Ο νέος Αρης δείχνει ωραίος και… προσεχώς ακόμη καλύτερος
i

©intime

Ο νέος Αρης δείχνει ωραίος και… προσεχώς ακόμη καλύτερος

Αλέξης Σαββόπουλος 09:56 - 25.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:00 - 25.08.2024

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την πρώτη νίκη του Άρη στο πρωτάθλημα που συνοδεύτηκε και από μερικά πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα.

Είναι από τις νίκες με φτωχό σκορ (0-1) που σε αφήνουν όμως ικανοποιημένο γιατί η συνολική εικόνα ήταν τέτοια που, επειδή είμαστε ακόμη στην αρχή, γεννά προσδοκίες για το μέλλον, ακόμη κι αν στο τέλος χάθηκε ένα τσουβάλι ευκαιρίες για μια πιο εμφατική νίκη. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε ένα ερωτηματικό, αν ο Αρης θα έδινε συνέχεια στην καλή εμφάνιση της πρεμιέρας στο Περιστέρι γιατί είναι ακόμη σε φάση… rebuilding.

Το ερωτηματικό απαντήθηκε γρήγορα, αφού με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στο πρώτο ημίχρονο και το πρώτο πεντάλεπτο στην επανάληψη, η ομάδα του Άκη Μάντζιου, υπερείχε σε όλους τους τομείς έναντι του Πανσερραϊκού. Απέπνεε μια αίσθηση σοβαρότητας και ασφάλειας στο παιχνίδι της. Τόσο στον τρόπο που διαχειριζόταν την κατοχή, όταν την είχε (ειδικά στην επανάληψη), όσο και στην αμυντική συνοχή, που δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να συνεχίσουν το κρεσέντο ευκαιριών της Τούμπας και να κάνουν το ματς ροντέο.

Το πρώτο του το εξασφάλισε, η απροσπέλαστη τετράδα πίσω αλλά και το νέο και άκρως ελπιδοφόρο δίδυμο στη μεσαία γραμμή, Μόντσου και Σιφουέντες. Σχεδόν αλάνθαστοι στα ποσοστά μεταβιβάσεων αμφότεροι (60/65 με 92% ο πρώτος, 63/71 με 89% ο δεύτερος), έδειξαν μια αξιοθαύμαστη για πρώτο παιχνίδι μαζί, επικοινωνία. Προσέφεραν ηρεμία και αυτοπεποίθηση και στο υπόλοιπο γκρουπ, συνεπικουρούμενοι και από τον καλό για δεύτερο σερί ματς Μάνου Γκαρθία. Έψαχναν με ηρεμία και δίχως άγχος και εξεζητημένες ενέργειες να βρουν το κενό στην άμυνα που… έστησε χαμηλά ο Πανσερραϊκός και όταν τους δόθηκε η δυνατότητα, απείλησαν κιόλας.

Ο Μόντσου είχε δοκάρι και ο Σιφουέντες με το γκολ του έκρινε την αναμέτρηση. Προσέφεραν και κάτι ακόμη σημαντικό, στον Μάντζιο αυτή τη φορά. Του έδειξαν ότι σε παιχνίδια με αντιπάλους της λεγόμενης δεύτερης ταχύτητας του πρωταθλήματος, μπορούν να είναι το δίδυμο στα χαφ, αν και κανείς από τους δυο δεν είναι ο κλασικός αμυντικός μέσος. Στο τέλος όταν χρειάστηκε να σβήσει το… παιχνίδι πέρασε στο ματς ο Νταρίντα αντί του Μάνου Γκαρθία και ο Τσέχος το κλείδωσε με την εμπειρία του ακόμη πιο εύκολα. Συν τω χρόνω λογικά θα δέσουν κι άλλο μεταξύ τους και θα περιορίσουν κάποια, ελάχιστα χθες, νεκρά διαστήματα.

Πιο πολύ και από τη νίκη και την ελπιδοφόρα εμφάνιση όμως, στις Σέρρες έλαμψε το άστρο του Ντιαντί. Αρχικά να δώσουμε τα εύσημα στον Μάντζιο που το τόλμησε και τον έριξε στα βαθιά αφήνοντας στον πάγκο τον Φετφατζίδη. Ο «μικρός» τον δικαίωσε με την παρουσία του. Αν και μόλις 18 ετών, έδειξε μια απίστευτη ωριμότητα στο παιχνίδι του, γύριζε πίσω να βοηθήσει την άμυνα και όταν έβρισκε χώρους έκανε άνω-κάτω την άμυνα των Σερραίων με την ταχύτητα που διαθέτει, την καλή ντρίμπλα και την συνεχή σύνδεση με την εστία.

Το μόνο που του έλειψε ήταν το γκολ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το βρει κι αυτό στην πορεία για να γίνει πιο ωφέλιμος, όπως φαίνεται ότι ο Άρης… βρήκε φλέβα χρυσού στο πρόσωπό του. Ίσως μάλιστα ο Σενεγαλέζος να μην καθιστά υποχρεωτική την προσθήκη ενός ακόμη winger στα δεξιά. Θα δείξει…

Τι κρίμα που ο ενθουσιασμός για τον νέο Άρη που χτίζεται και τα ελπιδοφόρα νέα πρόσωπα δεν θα μεταφραστεί σε ένα γεμάτο Βικελίδης στον πρώτο εντός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, λόγω της τιμωρίας. Όπως έδειξε όμως ο κόσμος χθες στις Σέρρες επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό που τιμωρήθηκε όσο πιο αυστηρά γινόταν.

Στα αρνητικά τώρα. Σε αντίθεση με τη δεξιά πλευρά, αν κάτι δεν λειτούργησε εξίσου καλά ήταν η αριστερή. Ο Σίστο που έκανε ντεμπούτο φάνηκε λίγο σφιγμένος. Δεν πήγε πολύ στο ένας εναντίον ενός και σχεδόν καθόλου στο γκολ. Μακάρι να ήταν απότοκο του τραυματισμού του και με τον καιρό να βρει κι αυτός τα πατήματά του προσφέροντας τελικές και σκοράρισμα γιατί για αυτό αποκτήθηκε. Κουρασμένος, αλλά δικαιολογημένα αυτός ήταν ο Φρίντεκ. Για αυτό επιμένω ότι ο Αρης, πρέπει να προσθέσει και ένα ακόμη αριστερό μπακ.

Βέβαια ο αγώνας είχε και έναν ακόμη πρωταγωνιστή, αυτόν που διακρίθηκε από την πλευρά του Πανσερραϊκού. Πέντε κίτρινες εκτός φάσης (η μια διότι ο Φρίντεκ περίμενε να γίνουν οι αλλαγές του Πανσερραϊκού, οι άλλες 4 ανακαλύψεις στοχευμένες ώστε ο Άρης να αναγκαστεί σε παθητική άμυνα), ανάποδα διαρκώς φάουλ, χαρισμένες κίτρινες σε παίκτες των Σερρών που σε αντίθεση με την Τούμπα που μάρκαραν με τα μάτια, εναντίον του Άρη έπαιξαν στα όρια του αντιαθλητικού. Και φυσικά σφυρίγματα γύρω από την περιοχή του Άρη μπας και γίνει κάτι ανάλογο με το Περιστέρι και ανακαλυφθεί νέος κανονισμός για το τι είναι πέναλτι στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά ντροπή δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική ο Άρης να σφυρίζεται έτσι. Δεν ξέρω πως θα διαχειριστεί η ΠΑΕ αυτήν την κατάσταση με το διαιτητικό αμόκ εναντίον των κιτρινόμαυρων. Αν δεν φροντίσει να περιοριστεί αυτό το αμόκ εναντίον του Άρη τώρα, φοβάμαι ότι το σύστημα που διαφεντεύει τη διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποθρασυνθεί εντελώς. Από τον νέο αρχιδιαιτητή δεν έχει να περιμένει τίποτα, φάνηκε ήδη από την πρώτη αγωνιστική και την επιλογή των βολικών μόνο φάσεων.