσκάλδες, έδωσε επίσης χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά σε Στρακόσια και Βίντα και η Ένωση έμεινε στο 1-1 με την Ομόνοια.

Στην ίδια συνέντευξη στο Μπουργκ, ο Αλμέιδα μας είχε πει πως ειδικά για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, το προβάδισμα για να παίξουν το έχουν αυτοί που αφενός είναι περισσότερο καιρό στην ομάδα, αφετέρου έχουν προλάβει να βάλουν περισσότεροι δουλειά στα πόδια τους μέσα στην προετοιμασία. Με βάση λοιπόν αυτή την προσέγγιση που έκανε ο Ματίας, πιθανότατα η ενδεκάδα που ξεκίνησε στο φιλικό με την Ομόνοια, θα είναι και αυτή που μπει στο γήπεδο την προσεχή Τετάρτη απέναντι στην Εσκάλδες από την ποδοσφαιρομάνα Ανδόρα.

Ανοίγω παρένθεση, διότι εμείς κάνουμε την πλακίτσα μας, αλλά ο Αλμέιδα δεν γέλασε καθόλου μαθαίνοντας πως οι τύποι αυτοί από την Ανδόρα, έριξαν πέντε γκολ σε μια σκληροτράχηλη ομάδα όπως η Βελέζ. Έτσι κι αλλιώς ο Ματίας δεν υποτιμά κανέναν και ποτέ. Πολλώ δε μάλλον τώρα. Και εννοείται και δεν θα αφήσει και κανέναν μέσα στην ομάδα να προσεγγίσει με χαλαρότητα ή με βεβαιότητες τα παιχνίδια με την Εσκάλδες. Κλείνω την παρένθεση.

Η ενδεκάδα λοιπόν που ξεκίνησε το ματς με την Ομόνοια και έμεινε στο γήπεδο για λίγο περισσότερο από 60 λεπτά, πιθανολογώ πως θα παίξει και το πρώτο ματς με την Εσκάλδες. Ίσως να δούμε τον Μουκουντί, εάν ξεπεράσει τον τραυματισμό του εγκαίρως αντί του Κάλενς. Διότι ο Καμερουνέζος έχει κάνει όλη την προετοιμασία, ενώ ο Περουβιανός δεν έχει προλάβει σχεδόν τίποτα. Ίσως και να δούμε τον Στρακόσια αντί του Μπρινιόλι.

Οι δυο τους έτσι κι αλλιώς είναι καινούργιοι στην ομάδα. Ο Ιταλός πρόλαβε μεν μια εβδομάδα δουλειάς στην Ολλανδία, αλλά δεν είναι διάστημα ικανό να κάνει τεράστια διαφορά στην ετοιμότητα. Και ο Στρακόσια στο ένα ολόκληρο 45άλεπτο που πήρε με την Ομόνοια, δεν έδειξε και ανέτοιμος. Το ακριβώς αντίθετο. Αλλά νομίζω πως αυτή είναι μια απόφαση που ο Αλμέιδα θα την πάρει μάλλον την τελευταία στιγμή.

Κατά τα άλλα δεν βλέπω άλλες αλλαγές στην ενδεκάδα της Τετάρτης, παρότι ο Κοϊτά έδειξε καλά στοιχεία και παρότι ο Πινέδα θα έχει προλάβει να συμπληρώσει μια εβδομάδα προπονήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στην μεγάλη εικόνα, πως η ενδεκάδα που είδαμε με την Ομόνοια, έχει μόνο μια δουλειά να κάνει. Να πάρει αποτέλεσμα απέναντι στην Εσκάλδες την προσεχή Τετάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια, που να επιτρέπει στην ΑΕΚ να πάει με ήσυχο το κεφάλι της για την ρεβάνς στην Ανδόρα. Πέραν αυτού τίποτα άλλο.

Διότι η τράπουλα του βασικού σχήματος της ΑΕΚ, μετά το πρώτο και πολύ περισσότερο μετά το δεύτερο ματς με την Εσκάλδες θα ανακατευτεί πολύ. Όχι απλά θα προκύψουν αλλαγές. Μιλάμε για ανακάτεμα κανονικό. Σκεφτείτε πως Κοϊτά, που ήδη έπαιξε για λίγο στην Κύπρο, αλλά και ο Περέιρα που κάποια στιγμή θα κερδίσει το χαμένο έδαφος στο κομμάτι της ετοιμότητας, είναι παίκτες για να διεκδικήσουν θέση βασικού. Το ίδιο φυσικά και ο Πινέδα που μπορεί να μην προλαβαίνει να ετοιμαστεί για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς, αλλά προφανώς είναι παίκτης ενδεκάδας.

Επίσης αν πιστέψουμε τον φίλο μας τον ρεπόρτερ από την Αργεντινή, κυρίως λόγω κολλητής φιλίας, αλλά και όλες τις ενδείξεις, η υπόθεση του Λαμέλα προχωράει για να κλείσει άμεσα. Αν δεν έχει ήδη κλείσει. Και υποθέτω δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το εάν ο Αργεντινός έρχεται ή όχι για να πάρει θέση βασικού. Βεβαίως η αλήθεια είναι πως έχει ένα ενδιαφέρον, το πως το έχει σκεφτεί αγωνιστικά ο Αλμέιδα με τον Λαμέλα. Ο Ματίας την θέλει πολύ αυτή την μεταγραφή και έχει δουλέψει πολύ για να μπορέσει να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμη να γίνει.

Ο Ερικ Λαμέλα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης © Intime

Δεν είναι ο Αλμέιδα από τους προπονητές που θέλουν να κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού ή που φέρνουν παίκτες μόνο για να φτιάξουν τον κόσμο. Είναι δεδομένο πως και αγωνιστικά κάπως το έχει σκεφτεί και κάπως το έχει σχεδιάσει ο Ματίας, για να χωρέσει σ’ ένα σχήμα και τον Λαμέλα και τον Περέιρα. Διότι υποθέτω πως κανένας από τους δυο δεν πείστηκε να πει ένα δύσκολο «ναι» στην ΑΕΚ, για να αλλαγή του άλλου. Ο Περέιρα εκτός από ελεύθερος πίσω από τον φορ, μπορεί να παίξει και οχτάρι. Μπορεί να παίξει και αριστερό εξτρέμ. Ο Λαμέλα θεωρητικά είναι για να παίζει πίσω από τον φορ. Αλλά κυρίως στην καριέρα του έπαιζε δεξιά.

Βεβαίως για όλες αυτές τις εναλλακτικές θέσεις που υπολογίζουμε τους δυο Αργεντινούς, η ΑΕΚ ήδη έχει σημαντικούς παίκτες, με προοπτική βασικού. Στα δυο άκρα Ελίασον και Κοϊτά. Στο οχτάρι τον Πινέδα. Ενδεχομένως ο Αλμέιδα να έχει στο μυαλό του ακόμα και αλλαγή σχηματισμού. Ίσως να υπάρχει κάτι άλλο, που κανείς μας δεν έχει σκεφτεί ή πολύ περισσότερο δεν γνωρίζει. Ένα είναι το σίγουρο. Πως η τράπουλα της βασικής ενδεκάδας, μετά τα ματς με την Εσκάλδες, θα ανακατευτεί πάρα πολύ. Και θα είναι εντελώς αλλαγμένη σε σχέση μ’ αυτό που θα δούμε.

Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως υπάρχουν και άλλες προσθήκες σε εκκρεμότητα, που δεδομένα η ΑΕΚ θα κάνει. Θα φέρει αριστερό μπακ. Παίκτη για βασικό. Θα φέρει φορ με προοπτική να διεκδικήσει θέση βασικού από τον Γκαρσία, όπως έγινε πέρυσι με τον Πόνσε. Ακόμα και ο Οντουμπάτζο, δεν ήρθε για να μείνει δεύτερος πίσω από τον Ρότα και μπορεί να διεκδικήσει την θέση. Επομένως για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ που θα παίξει απέναντι στην Εσκάλδες, θα πρέπει να κάνει την δουλειά της και να πάρει την πρόκριση. Αλλά μετά θα είναι εκ των πραγμάτων, μια εντελώς διαφορετική ΑΕΚ.