Μάθημα στο... Πολυτεχνείο η ΑΕΚ του Αλμέιδα!

Ο Ματίας Αλμέιδα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

i

©Intime

Μάθημα στο... Πολυτεχνείο η ΑΕΚ του Αλμέιδα!

Στέφανος Αβραμίδης 10:38 - 30.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:55 - 30.09.2024

«Μας αρέσει να υποφέρουμε»! Κάτι που πολλές φορές λένε οι προπονητές και πότε δεν το κατάλαβα! Ούτε και θα το καταλάβω! Σε ό,τι όμως έχει να κάνει με την ΑΕΚ του ντέρμπι, το ομολογώ και το δέχομαι, και «υπέφερε» στο δεύτερο ημίχρονο, και της άρεσε... το αποτέλεσμα!

Αποτέλεσμα που το «θεμελίωσε» με την απόδοση της στο πρώτο μέρος και το προστάτευσε σαν το πιο πολύτιμο οχυρό στη συνέχεια! Και με το τελικό 2-0 πάτησε στην κορυφή αλλά, κυρίως, πάτησε μετά από αρκετό καιρό και αρκετά... δεινά, γερά στα πόδια της!

Δεν ήταν καθόλου απλό, καθόλου συνηθισμένο και καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί αυτό που...βρήκε την Ένωση το τελευταίο εξάμηνο! Απώλεια του περσινού τίτλου πάνω στο νήμα, αποχώρηση Δημήτρη Μελισσανίδη από την ομάδα, αποκλεισμός από τη Νόα στην Ευρώπη, τέσσερις χαμένοι βαθμοί κόντρα σε «μικρούς» και μαζεμένοι μυϊκοί τραυματισμοί πολύ νωρίς στη σεζόν!

Ο Πιερό μοιράζει «υπογραφές» και ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για δεύτερο πρόωρο τελικό με τον Ολυμπιακό

Ο Πιερό μοιράζει «υπογραφές» και ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για δεύτερο πρόωρο τελικό με τον Ολυμπιακό

Ο μήνας έκλεισε ιδανικά για την ΑΕΚ, που βρίσκεται μόνη πρώτη, αλλά έχει τον Αλμέιδα να παλεύει να χωρέσει την τρομερή ποιότητά της σε έντεκα θέσεις και με τον Παναθηναϊκό να ετοιμάζεται για come back ή εσωστρέφεια…

Το πίστευα, και δεν ήμουν ο μόνος, το έγραψα κιόλας, σ' αυτό το πρώτο φετινό ντέρμπι οι "κιτρινόμαυροι" πήγαιναν υπό ασφυκτική πίεση! Διοίκηση, ποδοσφαιριστές και προπονητής, περισσότερο από όλους και περισσότερο από ποτέ ο τελευταίος!

Δε θα το μάθουμε ποτέ αλλά σε περίπτωση ήττας η ήδη τοξική ατμόσφαιρα θα γινόταν, πιθανότατα, δηλητηριώδης σε τέτοιο βαθμό που θα απειλούσε άμεσα ακόμη και την τόσο ισχυρή συναισθηματικά σχέση του Πελάδο με την ομάδα! Και ήταν με όπλο, πρώτα και πάνω απ' όλα, αυτήν ακριβώς την σχέση που ο Αργεντινός κατάφερε να φυλακίσει την εσωστρέφεια, οριστικά ή όχι θα φανεί, εκτός...οργανισμού! Παρουσιάζοντας ένα σύνολο που αν δεν το κατηύθυνε προς έναν τρόπο παιχνιδιού γεμάτο αυταπάρνηση, σίγουρα το ενέπνευσε!

Και ήταν, πέρα από τα καθαρά ποδοσφαιρικά στοιχεία , αυτό κυρίως που έκανε τη διαφορά στο χορτάρι της ΟΠΑΠ Αρένα! Με τους παίκτες του ξεκάθαρα να παίζουν, το δήλωσαν άλλωστε, ΚΑΙ για τον Αλμέιδα! Όχι ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έχουν πρόβλημα να παίξουν για τον Αλόνσο, προς Θεού! Απλά, ανθρώπινο είναι, δεν έχουν προλάβει ακόμη να χτίσουν τέτοια επαγγελματική αλλά και...ζωής σχέση με τον άνθρωπο που βρίσκεται στην άκρη του πάγκου!

Το "πράσινο" σχέδιο αντίδρασης έως και απέδωσε στο δεύτερο ημίχρονο κι όμως, ήταν η ΑΕΚ που βρήκε δεύτερο γκολ! Με τον Τετέ στο "δέκα" λειτουργικό, με το πλάτος από Πελίστρι και Μαντσίνι, με τα μέτρα του τριφυλλιού πολύ ψηλότερα, με ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλο και καλές προϋποθέσεις να δημιουργούνται! Σε όλα τα αμιγώς... τακτικά παραπάνω η ΑΕΚ αντέταξε άμυνα τελευταίας στιγμής, πόδια που έκοβαν στο...τσακ, κορμιά που συγκρούονταν σε κάθε ευκαιρία και έπεφταν στην μπάλα και στη φωτιά!

Ο Κάλενς τα έβαλε και πάλι με τον Ιωαννίδη μέσα στην περιοχή και τις περισσότερες φορές βγήκε νικητής βγάζοντας τον Φώτη από το κουτί! Εκεί να μεν έπαιρνε μπάλα και πέρναγε, πέρναγε, πέρναγε αλλά και δυνάμεις ξόδευε και άμεσα απειλητικός δεν μπορούσε να γίνει!

Το πέναλτι για το τελικό 2-0 αυτή τη φορά δεν ήταν κερασάκι στην τούρτα, πολύ light αυτός ο χαρακτηρισμός για τη μάχη που έδωσαν όχι μόνο, αλλά κυρίως, οι νικητές! Ήταν σφραγίδα σε μια βραδιά που έχοντας εκτός αποστολής Λιβάι, Λαμέλα και Μαρσιάλ, μια ομάδα που έχει ατσαλωθεί και χτίσει σταθερές αγωνιστικές, ψυχικές και πνευματικές, επιβλήθηκε χωρίς απαραίτητα να βγάλει ποιοτικότερα στοιχεία στο χορτάρι, ενός ανταγωνιστή που είναι ακόμα "υπό κατασκευήν"!

Το αν θα φτάσει και αυτός να αποτελεί κάποια στιγμή ολοκληρωμένο project μένει να φανεί! Προς το παρόν αυτό που φαίνεται από χιλιόμετρα είναι πως η ΑΕΚ που έχει φτιάξει ο Αλμέιδα είναι για να διδάσκεται! Όχι απαραίτητα στα σχολεία του ποδοσφαίρου αλλά στις πολυτεχνικές σχολές! Κι αυτό επειδή εκεί είναι που θα βρει κανείς το μάθημα "Η αντοχή των υλικών!"