Και ακόμα δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θέλει...

Μφιόντου Καμπενγκέλε

Και ακόμα δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θέλει...

Χρήστος Τσάλτας 23:08 - 22.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:49 - 14.08.2024

Όταν αποφάσισε να παίξει σοβαρά καθάρισε το παιχνίδι με την Κινγκ Στσέτσιν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως όταν βρίσκεται στη βραδιά της δεν μπορεί να την λυγίσει ούτε ο αντίπαλος, ούτε η -όποια- κούραση. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Η αλήθεια είναι πως η συγκυρία με την οποία μπήκε η ΑΕΚ στο παιχνίδι με την Κινγκ Στσέτσιν δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Ή για να είμαστε ακριβείς, ήταν κάπως ύπουλη και μπορούσε να μυρίσει γκέλα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Αυτό φάνηκε και στην πράξη για 26 λεπτά. Διότι οι Πολωνοί δεν άφησαν τους παίκτες του Πλάθα να τρέξουν, δεν τους άφησαν να πάνε τον ρυθμό στο δικό τους επίπεδο και η εικόνα ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πρωταθλητών Πολωνίας που κατάφεραν να προβληματίσουν την Ένωση με τον τρόπο που αγωνίζονταν. Στα μέσα της τρίτης περιόδου το παιχνίδι ήρθε στα ίσα, με τον φωτεινό πίνακα να γράφει 47-47.

Και κάπου εκεί ήρθε η κατηφόρα. Η ΑΕΚ όχι απλά πάτησε το γκάζι, αλλά κυριάρχησε. Όχι μόνο στην επίθεση, που έτρεξε θυμίζοντας κάτι από τα προηγούμενα παιχνίδια της, αλλά και στην άμυνα, που κάθε απόφαση των Πολωνών την έκανε δύσκολη μέσα από την άμυνά της. Το 39-17 έως το τέλος του αγώνα ήταν η πιο ξεκάθαρη δήλωση ανωτερότητας της Ένωσης, που μετέτρεψε ένα παιχνίδι γεμάτο παγίδες σε έναν περίπατο.

Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για την φετινή ΑΕΚ. Από τη στιγμή άλλωστε που οι παίκτες του Πλάθα πατούν το γκάζι έχουν τον τρόπο να εξαφανίζονται. Και το γεγονός πως για ακόμα ένα παιχνίδι, στο οποίο δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης, σταμάτησαν στους 86 πόντους, αποτυπώνει το ταλέντο και τις λύσεις που υπάρχουν εντός των τειχών τη φετινή σεζόν.

Η μεγάλη πρόοδος όμως του γκρουπ έρχεται στην άμυνα. Διότι για πρώτη φορά φέτος η Ένωση έδειξε συνέπεια και σταθερή ενέργεια στο πίσω κομμάτι του παρκέ. Η παρουσία του Μφιόντου Καμπενγκέλε έφερε το toughness που χρειαζόταν το γκρουπ για να πάνε όλα τα κομμάτια στη θέση τους, με τον Καναδό σέντερ να κάνει σπουδαία πράγματα και να κερδίζει κατά κράτος τις μάχες.

Και πώς να μην συμβεί αυτό από τη στιγμή που η παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από επιβλητική στο παρκέ;

Αυτό που μετράει διπλά όμως είναι πως η ΑΕΚ αρχίζει να κερδίζει πειστικά και να βγάζει στο παρκέ την βελτίωση του γκρουπ παιχνίδι με παιχνίδι. Κι ας μην βρίσκεται στο 100%, ούτε καν στο 80% της ετοιμότητας και αυτού που θέλει ο Ισπανός. Όταν όμως έρχονται τέτοιες νίκες, με τέτοιο τρόπο και με τέτοια εικόνα, τότε μόνο αισιοδοξία μπορεί να νιώθει ο κάθε φίλος της ομάδας για τη συνέχεια. Η οποία προμηνύεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

ΥΓ. Το γεγονός πως ο Τζάστιν Τίλμαν σε μια βραδιά με μη υψηλές πτήσεις είχε νταμπλ νταμπλ με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ δείχνει το επίπεδο αυτοπεποίθησης που έχει στο παιχνίδι του.

ΥΓ1. Ο Τζόρνταν ΜακΡέι είναι ένας εκπληκτικός σκόρερ, αλλά κόντρα στην Κινγκ Στσέτσιν έδειξε πως είναι υποτιμημένος πασέρ. 8 τελικές πάσες από τον Αμερικανό που έκανε... μάγκες τους συμπαίκτες του.

ΥΓ2. Η δυναμική της ΑΕΚ είναι διαφορετική όταν ο Καμπενγκέλε βρίσκεται στο παρκέ. Τα δύο τελευταία παιχνίδια, υψηλής απαίτησης, δείχνουν πως ο Καναδός είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός.