Ο Λανουά αντί να σωπάσει, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Στεφάν Λανουά

i

©intime

Ο Λανουά αντί να σωπάσει, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Αλέξης Σαββόπουλος 11:55 - 12.11.2024 / Ανανεώθηκε: 11:56 - 12.11.2024

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την ανάλυση της φάσης του γκολ του Μάνου Γκαρθία από τον Γάλλο αρχιδιαιτητή, που με αυτά που είπε νομιμοποίησε κάθε επαφή.

Ο Αρης δεν αντέδρασε στην ανάλυση των επίμαχων φάσεων από τον Στεφάν Λανουά που… έβαλε λάδι τον Σπύρο Ζαμπαλά για την επίμαχη φάση του αγώνα με τον Παναιτωλικό που αφορούσε το ακυρωθέν γκολ του Μάνου Γκαρθία.

Έμεινε στις δύο αναρτήσεις στα social media καθώς και στην επιστολή που έστειλε στον Γάλλο αρχιδιαιτητή και την ΚΕΔ. Τι είπε ο γάλλος σχολιάζοντας τη φάση με πρωταγωνιστή τον Σιφουέντες; Χρησιμοποίησε στην εξήγηση του τη λέξη touch, επαφή δηλαδή. Όχι χτύπημα, ούτε επισήμανε κάποια βαναυσότητα η δύναμη που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον αμυντικό. Υπάρχουν φορές στη ζωή που η σοφότερη επιλογή είναι να μην λες τίποτα, διότι μεταξύ των επιλογών της ειλικρίνειας και της άκομψης δικαιολόγησης, το βραχυπρόθεσμο όφελος της δικαιολόγησης μακροπρόθεσμα εξελίσσεται σε τεράστια ζημιά.

Προφανώς ο Σιφουέντες δεν έκανε φάουλ, προφανώς το γκολ ακυρώθηκε από τον Ζαμπαλά ως επιστροφή της τεράστιας αδικίας που επέβαλε στον Παναιτωλικό με την ομάδα του Αχιλλέα Μπέου, προφανώς ο διαιτητής Τσιμεντερίδης είναι ένας ανεπαρκής διαιτητής.

Οι διαιτητές κάνουν έναν λάθος σημαντικό, και οφείλουν να το καταλάβουν. Αυτό που διεκπεραιώνουν εντός του αγωνιστικού χώρου δεν είναι ούτε πυρηνική φυσική, ούτε μοριακή βιολογία. Είναι διαιτητές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενός αθλήματος δηλαδή που εκατομμύρια φίλαθλοι παρακολουθούν, κατανοούν και αντιλαμβάνονται. Ιδίως τα τελευταία χρόνια που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει μπει στα σπίτια μας και εβδομαδιαία βλέπουμε δεκάδες αγώνες από όλα τα πρωταθλήματα και δεν περιμένουμε την ΕΡΤ 2 να μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση έναν αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος κάθε δεύτερο Σάββατο και την Αθλητική Κυριακή.

Κι αν ο φίλαθλος αδυνατεί να αντιληφθεί πλήρως το overlap και το underlap, σίγουρα αντιλαμβάνεται πότε μια επαφή σε ένα άθλημα δεκάδων επαφών είναι φάουλ ή όχι και πότε ένας διαιτητής είναι ανεπαρκής και έχει σκοπιμότητα. Όπως αντιλαμβάνεται κι αν ένας παίκτης σε θέση offside επηρεάζει μια φάση ή όχι, και εδώ ευχαρίστως θα έμπαινα σε μια συζήτηση για τον αν έπρεπε να ακυρωθεί το δεύτερο γκολ του Παναιτωλικού και κάθε παρόμοιο γκολ που το var πλέον αναγκαστικά τα ακυρώνει. Θα έμπαινα σε μια συζήτηση ως φίλαθλος που αγαπάει το ποδόσφαιρο και το θέαμα. Αλλα στη λογική μιας οριζόντιας απόφασης που θα ισχύει για όλους.

Ωστόσο η φάση του Σιφουέντες δεν χωρεί συζήτηση και ανάλυση σε καμία χώρα, σε κανένα πραγματικό ποδόσφαιρο παρά μόνο εκεί όπου ζυγιάσεις τις αποφάσεις και επιδιώκεις τις ισορροπίες. Ότι και να λέει ο Λανουά, εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Ανεπανόρθωτα. Ας ανοίξει το στιγμιότυπα του συνδρομητικού καναλιού στο 5ο λεπτό του αγώνα Ατρόμητος-ΠΑΟΚ και ας δει τη φάση του 2ου γκολ του ΠΑΟΚ και θα καταλάβει σε τι αδιέξοδο οδηγεί το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο στην χώρα μας. Την επόμενη αγωνιστική αυτό το γκολ θα μετρήσει ή όχι; Αν ναι, ας τα μαζέψει και ας μας αδειάσει τη γωνιά ή αν παραμείνει να ξερουμε άπαντες ότι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και υπηρετούμε ένα ακόμη αλλοιωμένο πρωτάθλημα. Αν όχι, μιλάμε πλέον για άλλο άθλημα. Πάντως στην 3η αγωνιστική μέτρησε προφανώς - ορθώς το γκολ.

Τι πέτυχε με αυτό τον τρόπο ο Λανουά; Να θεωρείται στο μυαλό του φιλάθλου κάθε επαφή σε μια διεκδίκηση της μπάλας, φάουλ και να σταματάει το παιχνίδι κάθε τρεις και λίγο. Πολλω δεν μάλλον να ακυρώνεται ότι συμβαίνει στην εξέλιξη του παιχνιδιού, όπως το γκολ του Άρη στην συγκεκριμένη περίπτωση. Κάθε έκφανση της δικαιοσύνης δεν μπορεί να απέχει από τη μέση ανθρώπινη κρίση, διότι έτσι προσβάλει τον άνθρωπο αλλά και τον θεσμό. Ο διαιτητής του αγώνα, ο varίστας και ο Λανουά στην προσπάθεια να εξηγήσουν τα αδικαιολόγητα κατέφυγαν στο άκρο. Θα είναι ανόητος τούδε και στο εξής κάθε ποδοσφαιριστής στο ελληνικό ποδόσφαιρο των Ελλήνων διαιτητών τύπου Ζαμπαλά και Τσιμεντερίδη συναισθανόμενος επαφή να μην πέφτει κάτω σφαδάζοντας. Και θα είναι στημένο σκηνικό αν δεν ακυρώνεται το γκολ.

Το κανονικό ποδόσφαιρο των ξένων διαιτητών είναι άλλη ιστορία. Εκει συνήθως σέβονται το άθλημα, σέβονται τους ποδοσφαιριστές, σέβονται τον εαυτό τους, εκεί ο Αρης παραμένει αήττητος με 7 βαθμούς σε 3 αγώνες, οι δυο εκτός έδρας. Υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί στους επόμενους αγώνες αυτή η ανοησία περί επαφής; Αν τηρηθεί, δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο πλέον. Δεν έχει νόημα κανένας πανηγυρισμός στην Ελλάδα, δεν έχει νόημα καμία αυθόρμητη αντίδραση, θα περιμένουμε το Var και τις ορέξεις και προτιμήσεις του διαιτητή και του VARίστα. Εκει κατάντησε το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Λανουά έδωσε μια ώθηση παρακάτω.

Εύχομαι για το καλό του ποδοσφαίρου να μην τηρηθεί. Για το καλό του αθλήματος που είναι όντως ο βασιλιάς των αθλημάτων, αρκεί κάτι περίεργοι τύποι να μην το αλλοιώνουν και το προσβάλουν για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες. Με ενδιαφέρον λοιπόν περιμένουμε τις αποφάσεις των διαιτητών σε ανάλογες περιπτώσεις αφού πλέον υπάρχει η οδηγία από τον αρχιδιαιτητή… Αν τηρηθεί η οδηγία, μιλάμε για άλλο άθλημα. Αν δεν τηρηθεί, μιλάμε για σκοπιμότητα και έναν ακόμη αρχιδιαιτητή που ήρθε, είδε και θα απέλθει πλουσιότερος ο ίδιος, φτωχότερη η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για αυτό ορισμένες φορές η σιωπή είναι χρυσός…