Μία νίκη με δύο άκρως αντίθετες εικόνες

Τάσος Μπακασέτας, Γιάννης Κώτσιρας

i

Intime

Μία νίκη με δύο άκρως αντίθετες εικόνες

Μπάμπης Τσιμπίδας 08:56 - 15.07.2024 / Ανανεώθηκε: 08:58 - 15.07.2024

Ο Παναθηναϊκός του Ντιέγκο Αλόνσο έδειξε πως κάτι καλό δημιουργείται στο χορτάρι, όμως οι άδειες εξέδρες αποτελούν ένα μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου πρέπει να κερδηθεί ξανά με πράξεις.

Μετά την απόδοση στα φιλικά της Αυστρίας, επικράτησε η απόγνωση. Μετά το παιχνίδι του «Απόστολος Νικολαΐδης», επέστρεψε η ελπίδα. Διακριτική και συνεσταλμένη, εν μέσω της γενικότερης απογοήτευσης που διακατέχει τον κόσμο του Παναθηναϊκού μετά την καταστροφική λήξη της σεζόν 2023-2024. Γιατί οι παίκτες του Ντιέγκο Αλόνσο έδειξαν ότι κάτι καλό γίνεται, που θα καλυτερεύσει με την πάροδο του χρόνου και την ενσωμάτωση των απόντων και των μεταγραφών.

Όμως, πραγματικά, τα πιο απαγοητευτικά ήταν όσα συνέβησαν εντός και εκτός του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μόλις 500 θεατές στο πρώτο εν Ελλάδι φιλικό του Παναθηναϊκού, είναι ένα νούμερο απόλυτα ενδεικτικό της διάθεσης του κόσμου απέναντι στην ομάδα. Ναι, έχουμε πειστικά άλλοθι για την ελάχιστη προσέλευση.

Με σοβαρά ποινικά αδικήματα οι 74 συλληφθέντες για τους πυροβολισμούς έξω από τη Λεωφόρο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10:34 - 14.07.2024

Με σοβαρά ποινικά αδικήματα οι 74 συλληφθέντες για τους πυροβολισμούς έξω από τη Λεωφόρο

Η ΕΛ. ΑΣ. προχώρησε σε 74 συλλήψεις μετά από τους πυροβολισμούς που έπεσαν έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου, με τους περισσότερους από αυτούς να κατηγορούνται με σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Ωστόσο, ο καύσωνας, το Σαββατοκύριακο που παραδοσιακά αδειάζει η Αθήνα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που δεν έχουν εξοικειωθεί οι περισσότεροι, συνιστούν δικαιολογίες. Με δόση αλήθειας, αλλά δικαιολογίες. Ας μην αναλογιστούμε πολύ παλιότερες εποχές: μόλις πέρυσι ο κόσμος του Παναθηναϊκού ανυπόμονος να δει την ομάδα, εξαντλούσε τα εισιτήρια σε μερικές ώρες.

Είναι καθήκον του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού και των διοικητικών στελεχών που εφαρμόζουν τις εντολές του, να προβούν στις κατάλληλες κινήσεις για να επαναφέρουν το δέσιμο του συλλόγου με την οπαδική βάση του. Οι οπαδοί θέλουν να δουν σχέδιο, όραμα, φιλοδοξία. Ένα χρόνο πριν που τα αντιλαμβάνονταν, το ΟΑΚΑ γέμισε σε δύο διαδοχικά παιχνίδια.

Αφενός, εφόσον ο Παναθηναϊκός βελτιώνεται με γεωμετρική ακρίβεια, όπως επιτάσσει η λογική ότι θα συμβεί με τη δουλειά του Αλόνσο, τότε οι θεατές θα πάνε στο «Σπύρος Λούης». Γιατί εκεί θα αγωνίζεται φέτος το Τριφύλλι και όχι στην ιστορική έδρα του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αφετέρου, αν η διοίκηση αποδείξει το συντομότερο με πρωτοκλασάτες μεταγραφές ότι θα διευκολύνει το έργο του Ουρουγουανού προπονητή, το κλίμα στις τάξεις του κόσμου θα μεταβληθεί σταδιακά.

Για να περάσουμε και στα του φιλικού του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ Λάρνακας, να επισημάνουμε τα προφανή, που επαναλαμβάναμε μετά τα ματς επί αυστριακού εδάφους: αυτά τα παιχνίδια αφορούν τους τεχνικούς και τα επιτελεία τους, για να διαπιστώνουν εάν τα ρόστερ τους αφομοιώνουν τη φιλοσοφία τους ή εάν πρέπει να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές. Για τους φιλάθλους, είναι απλά σαν υποκατάστατο μέχρι τις επίσημες υποχρεώσεις του συλλόγου που υποστηρίζουν.

Δεν έχουν σημασία το σκορ, τα ατομικά λάθη και οι παραλείψεις. Μετράνε η εφαρμογή των οδηγιών του Αλόνσο, οι συνεργασίες, η διάθεση των παικτών στο τερέν. Στη νίκη του Τριφυλλιού με 3-1, είδαμε τους ποδοσφαιριστές να λειτουργούν σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο 49χρονος κόουτς στην παρουσίαση του. Γιατί πράγματι, ο Αλόνσο εμφανίζεται συνεπής στα λεγόμενα του και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύνολο με αυτές τις αρχές.

Βλέποντας το πρώτο παιχνίδι της Μπότεφ με τη Μάριμπορ στον Α' προκριματικό γύρο του Europa League, έχουν παρόμοια δυναμικότητα με την ΑΕΚ Λάρνακας. Ο σοβαρός Παναθηναϊκός θα καταφέρει να περάσει και να πράξει το αυτονόητο. Ούτως ώστε ο προπονητής να κερδίσει χρόνο δουλειάς, να ενσωματωθούν οι απόντες και να έρθουν οι μεταγραφές. Διότι για το πραγματικό step up, ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς.