Ο κόκκινος «λαβύρινθος» και ο Μπαρτζώκας σε ρόλο… Θησέα!

Ο κόκκινος «λαβύρινθος» και ο Μπαρτζώκας σε ρόλο… Θησέα!

Κώστας Σωτηρίου 11:06 - 12.10.2024 / Ανανεώθηκε: 11:10 - 12.10.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για τον μπερδεμένο Ολυμπιακό, που ψάχνει «χημεία» και ρόλους και αποκρυπτογραφεί τις δηλώσεις του κόουτς Μπαρτζώκα μετά την… «ugly win» επί της Ζάλγκιρις Κάουνας στο ΣΕΦ.

Στην ελληνική μυθολογία ο λαβύρινθος ήταν μια σύνθετη οικοδομική κατασκευή στην Κνωσσό. Ιθύνων νους ήταν ο μηχανικός Δαίδαλος, που τον είχε δημιουργήσει για λογαριασμό του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο στόχος ήταν να απομονώσει τον Μινώταυρο, ένα υπερδύναμο πλάσμα με όψη μισού ανθρώπου και μισού ταύρου και σύμφωνα με τον μύθο τον σκότωσε ο Αθηναίος ήρωας Θησέας, τον οποίο βοήθησε η κόρη του Μίνωα, Αριάδνη να βρει την έξοδο με τον μίτο της.

Το δείγμα είναι ελάχιστο, ωστόσο στις πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί στον δικό του αγωνιστικό λαβύρινθο και ο προπονητής του Γιώργος Μπαρτζώκας ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος, ώστε να δραπετεύσει από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και να δημιουργήσει την ομάδα με τους ρόλους και τις αρχές, που έχει οραματιστεί. Το πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα και πόσος χρόνος απαιτείται, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Και ο ίδιος ο Δαίδαλος, άλλωστε, είχε κατασκευάσει τόσο περίτεχνα και πολύπλοκα τον λαβύρινθο, που ακόμη και αυτός είχε δυσκολευτεί πολύ, ώσπου να βρει την έξοδό του, όταν ολοκλήρωσε το μυθικό έργο.

Σύμφωνα με τα προηγμένα στατιστικά, ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει χρησιμοποιήσει… 34 διαφορετικές πεντάδες στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή είχε χρησιμοποιήσει σχεδόν τις μισές (18)! Ο αριθμός από μόνος του είναι εντυπωσιακός και μαρτυρά ότι με τόσους καλούς παίκτες στο ερυθρόλευκο ρόστερ, αλλά και τόσες αναποδιές με σοβαρούς και λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς, το έργο του προπονητή είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το αποτέλεσμα; Ο Γιαννούλης Λαρετζάκης, ένας Έλληνας παίκτης, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον Ολυμπιακό, έμεινε εκτός δωδεκάδας, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται ποιος άλλος θα μείνει εκτός, όταν επιστρέψει στη δράση ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, για να μην βάλουμε στην εξίσωση τον Κίναν Έβανς, που ακόμη αργεί. Εδώ και ο Σακίλ ΜακΚίσικ, που διακρίθηκε στην ήττα της πρεμιέρας από την Φενέρμπαχτσε στην Πόλη, έμεινε στο παρκέ για λιγότερο από δύο λεπτά (1’48’’)!

«Αυτή τη στιγμή με ενoχλούν όλα. Και το χαμηλό ποσοστό στο τρίποντο και τα πολλά λάθη και τα 18 επιθετικά ριμπάουντ της Ζάλγκρις. Στο δεύτερο δεκάλεπτο είχαμε μία ασίστ και επτά λάθη. Δεν είναι φυσιολογικά νούμερα για μας. Νομίζω ότι παίκτες που μπαίνουν τώρα στην ομάδα και είναι κομβικοί, ψάχνουν να βρουν τον ρόλο τους και την ταυτότητά τους. Οπότε θα έλεγα ότι με ενοχλούν όλα. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να δουλέψεις. Αυτό φυσικά θα φτιάξει στη συνέχεια, ανάλογα και με το πόσο καλή δουλειά θα κάνουν οι προπονητές και οι παίκτες. Ανάλογα με το πώς θα μανατζάρουν όλοι στο μυαλό τους τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις, για να τις κάνουν λιγότερο σημαντικές από όσο είναι. Αυτό είναι το πρόβλημά μας τώρα, ότι ξαφνικά έχουμε όλοι φοβερές προσδοκίες για την ομάδα, αλλά οι ομάδες χτίζονται σιγά-σιγά. Πάντα αυτός είναι ο τρόπος. Κι αυτός είναι ο τρόπος που ξέρω κι εγώ», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Έτσι όπως είναι δομημένο το ρόστερ του Ολυμπιακού, με τόσο πολλούς και καλούς παίκτες, έχω την αίσθηση ότι ο Μπαρτζώκας θα αναγκαστεί να θυσιάσει τον/τους λιγότερο επιδραστικό/ούς και πολυμορφικό/ούς παίκτη/ες. Υπό αυτή την έννοια, δεν θα με εκπλήξει αν χρειαστεί να μείνει εκτός δωδεκάδας κάποια στιγμή ο Άλεκ Πίτερς, που ούτως ή άλλως υπολειτουργεί στη σκιά του Σάσα Βεζένκοφ. Ο Φίλιπ Πετρούσεφ είναι πολυεργαλείο, που μπορεί να αποδώσει καλά σε δύο θέσεις, ο Μόουζες Ράιτ είναι ο πιο υγιής ψηλός και ο Λούκα Βιλντόσα κρίνεται απαραίτητος μετά τις εργομετρικές μετρήσεις του εξαντλημένου Τόμας Ουόκαπ.

Οφείλουμε μια αναφορά στον Έβαν Φουρνιέ, ο οποίος διαχειρίζεται την περίοδο προσαρμογής του με άριστο τρόπο. Με οικονομία και φειδώ στις προσπάθειές του και χωρίς… τις περικοκλάδες του Τζόι Ντόρσι, που είναι ή του ύψους ή του βάθους. Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένης της έντασης που βγάζει και μπορεί να βγάζει στην άμυνα ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου δεν θα αργήσει ο Γάλλος να βρίσκεται πιο τακτικά στο «2», ώστε εν τέλει η καλή πεντάδα του Ολυμπιακού να απαρτίζεται από Ουόκαπ, Φουρνιέ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ. Ίσως τότε, ο Ολυμπιακός να αρχίσει να βρίσκει τον μίτο της Αριάδνης για να δραπετεύσει από τον λαβύρινθο, που ο ίδιος δημιούργησε το φετινό καλοκαίρι.

🔴Ολυμπιακός - Ζάλγκιρις 74-68: Βεζένκοφ & Φουρνιέ για την πρώτη νίκη της σεζόν με... υποψία θρίλερ