Ο Παναθηναϊκός αλλάζει, όμως αυτό δεν αρκεί

Ο Τετέ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει, όμως αυτό δεν αρκεί

Λάμπρος Γκαραγκάνης 11:37 - 07.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:58 - 07.09.2024

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τη βελτίωση του ρόστερ του Τριφυλλιού, σε σχέση με πέρυσι, αλλά και για τις διαφοροποιήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο.

Μέτρο σύγκρισης της ανάλυσης που θα γίνει είναι η ευρωπαϊκή λίστα που δηλώθηκε πέρυσι για τους ομίλους του Europa League 2023/24 με την αντίστοιχη της League Phase του Conference League 2024/25.

Οι Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Ξενόπουλος, Μάγκνουσον, Γεντβάι, Σένκεφελντ, Πάλμερ - Μπράουν, Βαγιαννίδης, Κώτσιρας, Σιδεράς, Μλαντένοβιτς, Χουάνκαρ, Αράο, Τσέριν, Πέρεθ, Βιλένα, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Αϊτόρ, Μπερνάρ, Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Μαντσίνι έγιναν Ντραγκόφσκι, Λοντίγκιν, Λίλο, Ίνγκασον, Γεντβάι, Σένκεφελντ, Βαγιαννίδης, Κώτσιρας, Μπάλντοκ, Μλαντένοβιτς, Μαξ, Αράο, Τσέριν, Μαξίμοβιτς, Ουναΐ, Μπακασέτας, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Γερεμέγεφ, Πελίστρι, Τζούριτσιτς, Τετέ, Μαντσίνι.

Στις 23άδες υπάρχουν 11 αλλαγές φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Όχι απαραίτητα επειδή το υλικό άλλαξε τόσο. Που άλλαξε. Αλλά και για λόγους επιλογών των προπονητών Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Ντιέγκο Αλόνσο, που τις έφτιαξαν, βάσει συνθηκών. Για παράδειγμα πέρυσι ήταν στην ευρωπαϊκή λίστα οι Πάλμερ - Μπράουν, Μάγκνουσον, Βιλένα, που και φέτος είναι στο ρόστερ. Για διαφορετικούς λόγους, όμως, απουσιάζουν. Φέτος είναι στη λίστα ο Γερεμέγεφ, ο οποίος πέρυσι βρισκόταν στην τελευταία γραμμή rotation. Πέρα από τις 11 αλλαγές προσώπων, αυτή η διαφοροποίηση έχει επιρροή και στην αρχική 11άδα την οποία, θεωρητικά, υποψιαζόμαστε βάσει όσων έχει δείξει ο Ουρουγουανός προπονητής.

Συνοπτικά οι βασικοί Μπρινιόλι, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Βιλένα, Μπερνάρ, Παλάσιος αντικαταστάθηκαν από τους Ντραγκόφσκι, Ίνγκασον, Μαξ, Μαξίμοβιτς, Ουναΐ, Πελίστρι, Τετέ συν τον Μπακασέτα, που ήρθε τον Ιανουάριο του 2024. Οπότε δεν βρισκόταν σε καμία από τις δύο λίστες. Δομικά, φέτος ο Παναθηναϊκός έχει τρεις φορ στη λίστα, ενώ πέρυσι δύο και τον Αϊτόρ. Έχει έναν μέσο παραπάνω, με την τεράστια ιδιομορφία να είναι πως η 23άδα Ευρώπης διαθέτει τρεις δεξιούς μπακ (Κώτσιρα, Βαγιαννίδη, Μπάλντοκ), τρεις δεξιοπόδαρους στόπερ (Ίνγκασον, Σένκεφελντ, Γεντβάι) και κανέναν αριστεροπόδαρο αμυντικό πλην των μπακ Μλαντένοβιτς και Μαξ.

Υποκειμενικά, διότι αποτελεί απλά γνώμη του συντάκτη και τίποτα παραπάνω, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που φαίνεται ότι έχουν κλείσει τον αγωνιστικό τους κύκλο στον Παναθηναϊκό (Σένκεφελντ, Σπόραρ), οι οποίοι βρίσκονται και στις δύο λίστες. Υπάρχουν, όμως, ισόποσα και σημεία αναφοράς σταθερών μονάδων με τεράστια επιρροή στο παιχνίδι και την τακτική της ομάδας (Αράο, Ιωαννίδης). Ο Παναθηναϊκός άλλαξε, δηλαδή, με βάση την ευρωπαϊκή λίστα και μόνο περίπου στο 50%. Πρόσθεσε ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα, από τους οποίους οι απαιτήσεις είναι υψηλές (Ίνγκασον, Ουναΐ, Τετέ, Πελίστρι, Μαξίμοβιτς ενδεικτικά).

Ανεξάρτητα από την εκκίνηση στη σεζόν, ανάμεικτων συναισθημάτων... Ευρωπαϊκή πρόκριση σε όμιλο, αλλά χαμένοι βαθμοί με υποδεέστερες ομάδες στην Ελλάδα. Ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει να σηκώσει ένα βάρος. Παρά το γεγονός ότι, αντικειμενικά εδώ μιλώντας, ο Παναθηναϊκός πρέπει να αλλάξει ένα 30% ακόμα του ρόστερ του, ήδη το δυναμικό είναι βελτιωμένο πολύ σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για τον Ουρουγουανό προπονητή, στο οποίο πρέπει να φανεί συνεπής και άμεσα.

Χρειάζεται να έρθουν ακόμα αριστερός εξτρέμ, αριστερός στόπερ και σέντερ φορ για να είναι 100% πλήρης (αυτό μπορεί να γίνει, σταδιακά, και στην επόμενη μεταγραφική περίοδο) και να αποδεσμευτούν, με το μικρότερο δυνατό κόστος, επιλογές που δεν βγήκαν από τον προκάτοχο του Αλόνσο. Ο Σπόραρ δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Πρόσφερε και το λέει η στατιστική του. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους Βέρμπιτς και Βιλένα. Δεν γίνεται σε μία ομάδα που κάνει τέτοιο οικονομικό άνοιγμα, να υπάρχουν "βαρίδια" αξίας 5 εκατ., βάσει συμβολαίων (η αναφορά έχει να κάνει και με άλλους "κομμένους"), που να μην προσφέρουν. Εδώ διοίκηση, τεχνικός διευθυντής και προπονητής επιβάλλεται να βρουν τις καλύτερες ιδέες, ώστε να διορθώσουν τις ανορθογραφίες του πρόσφατου παρελθόντος.

21:29 - 29.08.2024

Σωτήρας ο Ντραγκόφσκι έπιασε το πέναλτι του Σοτοκά

Η Λανς κέρδισε πέναλτι όμως ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε το πέναλτι του Σοτοκά και κράτησε το μηδέν για τον Παναθηναϊκό.

Αν ο Παναθηναϊκός αλλάξει και βελτιώσει ακόμα το δυναμικό του. Αν ο προπονητής μπορέσει να φανεί αποτελεσματικός, όπως στα δύσκολα παιχνίδια της Ευρώπης, και στο Πρωτάθλημα (αρχής γενομένης από την Τούμπα), ακόμα και το -5 μπορεί να καλύψει το Τριφύλλι. Και να διεκδικήσει τον μεγάλο στόχο του, που είναι το Πρωτάθλημα. Και στο Conference League μπορεί να πάει μακριά. Οι κινήσεις έχουν γίνει, σε σημαντικό βαθμό, ώστε ο σύλλογος να πάψει να πληρώνει σφάλματα του πρόσφατου παρελθόντος. Λίγο μένει, για τον εξορθολογισμό των πάντων...