Η εβδομάδα του Ναν, του Πάνου και του Λεσόρ!

Η εβδομάδα του Ναν, του Πάνου και του Λεσόρ!

Κώστας Σωτηρίου 11:19 - 20.12.2024 / Ανανεώθηκε: 11:19 - 20.12.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για τη «διαβολοβδομάδα» του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, η οποία σημαδεύτηκε από το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων: από το μπασκετικό ζενίθ στο σοκ ενός σκληρού τραυματισμού!

Για εξήντα ένα λεπτά ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έζησε το απόλυτο ντελίριο. Και δεν ήταν μόνο η εκτόξευση του «πυραύλου», που φέρει το όνομα Κέντρικ Ναν, ο οποίος μετά το ατομικό ρεκόρ καριέρας (39 πόντοι με 8/16 τρ.) απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, σμπαράλιασε και την άμυνα της Μπασκόνια σημειώνοντας άλλους 26 και μάλιστα στο ρελαντί. Ισως σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου ήταν το αμυντικό αποτύπωμα που άφησε για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός σε απανωτά παιχνίδια, κάτι που φυσικά πιστώνεται ο προπονητής.

Η επιλογή του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στην αρχική πεντάδα σε «back-to-back» αγώνες ήταν ένα statement του Έργκιν Άταμαν, ο οποίος κατάλαβε ότι μόνο με την κορυφαία αμυντική πεντάδα του θα μπορούσε να θέσει τον τόνο στις δύο αναμετρήσεις. Επέλεξε, λοιπόν, να ρίξει στο παρκέ και στα δύο ματς τους Καλαϊτζάκη, Γκραντ, Ναν, Χουάντσο και Λεσόρ, οι οποίοι «στραγγάλισαν» τα επιθετικά όπλα των αντιπάλων τους για να συνεχίσουν το έργο τους οι σπουδαίοι παίκτες, που διαθέτει ο Παναθηναϊκός, παρότι χρειάστηκε να διαχειριστούν το «εγώ» τους ερχόμενοι από τον πάγκο. Αν το προσέξατε, όλοι τους είχαν την ίδια ένταση και αυτοθυσία στην άμυνα, συνθλίβοντας κάθε πιθανότητα αντίδρασης στους Ιταλούς και τους Βάσκους.

«Και γιατί δεν το έκανε ο Άταμαν στους προηγούμενους αγώνες;», είναι η εύλογη απορία, που έχει διατυπωθεί αρκετές φορές. Η απάντηση είναι ότι μερικές φορές και η «αδικία» είναι κομμάτι του κτισίματος μιας ομάδας. Θέλω να πω ότι έχοντας στελεχώσει την ομάδα του με παίκτες – σταρ και ηχηρές μεταγραφές (Μπράουν, Όσμαν, Γιουρτσέβεν), ο προπονητής δεν ήταν εύκολο να ξεκινάει τον Καλαϊτζάκη σε όλα τα ματς, γιατί αν το έκανε αυτό πώς θα μπορούσαν να πάρουν χρόνο για να προσαρμοστούν οι πριμαντόνες της ομάδας του; Και ακόμη δεν τα έχουν καταφέρει.

Πέρασε ο καιρός, ο Τούρκος είδε τις χτυπητές αδυναμίες, που έχει εντοπίσει και ο πλέον αδαής, στην άμυνα και αποφάσισε να πάρει τα μέτρα του.

Και φτάσαμε στο πρώτο λεπτό της τρίτης περιόδου. Το απόλυτο σοκ! Παίκτες να πιάνουν το κεφάλι τους και άλλοι να τραβούν τα μαλλιά τους. Η κραυγή του Ματίας Λεσόρ θύμισε βρυχηθμό λαβωμένου λιονταριού από σφαίρα. Οι αντιδράσεις των αθλητών του ΠΑΟ και της Μπασκόνια προκάλεσαν τσουνάμι συναισθημάτων από άκρη σε άκρη των κερκίδων και δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Γάλλου σημειώθηκαν εννέα λιποθυμικά επεισόδια! Είναι, όμως, και οι τραυματισμοί (δυστυχώς) κομμάτι του αθλητισμού. Η ζωή των πρωταθλητών Ευρώπης θα συνεχιστεί και μετά το κάταγμα περόνης, που υπέστη ο Λεσόρ σπαράζοντας τις καρδιές των Παναθηναϊκών.

Όπως το έθεσε και ο Λορέντζο Μπράουν στην κάμερα του Sportal, «στην αρχή κόντεψα να βάλω τα κλάματα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι έχουμε έναν εξαιρετικό ψηλό, που καλείται να βγει μπροστά και να επιβεβαιώσει την αξία του», εννοώντας τον Ομέρ Γιουρτσέβεν με συμπληρωματικό τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Σαφέστατα, οι Πράσινοι θα αναζητήσουν στην αγορά σέντερ για να καλύψουν το κενό του Λεσόρ, που δεν αφορά μόνο σε 13,4 πόντους, 7,1 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 0,7 τάπες σε 26’34’’ συμμετοχής, αλλά πρεσβεύει κάτι πολύ μεγαλύτερο στον Παναθηναϊκό: το δέσιμο με την κερκίδα, αλλά και το δέσιμο εντός της ομάδας. Είναι ο λεγόμενος «glue guy», όπως τον χαρακτήρισε τόσο ο Μπράουν όσο και άλλοι συμπαίκτες του, που έτρεξαν στο νοσοκομείο για να του συμπαρασταθούν. Η ζωή, όμως, είναι σκληρή και ένα τέτοιο θηρίο μόνο πιο δυνατό μπορεί να βγει από αυτή την περιπέτεια.