Ο Παναθηναϊκός ανοίγει το κεφάλαιο «διαχείριση κρίσεων»

Ο Παναθηναϊκός ανοίγει το κεφάλαιο «διαχείριση κρίσεων»

Λάμπρος Γκαραγκάνης 16:16 - 30.09.2024 / Ανανεώθηκε: 17:49 - 30.09.2024

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για την ήττα του Τριφυλλιού, στη Νέα Φιλαδέλφεια, από την ΑΕΚ και την κατάσταση που, πλέον, διαμορφώνεται με τον Ντιέγκο Αλόνσο να μπαίνει στο κάδρο ευθυνών.

Είναι δύσκολο για οποιοδήποτε επαγγελματία να μπορέσει, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να παρουσιάσει έργο στη δουλειά του. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, όπου η συνοχή και η ομοιογένεια, αποτελούν δύσκολες παράμετροι για έναν νέο προπονητή. Όμως, στον Παναθηναϊκό υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος, για την οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό στους στόχους του συλλόγου, που έχει αναλυθεί.

Μετά από έξι αγωνιστικές, το Τριφύλλι έχει δέκα χαμένους βαθμούς στο Πρωτάθλημα. Το -6 από την κορυφή, σε καμία περίπτωση, δεν είναι απογορευτικό προς κάλυψη. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που χρειάζονται άμεση βελτίωση και, καλώς ή κακώς, βάζουν στο κάδρο ευθυνών και κριτικής τον Ντιέγκο Αλόνσο.

Έκανε τα πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα

Επάνω που φαινόταν ότι ο Ουρουγουανός βρίσκει έναν κορμό 11άδας, έγιναν τρεις αλλαγές από το αρχικό σχήμα του Πανσερραϊκού μέχρι το αντίστοιχο κόντρα στην ΑΕΚ. Σε εβδομάδα που δεν είχε απουσίες, πλην του Μαξ, ούτε μεσοβδόμαδο αγώνα για να απαιτείται rotation. Θα πει κάποιος «μα είναι rotation η διαφοροποίηση τριών προσώπων;». Ναι είναι.

Διότι ο Γιώργος Βαγιαννίδης έμεινε εκτός προεπιλογής για λόγους τακτικής, ενώ ήταν βασικός. Ο Φακούντο Πελίστρι βρέθηκε εκτός 11άδας, σε παιχνίδι που ήταν κομμένο και ραμμένο για αυτόν. Με τον Λατινοαμερικάνο εξτρέμ, για παράδειγμα, να αρχίζει στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ενώ είχε επιστρέψει λίγες ώρες πριν από υπερατλαντικό ταξίδι μετά τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Ουρουγουάης. Την εβδομάδα πριν την ΑΕΚ βρισκόταν στο Κορωπί...

Η μόνη λογική αλλαγή που αναμενόταν ήταν ο Ουναΐ αντί του Μπακασέτα. Και ο ρόλος βασικού στον Μαξίμοβιτς, που δεν τράβηξε... Εδώ μία παρένθεση για τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας. Έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τη φετινή κατάστασή του, η οποία, πράγματι, δεν ταιριάζει με την πραγματική του αγωνιστική αξία. Όμως, στα παιχνίδια Πρωταθλήματος που ο Μπακασέτας δεν άρχισε, τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού ήταν τα εξής (μαζί με το παιχνίδι της «OPAP Arena»): ήττα από Αστέρα εντός (0-1), ισοπαλία με Καλλιθέα στη Λεωφόρο (2-2) και ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια (2-0).

Στις ήττες πάντα αυτοί που δεν παίζουν είναι οι... καλύτεροι. Η πραγματικότητα, ωστόσο, στο πρόσφατο βαθμολογικό ντέρμπι είναι ότι η διαχείριση υλικού του προπονητή δεν βγήκε. Τα ματσαρίσματα ΠελίστριΡότα και Τετέ – Πήλιος θα έπρεπε να έχουν λειτουργήσει υπέρ των Πράσινων και να αποσυμφορήσουν τον Ιωαννίδη. Με τον Τζούριτσιτς βασικό όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, στη δεξιά πλευρά άμυνας του αντιπάλου, αλλά ο Ρότα ήταν και ο ασίστμαν τού 1-0.

Ο Τετέ, ο κορυφαίος του αγώνα και του γηπέδου μαζί με τον Πιερό, πέρασε στον άξονα, οπότε και το δεύτερο πλεονέκτημα έγινε μειονέκτημα. Με συνέπεια των παραπάνω να είναι η κακή αγωνιστική παρουσία του βασικού στράικερ των Πράσινων. Έτσι, ο Ιωαννίδης προσπαθούσε, για 90 λεπτά, να δημιουργήσει μόνος του φάσεις, μην έχοντας ορθολογική τροφοδότηση.

Η συγκομιδή ενός γκολ από τους σέντερ φορ

Τα παραπάνω αναφέρονται, διότι στο Πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει έξι γκολ. Τα τρία με τον Πανσερραϊκό. Τα υπόλοιπα τρία, σε πέντε παιχνίδια. Από τους σέντερ φορ του έχει πάρει ένα γκολ. Αυτό το έχει πετύχει ο Σπόραρ, ο οποίος στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε μόνο... ζέσταμα. Το όλο πακέτο καταστάσεων, που προκύπτει, είναι προβληματικό δίχως περαιτέρω εξηγήσεις να κρίνονται αναγκαίες προς ανάλυση.

Ο Παναθηναϊκός, ακόμα και στο καλό του διάστημα με την ΑΕΚ (στο 2ο ημίχρονο), υπήρξε ελάχιστα επικίνδυνος. Τα δώδεκα επίσημα παιχνίδια, φέτος, σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν αποτελούν έναν ικανό αριθμό αγώνων, ώστε να δουλεύει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ουδείς απαιτεί έναν τέτοιο υψηλό στόχο. Άλλος, όμως, αυτό και εντελώς διαφορετικό να μην γίνονται τα στοιχειώδη.

Στις δύο εβδομάδες που πέρασαν, με πιο χαλαρό πρόγραμμα, δεν πέτυχε να παρουσιάσει βελτιωμένο πρόσωπο. Πλέον, έχει την Μπόρατς Μπάνια Λούκα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, στην πρεμιέρα της League Phase του Conference League. Στην οποία μπαίνει ως φαβορί για καλή πορεία. Και μετά έρχεται, στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός. Σε ένα ντέρμπι, που γίνεται προσπάθεια να γεμίσει το γήπεδο, και πλέον βαθμολογικά είναι ένας ακόμα «τελικός».

Οτιδήποτε λιγότερο από δύο νίκες, θα κλονίσει ακόμα περισσότερο τον Παναθηναϊκό και θα τον «βυθίσει» σε μεγαλύτερη κρίση από αυτήν που διανύει τώρα. Προπονητολογία από αυτή τη γωνιά δεν πρόκειται να εκκολαφθεί. Ωστόσο, ο τρόπος ήττας στη Νέα Φιλαδέλφεια από την ΑΕΚ, η οποία, απλώς, υπήρξε σοβαρότερη και όχι καλύτερη, ανοίγει το εισαγωγικό σημείωμα στο κεφάλαιο «διαχείριση κρίσεων» για τον Παναθηναϊκό.