Να διαβάσει, επιτέλους, τις αδυναμίες του αντιπάλου

Να διαβάσει, επιτέλους, τις αδυναμίες του αντιπάλου

Λάμπρος Γκαραγκάνης 13:10 - 15.09.2024 / Ανανεώθηκε: 13:17 - 15.09.2024

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει, από τη Θεσσαλονίκη, για τις αδυναμίες Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ που θα κρίνουν το αποτέλεσμα και το homework του Τριφυλλιού για το παιχνίδι της Τούμπας.

Ακόμα και στις αποδόσεις στο στοίχημα φαίνεται ο φαβοριτισμός του ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Για ένα ακόμα παιχνίδι, ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι Πράσινοι κατεβαίνουν ως αουτσάιντερ. Ότι το ζευγάρι με τους Θεσσαλονικείς δεν τους ταιριάζει κρίνεται ως δεδομένο τα τελευταία χρόνια. Με τους εξτρέμ που έχει στη διάθεσή του ο Ραζβάν Λουτσέσκου και το χρόνιο πρόβλημα των Πράσινων στο αμυντικό transition, αν οι γηπεδούχοι… μυρίσουν αίμα θα υπάρχει πρόβλημα για τον Ντιέγκο Αλόνσο και τους παίκτες του.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι να μην… μυρίσουν. Ο Παναθηναϊκός, δηλαδή, πρωτίστως θα πρέπει να κρατήσει με επάρκεια και δημιουργική διάθεση την μπάλα, δίχως να την «κουράζει» στο αμυντικό του τρίτο. Έχει ποδοσφαιριστές καινούριους, σε όλες τις γραμμές, οι οποίοι πρέπει να ξεκολλήσουν από το κουσούρι του build up από την τελευταία γραμμή άμυνας δίχως στόπερ που να μπορεί να το υπηρετήσει (Μάγκνουσον).

Κρατώντας μπάλα με προσοχή και δίχως φθηνά λάθη, όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός καλείται να εκμεταλλευτεί την ποιοτική ανωτερότητα στα χαφ. Από τους Σβαμπ, Oζντόεφ και Καμαρά, οι Αράο, Μαξίμοβιτς και Ουναΐ διαθέτουν περισσότερη δύναμη και μέγεθος, αλλά και τεχνική. Αν ο Μαροκινός βρισκόταν στο 100%, θα γινόταν η συζήτηση σε άλλο επίπεδο. Ωστόσο, η ταυτόχρονη παρουσία του Βραζιλιάνου και του Σέρβου καλείται να εξυπηρετήσει το αρχικό πλάνο αξιοποίησής τους που υπήρχε από τον Ιανουάριο.

Κομβική η δυάδα Αράο - Μαξίμοβιτς

Σε εννέα παιχνίδια με τον Ντιέγκο Αλόνσο, οι συνθήκες ευνόησαν να αρχίσουν μαζί μόνο σε ένα (στην ήττα, με 1-0, από τον Αστέρα AKTOR στο ΟΑΚΑ). Ματς που, ουσιαστικά, διαλύθηκε για τον Παναθηναϊκό στην αποβολή του Ζέκα και στο γκολ, στην επόμενη φάση, που δεν έπρεπε να μετρήσει. Δεν τους έχουμε δει πολύ μαζί, δεδομένα, όμως, μπορούν να κερδίσουν τη μεσαία γραμμή και να γυρίσει το πράγμα υπέρ του Παναθηναϊκού στον πιο κρίσιμο και νευραλγικό χώρο του γηπέδου.

Επειδή «πουλάει» το αδιάκοπο κράξιμο στον Παναθηναϊκό, έχει τονιστεί, τουλάχιστον από αυτή εδώ τη γωνία, ότι ένας αριστεροπόδαρος στόπερ θα έπρεπε να πλαισιώνει το κέντρο άμυνας. Αν σε λίγο καιρό αρχίσει να μπαίνει ο Μάγκνουσον στο rotation, χαλάλι η υπομονή και το αγωνιστικό κόστος. Αν δεν γίνει αυτό, πρόκειται για καραμπινάτη κακοτεχνία του ρόστερ. Στον ΠΑΟΚ, από την άλλη, ο πολύπειρος Λόβρεν δεν θα υπάρχει στο προσεχές ματς στην εξίσωση, με τους Κεντζιόρα και Μιχαηλίδη να καλούνται να τα βάλουν με Ιωαννίδη, Τετέ, Πελίστρι ή Μαντσίνι, συνεπικουρούμενοι από τους Ότο και Μπάμπα.

Δεν είναι απλό το task για τον Λουτσέσκου, μια και ουδείς εξ αυτών ταιριάζει στα εξτρέμ του Παναθηναϊκού, που με ευκολία συγκλίνουν και δεν αρέσκονται να παίζουν, αποκλειστικά, στον «ασβέστη». Για να φτάσει, όμως, η μπάλα με ορθολογικό τρόπο στους Λατινοαμερικάνους χρειάζεται τρόπος και τακτική. Διάβασμα των αδυναμιών του αντιπάλου και προσέγγιση επάνω σε αυτές. Αν ο Παναθηναϊκός παρουσιαστεί, για τέταρτο σερί ματς Πρωταθλήματος, απροετοίμαστος αναφορικά με τον ποιον αντιμετωπίζει, δεν έχει ελπίδα να πάρει κάτι στην Τούμπα.

ΥΓ: Προσωπική άποψη και τίποτα περισσότερο, ό,τι και αν ακούγεται, ό,τι και αν γράφεται, πως ο Κωνσταντέλιας θα είναι βασικός.