Ο «Μαλντίνι του ΠΑΟ» και ο κολλητός του Ολαντίπο είναι ό,τι χρειάζεται δίπλα του ένας σταρ!

Τζέριαν Γκραντ

i

©intime

Ο «Μαλντίνι του ΠΑΟ» και ο κολλητός του Ολαντίπο είναι ό,τι χρειάζεται δίπλα του ένας σταρ!

Κώστας Σωτηρίου 11:42 - 18.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:54 - 14.08.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για τον παροπλισμένο από τον Ντέγιαν Ράντονιτς Γκριγκόνις και για τον περυσινό MVP του Eurocup Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος τιμά και το τελευταίο σεντ του συμβολαίου του!

Σε κάθε μορφή αθλητισμού, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού, η εμπιστοσύνη εκ μέρους του προπονητή, συνιστά -αν όχι το κορυφαίο- σπουδαίο συστατικό για την αγωνιστική εκτόξευση ενός αθλητή! Η περίπτωση του Μάριους Γκριγκόνις, του… Πάολο Μαλντίνι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Λιθουανός στο «Sportal Euroleague Show» ότι τον αποκαλεί ο ασίσταντ κόουτς του ΠΑΟ Χρήστος Σερέλης, αποτελεί το ιδανικό «case study».

Πέρυσι, τέτοιο καιρό, αλλά και πολύ αργότερα, ως την ημέρα που ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, αν όχι ως ακατάλληλος για αυτή τη θέση, τουλάχιστον ως ο λιγότερο επιδραστικός προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του Τριφυλλιού, αρκετοί αναρωτιούνταν δημόσια «αν αυτός είναι ο ίδιος Γκριγκόνις που βλέπαμε στη Ζάλγκιρις Κάουνας, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Εθνική Λιθουανίας ή αν στον Παναθηναϊκό έχει υπογράψει ο κλώνος του»!

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός τον είχε απαξιώσει στον έσχατο βαθμό. Δεν τον εμπιστεύθηκε ποτέ, τον πάρκαρε στην άκρη του πάγκου και κάθε φορά που δεχόταν μια ερώτηση για την εικόνα του Λιθουανού επέμενε ότι περίμενε από εκείνον να βελτιωθεί. Έτσι απλά. Μα πώς να βελτιωθεί ένας παίκτης, που καθημερινά βιώνει την απαξίωση από τον προπονητή του; Στο τέλος, ο Ράντονιτς έπαθε αυτό που είχε περιγράψει εύστοχα ένας Βρετανός πολιτικός: «Εκείνος που δεν εμπιστεύεται κανέναν, προορίζεται να γίνει ένας απ’ αυτούς που δεν τους εμπιστεύεται κανείς». Και γράφτηκε το τέλος της συνεργασίας του με τους Πράσινους.

Ο Γκριγκόνις, όμως, είχε υπογράψει κλειστό διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό και ο επόμενος προπονητής Έργκιν Άταμαν ήξερε τι παίκτη είχε στα χέρια του και από την πρώτη στιγμή φρόντισε να το δείξει, πρώτα στη διοίκηση και μετά στην ομάδα του, τα μίντια και τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, ο… Μαλντίνι του Παναθηναϊκού -βαριά κουβέντα από τον Σερέλη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο «Καπιτάνο» εξελίχθηκε ως η ηγετική μορφή της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας επί αρκετά χρόνια-, είναι ο λεγόμενος «glue guy» στην άμυνα, ο παίκτης δηλαδή, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο και μπορεί να αγωνιστεί, να μαρκάρει και να επιτεθεί, και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας!

Ο Γκριγκόνις, μαζί με τον Τζέριαν Γκραντ, είναι οι παίκτες, που κάθε σταρ θα ήθελε να έχει δίπλα του. Έτσι πρέπει να αισθάνονται ο Κώστας Σλούκας και ο Κέντρικ Ναν, που είναι οι σταρ της ομάδας. Ο πρώτος για όλα όσα έχει κατορθώσει στην Ευρωλίγκα και ο δεύτερος γιατί μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν πόιντ γκαρντ των 15 πόντων στο ΝΒΑ! Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο Γκραντ είναι ο πιο σταθερός από όλα τα γκαρντ του Παναθηναϊκού, αν και ο πιο χαμηλόμισθος! Και σίγουρα τιμάει και το τελευταίο σεντ ενός συμβολαίου που κινείται λίγο πάνω από το μισό εκατ. δολάρια, τη στιγμή κατά την οποία η ομάδα του διαθέτει αρκετά συμβόλαια άνω του εκατομμυρίου!

Ο «κολλητός» του ΝΒΑερ Βίκτορ Ολαντίπο, με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί γιατί ο «Dipo» ήταν πολύ φίλος με τον αδερφό του Τζέραμι, που αγωνίζεται στους Μπλέιζερς, δεν είναι ένας τυχαίος παίκτης. Και δεν είναι φυσικά μόνο ο MVP του περυσινού Eurocup με την Τουρκ Τέλεκομ. Σαφέστατα, εκεί τον είδε και τον αγάπησε ο κόουτς Άταμαν, ωστόσο -εκτός από τη θητεία του στον Προμηθέα τη σεζόν 2020-21- το βιογραφικό του Γκραντ περιλαμβάνει χρονιές με 76 αγώνες στους Νικς, 63 και 74 στους Μπουλς και άλλους 60 στους Ορλάντο Μάτζικ. Πού υστερούσε ο ύψους 1,93μ. γκαρντ; Δεν ήταν ούτε κλασικό δυάρι με δολοφονικό σουτ, ούτε άριστος άσος και για αυτό προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη, όπου βρίσκει εύκολα δουλειές ως back up πόιντ γκαρντ!

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά με τη μαγκιά του Αταμάν!

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά με τη μαγκιά του Αταμάν!

Ο Παναθηναϊκός και το ΟΑΚΑ «έλιωσαν» την επικίνδυνη Βίρτους Μπολόνια, με τον Εργκίν Αταμάν να βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη σπουδαία νίκη και την ολοκλήρωση της «διαβολοβδομάδας» με το απόλυτο των νικών.

Όσο για την εμπιστοσύνη, που λέγαμε νωρίτερα; Ο κόουτς Άταμαν κατάφερε μεν να κερδίσει τέσσερις αγώνες, τρεις σερί στην Ευρωλίγκα, συν έναν με τον Άρη, επισπεύδοντας την προσαρμογή του Κέντρικ Ναν, ωστόσο στο τέλος και του αγώνα με την Βίρτους επέλεξε το σχήμα, που θεωρεί ως το πλέον ικανό για να τελειώσει ένα παιχνίδι: Σλούκας, Γκραντ, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ και… that’s it!

Η συγκεκριμένη πεντάδα τα έχει όλα. Την εμπειρία και τις κορυφαίες αποφάσεις του Σλούκα, που ακόμη έχει να μάθει πράγματα σε ένα νέο περιβάλλον, την σκληράδα των τεσσάρων στην άμυνα, τη δεδομένη ποιότητα του τρομερού Μήτογλου και την πληθωρικότητα του «showman» Λεσόρ. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παίκτες, που μπορούν να μπουν στην εξίσωση, όπως ο Ναν στο μέλλον, ο Βιλντόσα ή ο Χουάντσο, όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό του. Ως τότε, όμως, ο Άταμαν θα ακολουθεί το ένστικτό του και θα εμπιστεύεται το συγκεκριμένο σχήμα εφόσον του το επιτρέπουν οι καταστάσεις.