Μια μεγάλη πρόκληση για την ΑΕΚ, που «κουμπώνει» και στον Αλμέιδα και στο ρόστερ της

Μια μεγάλη πρόκληση για την ΑΕΚ, που «κουμπώνει» και στον Αλμέιδα και στο ρόστερ της

Κώστας Τσίλης 16:42 - 03.10.2024 / Ανανεώθηκε: 16:45 - 03.10.2024

Ο Κώστας Τσίλης ξεδιπλώνει και βάζει στο τραπέζι ολόκληρη τον οδικό χάρτη της φετινής σεζόν για την Ένωσης, όπως τον διαμόρφωσε αυτή η πολύ ιδιαίτερη κλήρωση του κυπέλλου

Ομολογώ πως δεν θυμάμαι άλλη φορά που να ήταν ο δρόμος μέχρι και τον τελικό του κυπέλλου τόσο ανοιχτός για ομάδα που δεν ανήκει στις μεγάλες. Ακόμα και το 1996 που έφτασε ο Απόλλων μέχρι το ΟΑΚΑ, νομίζω πως είχε χρειαστεί να βγάλει έξω τον ΠΑΟΚ. Πάντως σίγουρα τότε η ΑΕΚ, για να φτάσει μέχρι τον τελικό και να πάρει την κούπα με επτάρα, έπρεπε να αποκλείσει και τον Παναθηναϊκό αλλά και τον Ολυμπιακό.

Ο Μαρσιάλ έτσι κι αλλιώς έχει «σπάσει» τα κοντέρ στην ΑΕΚ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:01 - 02.10.2024

Ο Μαρσιάλ έτσι κι αλλιώς έχει «σπάσει» τα κοντέρ στην ΑΕΚ

Ανεξάρτητα από το πότε θα μπει στην αποστολή για ματς της Ένωσης ο Γάλλος σούπερ σταρ, το γεγονός πως ήδη μπήκε στο κανονικό πρόγραμμα της προπόνησης και ετοιμάζεται να μπει στην αγωνιστική εξίσωση, είναι κάτι πέρα από κάθε πρόβλεψη

Για να πω την αλήθεια, μοιάζει και λίγο όλο αυτό που έγινε τότε, με την κλήρωση που προέκυψε τώρα. Διότι και τώρα η ΑΕΚ πριν αποκλείσει Παναθηναϊκό και μετά Ολυμπιακό, είχε αποκλείσει τον Ηρακλή. Τώρα για να φτάσει μέχρι τον τελικό, θα χρειαστεί να αποκλείσει τον Άρη, σε διπλά παιχνίδια, κατόπιν τον ΠΑΟΚ σε διπλά παιχνίδια, στη συνέχεια πιθανότατα έναν εκ των Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό και στο τέλος ίσως και τον νικητή του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Λουκούμι κλήρωση δηλαδή.

Ένας συνάδελφος είπε πως πλέον ίσως έχει γίνει πιο εύκολο να κατακτήσεις το πρωτάθλημα, απ’ ότι το φετινό κύπελλο. Πιθανόν να μην έχει άδικο στην βάση της σκέψης του. Είναι μια πολύ ζόρικη συνθήκη αυτή που προέκυψε για την ΑΕΚ. Τελευταία φορά που βρήκε μπροστά της τον Άρη σε νοκ άουτ παιχνίδια, αποκλείστηκε. Τελευταία φορά που βρήκε μπροστά της τον ΠΑΟΚ σε νοκ άουτ παιχνίδια, πάλι αποκλείστηκε. Βεβαίως με τον Αλμέιδα έχει γίνει μόνο το ένα από τα δυο.

Με τον Αλμέιδα στον πάγκο η ΑΕΚ έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ σε τελικό κυπέλλου και μάλιστα με δέκα παίκτες. Και έχει αποκλείσει τον Ολυμπιακό σε διπλά παιχνίδια στον ημιτελικό με το εντυπωσιακό 3-0 στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συνήθως τα ζόρικα στο κύπελλο ερχόντουσαν πάντως στο δεύτερο μισό της σεζόν. Τώρα υπάρχει η πιθανότητα μέχρι και τις αρχές του Γενάρη, να έχει προσθέσει η ΑΕΚ τέσσερα ματς φωτιά στο καλεντάρι της. Μεγάλη πρόκληση είναι αυτό, η οποία «κουμπώνει» μ’ έναν Αλμέιδα, ο οποίος απέναντι στους αντιπάλους που θα βρει μπροστά του για να φτάσει ως τον τελικό, έχει 20 νίκες, 10 ισοπαλίες και 8 ήττες.

Ρόστερ που την... ήθελε τέτοια κλήρωση

Επίσης η πρόκληση αυτή της κλήρωσης, έρχεται να κουμπώσει και στο ρόστερ που έχει φτιάξει φέτος η ΑΕΚ του Μάριου Ηλιόπουλου και που λόγω των πολλών και πολύ ποιοτικών επιλογών ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση όταν έμεινε εκτός Ευρώπης. Αν υπήρχε μόνο το πρωτάθλημα δηλαδή, θα δυσκολευόντουσαν να βρουν θέση ακόμα και στον πάγκο, παίκτες που βάσει ποιότητας θα μπορούσαν να είναι βασικοί. Δείτε το χαρακτηριστικό παράδειγμα με τον Τσούμπερ, ο οποίος στα τελευταία τέσσερα ματς πρωταθλήματος, έχει παίξει μόνο στο ένα.

Τώρα θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για τον Αλμέιδα να κάνει ροτέισον και να δίνει χρόνο συμμετοχής σ’ όλους τους ποδοσφαιριστές και μάλιστα σε παιχνίδια με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι. Κάτι που φυσικά έχει τεράστια σημασία. Σκεφτείτε το εξής ως παράδειγμα. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή και τα οποία φυσικά και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ο Στρακόσια είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα. Αν αυτό δεν αλλάξει, ο Μπρινιόλι θα μπει για το κύπελλο. Μπορεί να γίνει και τούμπαλιν.

Όπως και να έχει όμως, ο Αλμέιδα πλέον έχει την δυνατότητα να δώσει σ’ έναν από τους δυο πολύ ποιοτικούς τερματοφύλακες που έχει στην διάθεση του, θέση βασικού στο κύπελλο όχι για παιχνίδια απέναντι στην Ζάκυνθο. Σε διπλά ματς πρώτα με τον Άρη και αν έρθει η πρόκριση μετά με τον ΠΑΟΚ και αν η ΑΕΚ συνεχίσει κατόπιν με τον Ολυμπιακό ή με τον Παναθηναϊκό. Τέτοια ματς δίνουν μεγάλο κίνητρο στους παίκτες. Ίσως ακόμα μεγαλύτερο απ’ αυτά του πρωταθλήματος απέναντι σε Λεβαδειακό ή Λαμία. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει όχι μόνο για τους τερματοφύλακες, αλλά και για άλλες θέσεις μέσα στο ρόστερ, που πλέον ο Αλμέιδα έχει πολλές και ποιοτικές επιλογές.

Σκεφτείτε πως στην θέση του εξαριού μπορεί την Κυριακή στο πρωτάθλημα να παίξει με τον Σιμάνσκι και την Τετάρτη στο κύπελλο με τον Γιόνσον. Ή και τούμπαλιν. Δεν νομίζω πως χάνει σε ποιότητα. Σε ρόλο οχταριού μπορεί να έχει σ’ ένα ματς τον Πινέδα και στο άλλο τον Περείρα. Στην θέση δέκα υπάρχει και ο Λαμέλα, αλλά υπάρχει και ο Λιούμπιτσιτς. Και στα φορ ο Πιερό, ο Γκαρσία και πλέον και ο Μαρσιάλ. Μπορεί να κάνει ο Αλμέιδα αλλαγές σ’ αυτές τις θέσεις από παιχνίδι σε παιχνίδι, χωρίς να χάσει το παραμικρό σε ποιότητα και χωρίς καν να σκεφτεί ο Αλμέιδα ποιος είναι ο αντίπαλος στο πρωτάθλημα ή στο κύπελλο.

Μην σας πω, ότι ανάλογα με το πρόγραμμα, έτσι όπως έχει έρθει η κλήρωση, για τον Αλμέιδα είναι πιο απλό να κάνει ευρύ ροτέισον στο πρωτάθλημα, απ’ ότι στο κύπελλο. Και όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες, θα το δουν με εντελώς διαφορετικό μάτι το να μείνουν εκτός ενδεκάδας σε ματς πρωταθλήματος, για να παίξουν στο κύπελλο με τον Άρη ή με τον ΠΑΟΚ ή μετά μ' έναν εκ των Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό. Λογικά, θα το προτιμούν κιόλας. Φυσικά και στην ΑΕΚ δεν πανηγύρισαν με το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Κανείς λογικός δεν θα το έκανε. Είναι μια πρόκληση, η οποία μπορεί να κουμπώσει πάνω στο ρόστερ που έχει φτιάξει φέτος η ΑΕΚ. Προφανώς την Ευρώπη είχε στο μυαλό της, όταν το γέμιζε με επιλογές, αλλά τώρα θα χρειαστεί να το αξιοποιήσει για το κύπελλο. Σ’ ένα τρόπαιο, που όπως ήρθαν τα πράγματα, έχει λίγο (ή και πολύ) μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι συνήθως.