Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή που δουλεύει…

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

i

© Intime

Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή που δουλεύει…

Διονύσης Βερβελές 12:29 - 27.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:39 - 14.08.2024

Και η ομάδα έχει ξανά τσαμπουκά! Αυτό είναι μεγαλύτερο κέρδος και από την πίεση. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει…

Το φιλικό του Ολυμπιακού στη Σκωτία απέναντι στη Ρέιντζερς, ήταν ένα ξεχωριστό τεστ. Κυρίως γιατί σε αυτά με την Σλοβάτσκο, την Νόρτζελαντ και την Σαμπάχ, είδαμε δοκιμές σε διάστημα προετοιμασίας και ήταν και άλλου βαθμού δυσκολίας. Μέσα στο σπίτι μιας τέτοιας ομάδας, με αυτή την ιστορία, αυτός ο Ολυμπιακός δοκιμαζόταν και οι περισσότεροι ήταν με τα χέρια έτοιμα στα πληκτρολόγια για να… κράξουν.

Όλο αυτό το διάστημα, οι συνάδελφοι που βρέθηκαν στην Αυστρία και μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Περπερίδης, μετέφεραν κάποια στοιχεία που έβλεπαν. Όπως η πίεση ψηλά. Ναι, τον συνόδευε αυτό τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, αλλά το ζήτημα ήταν αν θα μπορέσει να το εφαρμόσει και άμεσα στον νέο Ολυμπιακό, με πολλούς… παλιούς παίκτες.

Η ομάδα έχει μπει σε άλλη βάση. Είχαμε τονίσει αρχικά πως Κορδόν και Μαρτίνεθ, είναι λάτρεις της πειθαρχίας. Ο Ισπανός προπονητής μέχρι και για το ρουχισμό ασχολείται, θέλει τους ποδοσφαιριστές του αφοσιωμένους και περιμένει πολλά από αυτούς. Για ένα πειθαρχικό παράπτωμα άλλωστε, έστειλε τον Ρέαμπτσιουκ πίσω στην Αθήνα. Έναν παίκτη που ως τώρα, δεν είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα!

Την… ακούνε και οι υπόλοιποι και βλέπουν πως πλέον η ομάδα έχει βασικές αρχές που τηρούνται. Πράγματα που είχαν… ξεχαστεί. Ασχολούμασταν βλέπετε με τον Χάμες που ήθελε να φύγει από τη Λεωφόρο στο ημίχρονο γιατί έγινε αλλαγή. Όπως πήραν και άλλοι μηνύματα μέσα στο καλοκαίρι, κι ας μην είναι πολλά πράγματα γνωστά στον κόσμο.

Είδαμε έναν Ολυμπιακό να τρέχει. Όσοι αγωνίστηκαν, πήγαιναν παντού. Είδαμε και τι εστί η εμπειρία και να έχεις κατακτήσει τέσσερα Europa League, του Ιμπόρα. Του ποδοσφαιριστή που μόλις ανακοινώθηκε, διαβάζαμε για την ηλικία του και κλασσικά απαξίωση και κράξιμο. Όταν βλέπεις παίκτες που δεν έπειθαν, να βγάζουν άλλον εαυτό, ε, τότε κάτι γίνεται καλά. Και δείχνει και ο προπονητής, πως δουλεύει. Δουλεύει καλά ο Μαρτίνεθ, είναι ένα μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν ο Ολυμπιακός. Όπως και για τον Κορδόν. Δεν ήρθαν στην Ελλάδα ούτε για αρπαχτή, ούτε για τουρισμό. Θέλουν να πετύχουν, γνωρίζουν πόσο σημαντικό θα είναι αυτό και για τους ίδιους.

Πολλοί στάθηκαν στα τρεξίματα της ομάδας. Ότι όλοι έδειξαν να βγάζουν καλή εικόνα, μετά από μία νορμάλ προετοιμασία. Έμεινε δύο εβδομάδες (από 5 ως 19 Ιουλίου) η ομάδα στο Μιλς της Αυστρίας και έπαιξε τρία φιλικά, όχι… έξι σε εννιά ημέρες όπως κάποτε. Για μένα, όμως, το σημαντικότερο κέρδος στη Γλασκώβη, ήταν άλλο. Αυτή η ομάδα που πληγώθηκε πολύ πέρσι, που δοκιμάστηκε περισσότερο, έβγαζε τσαμπουκά. 

Ναι, είναι σημαντικό, όταν θες να πετύχεις, να δείχνεις πως το λέει η καρδούλα σου. Να τρώει την κλωτσιά ο Ιμπόρα και να… μπαίνει ο Μπουχαλάκης. Να βλέπεις τον Ρέτσο και να μην μασάει. Και κάτι ακόμη. Όχι να «πνίγεται» ένας παίκτης του Ολυμπιακού ανάμεσα σε πέντε των αντιπάλων. Ήταν εκεί, ως ομάδα, με άλλη νοοτροπία. Και αυτοί που θα έδειχναν το μήνυμα «δεν μασάμε…», αλλά και έξυπνα οι υπόλοιποι, για να το… μαζέψουν και να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Προφανώς και όταν βλέπεις αυτή την εικόνα από τον Καρβάλιο θα χαίρεσαι… Ένα είναι σίγουρο, όμως. Η ομάδα έχει βάσεις, έχει όρεξη για δουλειά, έχει έναν κανονικό και καλό προπονητή. Αφοσιωμένο στον Ολυμπιακό, με το επιτελείο του, πολλές ώρες δουλειές και ανάλυσης και του αντιπάλου, αλλά και των δικών του στιγμών, μέσω των προπονήσεων και των φιλικών. Ναι, δεν θα πετάς στα σύννεφα μετά το 1-3. Σίγουρα, όμως, πολλοί… γκρινιάρηδες, συνειδητοποίησαν πως καλό είναι να περιμένεις και να σέβεσαι την προσπάθεια του καθενός. 

Είναι αυτονόητο πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση, αλλά αυτή τη στιγμή, τον «καίει» να πάρει παίκτες που θα βοηθήσουν, που θα του δώσουν. Γιατί αυτός είναι και ο άξονας που έχουν στο μυαλό τους, Κορδόν και Μαρτίνεθ, το έχουν παραδεχθεί και στις δηλώσεις τους. Δεν θα πάρει ο Ολυμπιακός παίκτες, έτσι για την… ιστορία. Θα πάρει με στόχο να τον βοηθήσουν να είναι η καλύτερη ομάδα. Έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του, απλά η χθεσινή εικόνα στη Σκωτία, έδειξε πως ούτε… διαλυμένη είναι η ομάδα, ούτε παρατημένη. Έχει βρει έναν δουλευταρά προπονητή, με νέες ιδέες και με το «καλημέρα» κατάφερε να παρουσιάσει ένα μέρος αυτών. Δεν μπορείς να του γυρίσεις την πλάτη. Κάθε άλλο. Στην τελική, η Ρέιντζερς ως τώρα είχαν εξαιρετική εικόνα στα φιλικά τους, αυτό με τον Ολυμπιακό τους έβαλε σε… δοκιμασία, με το πρωτάθλημά τους να αρχίζει στις 5 Αυγούστου και όχι στις 19, όπως το ελληνικό.

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί καλή εικόνα και κόντρα στη Νόριτς, κυρίως για να κερδίσει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, πριν μπει στη μάχη των προκριματικών. Κάτι τελευταίο για τον Μαντί Καμαρά. Αν έχει το μυαλό του εδώ και πει να μείνει, να παίξει, θα είναι εκ των καλύτερων μεταγραφών του Ολυμπιακού. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αρκεί, όμως, να το θέλει και να μην είναι… Πέπε και Ζινκερνάγκελ στην προσέγγιση. Η χθεσινή του εικόνα, δεν έδειξε κάτι τέτοιο, μακάρι να άλλαξε κάτι και με αυτόν… Όλοι κερδισμένοι θα είναι.