Ο Παναθηναϊκός απέτυχε ξανά, πριν την ημέρα της κρίσης

Ο Ντιέγκο Αλόνσο

Ο Παναθηναϊκός απέτυχε ξανά, πριν την ημέρα της κρίσης

Λάμπρος Γκαραγκάνης 13:07 - 04.10.2024 / Ανανεώθηκε: 17:55 - 04.10.2024

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για την αποτυχημένη πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στη League Phase του Conference League με την Μπόρατς και για την επόμενη Κυριακή, που κρίνoνται πολλά περισσότερα από τη μισή σεζόν.

Η ισοπαλία, ακόμα και εκτός έδρας, με ομάδες τύπου Μπόρατς είναι ξεκάθαρο πισωγύρισμα. Αποτυχία, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ακόμα και την καλύτερη εμφάνιση στον κόσμο να είχε κάνει το Τριφύλλι, το 1-1 στην Μπάνια Λούκα δεν θα είχε μία εύπεπτη εξήγηση. Όχι πως οι Βόσνιοι είναι τόσο κακή ομάδα. Ούτε ισχύει ότι σε όλα τα παιχνίδια πρέπει να κερδίζει, πάντα, ο, θεωρητικά, ισχυρός ή το πιο ακριβό σύνολο.

Όταν, όμως, σε έναν αγώνα με τόσο μεγάλο «πρέπει» επάνω από τον σύλλογο, δεν έρχεται το επιθυμητό, το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να «γλυκάνει» λίγο την κατάσταση, τότε όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μόνο ως δύο χαμένοι βαθμοί είναι το πρέπον, για το βεληνεκές του Τριφυλλιού, να αντιμετωπιστεί το αποτέλεσμα. Και ως μία αποτυχημένη προσπάθεια να «ζεστάνει» λίγο τον κόσμο του, πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Που έχει πολυεπίπεδη σημασία, πέραν, φυσικά, των αγωνιστικών προεκτάσεων.

«Ξόδεψε» το γρήγορο γκολ

Στο 0-1, ο Παναθηναϊκός έβγαλε μία ωραία φάση, στην οποία συνεργάστηκαν οι Τζούριτσιτς, Σπόραρ, Μλαντένοβιτς (ασίστ) με αποτέλεσμα το εξαιρετικό τελειώμα του Μπακασέτα. Θα ήταν όλα πολύ πιο απλά, έως τώρα στη σεζόν, και διαφορετική η συζήτηση που θα γινόταν, αν τέτοιες στιγμές ήταν ο κανόνας και όχι εξαιρέσεις.

Η πνευματική αδυναμία, όμως, των Πράσινων, το συγκεκριμένο διάστημα, φάνηκε από τη διαχείριση προβαδίσματος (για πρώτη φορά μετά από δέκα παιχνίδια στο ημίχρονο). Ο Σπόραρ χάνει τετ α τετ για το 0-2 στο 12’ και ο Παναθηναϊκός δεν απειλεί ξανά στο πρώτο 45λεπτο. Ο Σλοβένος φορ έχει και στο 62’ μία σπουδαία στιγμή, για να φέρει ξανά την ομάδα του εμπρός στο σκορ, και εκεί αποτυγχάνει. Η διαχείριση της φετινής μεταγραφής του, που δεν έγινε, κοστίζει πολύ αγωνιστικά...

00:30 - 04.10.2024

Τα highlights από την ισοπαλία του Παναθηναϊκού στη Μπάνια Λούκα

Τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις της αναμέτρησης Μπόρατς Μπάνια Λούκα - Παναθηναϊκός 1-1.

«Τιμωρήθηκε» με τον ίδιο τρόπο

Η απόφαση του Ντιέγκο Αλόνσο να τοποθετήσει τον Ίνγκασον αριστερό στόπερ, στην οικονομία του αγώνα, δεν έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο. Ο Ισλανδός σπανιότατα, στις προηγούμενες ομάδες του, κλήθηκε να προσφέρει εκεί. Ότι η ισοφάριση έρχεται από λάθος αντιμετώπιση στο κέντρο της άμυνας, δεν βαραίνει μονάχα τον ίδιο. Όμως, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.

Ο Πιερό σκόραρε με παρόμοιο τρόπο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, για την ΑΕΚ. Σε open play από τη σέντρα του Ρότα, ενώ στο Μπόρατς ήταν από στημένη μπάλα (φάουλ) η ασίστ του Ερέρα. Κοινή, όμως, η αναποτελεσματικότητα στην αναχαίτιση τέτοιων φάσεων, με τον Παναθηναϊκό, πλέον, να «πονάει» από αυτές αφού του δημιουργούν μεγάλη φθορά.

Ψύχραιμος, αλλά αναποτελεσματικός και άτυχος

Η αντίδραση στο γκολ της Μπόρατς δεν ήταν κακή. Πλην της φάσης του Ερέρα στο 52’, όπου χρειάστηκε και πάλι η παρέμβαση του Ντραγκόφσκι. Διότι, εκεί, θα μπορούσε να γίνει το 2-1. Απλά, είναι τόσο βαρύ το κλίμα και η «βουτιά» στα αγωνιστικά προβλήματα, που και να αντιμετωπιστεί σε πραγματική διάσταση η προσπάθεια των Πράσινων, δύσκολα θα βρεθούν πολλοί να συμφωνούν με αυτό το συμπέρασμα.

Υπάρχει η χαμένη ευκαιρία του Σπόραρ, η οποία αναφέρθηκε, το δοκάρι του Τετέ στο 72’, οι φάσεις των Μλαντένοβιτς (85’) και Ιωαννίδη (90’+1’). Δεν μιλάμε για κάποιο σφυροκόπημα, όμως, προφανώς, και υφίσταται αντίδραση. Μπορεί να μην υπήρξε η, πλέον, πειστική και εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρέπουσα. Σε ένα σύνολο υπό πίεση και με τη δυναμική του αντιπάλου να είναι συγκεκριμένη, ούτε αρκετή.

Όταν όλα πηγαίνουν στραβά και ανάποδα, τέλος, ο παράγοντας ατυχία αποτελεί τη μόνιμη... γαρνιτούρα στο σκηνικό. Από ανύπαρκτο φάουλ του Μαξίμοβιτς στον Σρέτσκοβιτς έγινε το 1-1, η «καρατιά» του Κουλάσιν στον Μλαντένοβιτς (82’) δεν τιμωρήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, όμως ποιος/ποιοι θα σταθούν στις φάσεις αυτές; Στραβό το κλήμα, το έφαγε ο γάιδαρος...

Η ημέρα της κρίσης

Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό, την Κυριακή, είναι, αναμφισβήτητα ένα παιχνίδι που θα κρίνει πολλά για την, άμεση, επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού. Στην υπάρχουσα συζήτηση για την (μη) πρόοδο της ομάδας με τον Ντιέγκο Αλόνσο στον πάγκο, η μη νίκη στο ντέρμπι πιθανότατα θα φέρει εξελίξεις.

Είναι μεγάλη συζήτηση η προπονητολογία, που έχει αρχίσει και εκκολάπτεται εδώ και καιρό. Δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα σε διαδοχικά παιχνίδια, από τη στιγμή που καταγράφονται μόνο ενδείξεις, αναλύεται το κλίμα, επικρατεί το κοινό αίσθημα και τίποτα περισσότερο. Ακολουθεί η διακοπή, όμως... Μία αγωνιστική κρίση, πάντα, στο ποδόσφαιρο έχει συνέπειες. Οπότε αυτό αναφέρεται ως εύλογο συμπέρασμα.

ΥΓ: Ένα μεγάλο «μπράβο» στους περίπου διακόσιους φίλους του Παναθηναϊκού, που βρέθηκαν στην Μπάνια Λούκα. «Έφαγαν» βροχή, έφυγαν με πίκρα από το «Γκράτσκι», όμως δεν σταμάτησαν λεπτό να υποστηρίζουν το Τριφύλλι.