Κώστας Σλούκας: Πράξεις και γεγονότα που καθορίζουν τον απόλυτο ηγέτη του Παναθηναϊκού

Κώστας Σλούκας

i

© Intime

Κώστας Σλούκας: Πράξεις και γεγονότα που καθορίζουν τον απόλυτο ηγέτη του Παναθηναϊκού

Κώστας Σωτηρίου 08:55 - 29.05.2024 / Ανανεώθηκε: 11:20 - 29.05.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου «φωτίζει» μικρές, ανέκδοτες ιστορίες, που αναλύουν την ανυπολόγιστη προσφορά του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και εξηγούν την αγωνιστική μετάλλαξη του Τριφυλλιού από την αρχική αβεβαιότητα ως το έβδομο αστέρι.

Το κείμενο αυτό δεν επιχειρεί να αναλύσει τον ψυχισμό του Κώστα Σλούκα. Ούτε να αποκρυπτογραφήσει τις δηλώσεις του πριν και μετά το επικό για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό Φάιναλ Φορ.

Αντιθέτως, επιχειρεί να καταγράψει τις πράξεις του παραθέτοντας γεγονότα και περιστατικά, που όχι απλώς επηρέασαν την ευρωπαϊκή πορεία του Τριφυλλιού, αλλά καθόρισαν την έκβασή της με την κατάκτηση του έβδομου αστεριού στο Βερολίνο.Οι βάσεις για την πράσινη επιβλητική εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στην κορύφωση της Euroleague άρχισαν να κτίζονται στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, όταν στις πρώτες συζητήσεις με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού ο 34χρονος σταρ θέλησε να ακούσει το πλάνο της ομάδας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ελληνικό κορμό.

Από το πρώτο ραντεβού ο Σλούκας έλαβε τη δέσμευση ότι η ομάδα θα στηριχτεί σε 4-5 Έλληνες και ότι γύρω από αυτή τη βάση θα υπέγραφαν ποιοτικοί ξένοι παίκτες. Ο Σλούκας έδειξε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα πάντα! Συζητήθηκε το θέμα της προσφυγής στο CAS από την πλευρά του Ντίνου Μήτογλου και αναλύθηκαν διεξοδικά οι περιπτώσεις των Καλαϊτζάκη και Ματζούκα (που έμειναν), του Παπαπέτρου (που επέστρεψε) και του Παπαγιάννη, που τόσο πολύ ήθελε πλάι του, αλλά ο διεθνής σέντερ προτίμησε να πάει σε έναν προορισμό, που εκείνος αρνήθηκε, δηλαδή στην Φενέρμπαχτσε.

Ο Σλούκας εξήγησε ότι μόνο με ισχυρό ελληνικό κορμό, ο Παναθηναϊκός θα είχε στα χέρια του τη συνταγή της επιτυχίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μόνο με παίκτες που γνωρίζουν σε ποια ομάδα αγωνίζονται, οι Πράσινοι θα έχουν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της σεζόν μέσα σε πανίσχυρα αποδυτήρια. Στις αρχές Ιανουαρίου, οι Πράσινοι έδειχναν προβληματισμένοι από τις μέτριες εμφανίσεις του Λούκα Βιλντόσα αναζητώντας στην αγορά της Ευρωλίγκας το κάτι παραπάνω.

Το ελληνικό διαβατήριο (και φυσικά η ποιότητα) του Τάιλερ Ντόρσι ήταν αρκετά δελεαστικό, ωστόσο όταν ζητήθηκε ανθρώπινα η γνώμη του έμπειρου Σλούκα για τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό (σεζόν 2021-22), οι Πράσινοι αποφάσισαν να μην επιμείνουν, αλλά να δώσουν χρόνο και ρόλο στον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και να περιμένουν την επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου από τον σοβαρό τραυματισμό του.

Δεν είναι τυχαία η αποκάλυψη που έκανε ο «Panos» μετά την κατάκτηση του τροπαίου τονίζοντας ότι «ήταν ο πρώτος που με πίστεψε, μίλησε για μένα και με τον κόουτς, για να μου δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και τον ευχαριστώ»! Και ο Παπαπέτρου, όμως, έχει να πει τα καλύτερα λόγια για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Sportal.gr», όταν κάποια στιγμή βυθισμένος στη δίνη της απογοήτευσης σκεφτόταν ακόμη και το ενδεχόμενο να γράψει τους τίτλους τέλους της καριέρας του, ο Σλούκας ήταν εκείνος, που τον στήριξε ψυχολογικά με τις κουβέντες του: «Ιωάννη, κόψε τις μ…κίες. Θα γίνεις καλά και μαζί θα πάρουμε το ευρωπαϊκό!», ήταν οι μόνιμες ψυχολογικές ενέσεις, που «φύτευε» στον συμπαίκτη του και τα αποτελέσματα βγήκαν στο παρκέ με έναν μεταλλαγμένο Παπαπέτρου στα πλέι οφ με την Μακάμπι και στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου.

Από τα πολλά περιστατικά, που έχουν καταγραφεί φέτος με πρωταγωνιστή τον Σλούκα και το συντριπτικό ποσοστό μένει σφραγισμένο στα αποδυτήρια, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε ένα σκηνικό με τον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος πίνει νερό στο όνομα του Έλληνα άσου. Θα θυμάστε ότι μετά την τεράστια νίκη του ΠΑΟ επί της Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ (στις 22 Μαρτίου 2024, σκορ 89-81), ο Λεσόρ είχε αρπάξει τη φανέλα του Σλούκα και την ανέμιζε προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς του Τριφυλλιού. Δεν το έκανε μόνο για να αποθεώσει τον αρχηγό του, που είχε καταγράψει μια ακόμη μεγάλη εμφάνιση (18 π., 4 ρ., 8 ασ., 2 κλ., 2 λ. σε 33’31’’ συμμετοχής), αλλά για να τον ευχαριστήσει για όλα είχε κάνει για αυτόν μερικές ημέρες νωρίτερα σε μια προπόνηση του Παναθηναϊκού.

Ο Γάλλος ήταν πολύ κουρασμένος, καθώς όλο σχεδόν τον χρόνο, δεν έχει σπουδαία υποστήριξη στη «front line». Είδε, λοιπόν, τον Κώστα Αντετοκούνμπο να παίζει δυναμικά σε μια φάση και του ζήτησε να είναι πιο ήρεμος. «Μην το κάνεις αυτό, είμαι κουρασμένος», φέρεται να του είπε, αλλά στην επόμενη φάση, ο νεαρός διεθνής κάνει μια πτήση και κρεμιέται με δύναμη από το στεφάνι. Ο Λεσόρ έγινε «μπαρούτι», ωστόσο ο Σλούκας έδωσε τέλος στο επεισόδιο.Τον πήρε κοντά του και του εξήγησε με αυστηρότητα: «Δεν σου φταίει ο Κώστας που παίζει δυνατά. Είναι νεαρός και έχει πάθος.

Τι πρέπει, δηλαδή, να κάνει; Να περπατάει; Πρέπει να είσαι ήρεμος σε αυτές τις καταστάσεις, διότι τους χρειαζόμαστε όλους γιατί η σεζόν είναι πολύ απαιτητική. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει όλοι να είμαστε στην ίδια σελίδα για τον κοινό στόχο», φέρεται να είπε στον Λεσόρ και ο Γάλλος θέλησε να τον ευχαριστήσει κουνώντας με πάθος τη φανέλα του αρχηγού στους πανηγυρισμούς μετά το ματς. Η παρουσία του Σλούκα, όμως, δεν ευεργέτησε μόνο τους συμπαίκτες του, αλλά και τους προπονητές του, τόσο τον κόουτς Αταμαν, όσο και τους συνεργάτες του. Και αυτό συνέβη σε αρκετές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Στην αρχή, ήταν ξεκάθαρο σε όλους, ότι ο Τούρκος ήταν αρκετά συγκεντρωτικός.

Στην Αναντολού Εφές και σε προηγούμενες ομάδες του, είχε μάθει να εργάζεται μόνος του και αυτό το «ελάττωμα» τον ακολούθησε και στον Παναθηναϊκό, όπου πράγματι δεν εμπιστευόταν εύκολα στην αρχή. Ο Σλούκας λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος φέρνοντας τον head coach πιο κοντά με τους συνεργάτες του και έτσι η διαχείριση των προπονήσεων και της προετοιμασίας των αγώνων ήταν πιο αρμονική, η ένταση αυξήθηκε και τα αποτελέσματα άρχισαν να εμφανίζονται. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κόουτς Αταμαν, που δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο, άρχισε από πολύ νωρίς να εμπιστεύεται τον Σλούκα, με αποτέλεσμα αυτή η σχέση που κτίζεται από την πρώτη προπόνηση να «επιστρατευτεί» την κρισιμότερη στιγμή της σεζόν.

Μετά το Game 1 των πλέι οφ και την ήττα (87-91) από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ, ο Σλούκας ανέλυσε το ματς με τον προπονητή του και συμφώνησαν από κοινού σε ορισμένα κομμάτια, που έπρεπε να αλλάξουν οι Πράσινοι για να γυρίσουν τον διακόπτη και να κατακτήσουν την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Την ίδια συνταγή ακολουθούσε και ο μεγάλος Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος -αν και μετρ του είδους- αφουγκραζόταν τους παίκτες και τους συνεργάτες του με τα γνωστά αποτελέσματα.Αυτός είναι, λοιπόν, ο Κώστας Σλούκας και η προσφορά του δεν μετριέται μόνο με πόντους και ασίστ.

Ούτε πληρώνεται από ένα διαστημικό συμβόλαιο. Είναι ο χαρακτήρας του και η στάση του. Η δικαιοσύνη που επέβαλε στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις, όπου πηγαίνει πρώτος και αποχωρεί τελευταίος, όπως οι αληθινά σπουδαίοι του αθλήματος. Είναι αυτός που βγήκε μπροστά στα δύσκολα και ως ο απόλυτος «μαέστρος» (χαρακτηρισμός που έχει «νονό» τον Χρήστο Σερέλη) καθοδήγησε την πράσινη ορχήστρα. Και εν τέλει είναι αυτός, που παραπέμπει σε κάτι που είχε γράψει ένας αμερικανός φιλόσοφος: «Η πιο θεμελιώδης αρχή της ανθρώπινης φύσης είναι η πανίσχυρη επιθυμία να σε εκτιμούν»…Ο πίνακας συμμετεχόντων έκλεισε.