Η πρώτη αρνητική εντύπωση από τον Λανουά και… δυο προτάσεις
i

©intime

Η πρώτη αρνητική εντύπωση από τον Λανουά και… δυο προτάσεις

Αλέξης Σαββόπουλος 09:54 - 22.08.2024 / Ανανεώθηκε: 09:57 - 22.08.2024

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την πρώτη ανάλυση των επίμαχων φάσεων από τον νέο αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ και παράλληλα καταθέτει δυο προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαφάνεια.

Η αμιγώς ελληνική διαιτησία της 1ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λιγκ, αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη αφού σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια, υπήρξαν, όχι απλά αμφισβητούμενες φάσεις, αλλά σοβαρά λάθη στην απλή εφαρμογή κανονισμών που διαμόρφωσαν, το τελικό αποτέλεσμα. Και όταν αυτό συμβαίνει με το καλημέρα, από μια καινούργια ΚΕΔ, την οποία επέλεξε η καινούργια ΕΠΟ, βαυκαλιζόμενη την απόλυτη διαφάνεια, τότε απλά κάνεις το σταυρό σου για όσα θα ακολουθήσουν.

Τον Λανουά δεν τον ξέραμε και είχαμε μια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Με το ελαφρυντικό της προσαρμογής στο νέο του πόστο, που οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε, το πρώτο δείγμα γραφής από την ανάλυση των αμφισβητούμενων φάσεων της πρεμιέρας, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκές για να μην πω απογοητευτικό. Και για να σας προλάβω δεν αναφέρομαι μόνο στο πέναλτι που έκανε ο Κουέστα και για το οποίο, έμπειροι και καταξιωμένοι διαιτητές, όπως ο Μπόμπι Μάντεν, υποστηρίζουν ότι είναι επιθετικό φάουλ του Μίχορλ και περιμέναμε την τοποθέτησή του, αφού σκοπός της ανάλυσης, όπως φρόντισε να μας προϊδεάσει η ΕΠΟ είναι η γνώση των κανονισμών. Ούτε στο τεχνικό κομμάτι του βίντεο που θέλει βελτιώσεις και υποτιτλισμό (αυτό θεωρώ ότι θα διορθωθεί στην πορεία).

Αναφέρομαι στην επιλεκτική επιλογή των φάσεων από τον Γάλλο που με την ανάλυσή του, αντί να διώξει τα σύννεφα της καχυποψίας, τα ενίσχυσε. Επέλεξε μόνο τέσσερις φάσεις απ' όσες συζητήθηκαν το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας εκτός το πέναλτι με το οποίο ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη κόντρα στον Πανσερραϊκό, κάνοντας συμψηφισμό. Δεν έβαλε την κραυγαλέα περίπτωση πέναλτι στον Πήλιο, στο ματς της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ και φυσικά το πιο… μαρς πέναλτι που δεν δόθηκε στην Καλλιθέα στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Λεβαδειακό. Μισές δουλειές δηλαδή, δίνοντας την εντύπωση ότι, το έκανε για να βγει από την υποχρέωση, προκαλώντας ήδη την υποψία, ότι δεν επιθυμεί να… σπάσει αυγά. Ξεχνώντας προφανώς, ότι δεν τον υποχρεώνει κανείς να το κάνει. Και ο Κλάτενμπεργκ θυμίζω, κάτι παρόμοιο έκανε, ώσπου το σταμάτησε.

Ως άλλη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (που ποτέ δεν καταλήγει σε σοβαρές διαπιστώσεις και συνήθως επιδιώκει να συμβιβάσει και να προστατέψει τη συντεχνία) η ανάλυση Λανουά απέφυγε να θίξει τις φάσεις που σήκωσαν συζήτηση και το χειρότερο, με την απαξιωτική συμπεριφορά του προς αρκετές ομάδες που είχαν παράπονα από τη διαιτησία, φοβάμαι ότι με το καλημέρα, έβαλε ταφόπλακα στο ενδεχόμενο κάτι να αλλάξει στην ΚΕΔ.

Έκπληξη; Όχι, καμία έκπληξη. Μετά από τόσο χρόνια στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου τίποτα δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη. Όλα είναι τόσα προβλεπόμενα άλλωστε. Επιβεβαίωση απλώς ότι κανένας δεν έχει πρόθεση να προσφέρει κάτι εποικοδομητικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντιθέτως επιδιώκει να αφαιρέσει και τα ελάχιστα «υλικά» που του έχουν απομείνει για να ενισχύσει το δικό του παραμάγαζο και την δική του προσωπική ατζέντα. Και επειδή είναι τόσο μα τόσο απλό να αποδειχθούν οι καθαρές προθέσεις από την νέα ΚΕΔ σχετικά με το ρόλο και τις επιδιώξεις Λανουά και των συν αυτώ παρατρεχάμενων, έχω να υποβάλω και δυο προτάσεις.

1). Είναι αδιανόητο η εσχάτη των ποινών σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αυτή που συνήθως διαμορφώνει τα αποτελέσματα, όπως είναι το πέναλτι, να απουσιάζει από τους αρχιδιαιτητικούς σχολιασμούς. Ακόμη και αν είναι μπλοκάρισμα της μπάλας με τα χέρια από αμυντικό πάνω στη γραμμή. Μια απόφαση είναι λοιπόν για την νέα ΚΕΔ, κανένα πέναλτι δεν θα απουσιάζει από τον αρχιδιαιτητικό σχολιασμό των φάσεων, ακόμη κι αν είναι καταφανέστατο.

2). κάθε ομάδα να διατηρεί το δικαίωμα επιλογής προς σχολιασμό μίας και μόνο μίας σημαντικής-καθοριστικής φάσης (τονίζω το σημαντικής-καθοριστικής ώστε να μην καταλήξουμε να σχολιάζονται πλάγια άουτ και κόρνερ), του πρόσφατου δικού της αγώνα. Δημοσίως να εκφράζει το σχετικό αίτημα, δημοσίως να υπάρχει η σχετική αρχιδιαιτητική τοποθέτηση. Να είναι βέβαιο συνεπώς ότι αυτή η μία φάση που προκάλεσε το ενδιαφέρον ή/και τις επιφυλάξεις κάθε ομάδας και των φίλων της δεν θα μείνει ασχολίαστη. Λέτε; Αποκλείεται...