Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τη σταθερή πολιτική του Τριφυλλιού απέναντι στη διαιτησία και την προσπάθεια διατήρησης χαμηλών τόνων, ακόμα και σε αποφάσεις εναντίον του.
Σίγουρα η κατάσταση που υφίσταται εδώ και δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο κομμάτι της διαιτησίας, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη βραχύβια παρουσία του Στεφάν Λανουά, ως αρχιδιαιτητή, της νέας ΚΕΔ που υπάγεται στην ΕΠΟ. Επιχειρείται μία νέα αρχή και γίνεται αντιληπτό. Η επικοινωνία, όμως, του Γάλλου στην ανάλυση των επίμαχων φάσεων θα έπρεπε να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και όχι να διαμορφώνει καταστάσεις παραμονές του βαθμολογικού ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός.
Θα έπρεπε αυτά τα videos να έχουν επιμορφωτική κατεύθυνση προς όλους, φιλάθλους και δημοσιογράφους. Θα έπρεπε να εξαφανίζουν την τοξικότητα και όχι να αμβλύνουν τις αντιθέσεις. Όταν, όμως, αυτός που, σύμφωνα με τους περισσότερους, έχει αδικηθεί, μοιάζει ευνοημένος πρόκειται για καραμπινάτη αλλοίωση της πραγματικότητας. Μακρόχρονα, ή αυτό θα τους κάνει όλους να διαμαρτύρονται ή θα φανεί, μέσω των επόμενων αναλύσεων, αν... προστατεύονται κάποιες συγκεκριμένες ομάδες.
18:21 - 24.09.2024
Λανουά: «Δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Πανσερραϊκού, πολλά λάθη στο Βόλος – ΠΑΟΚ» - Κανένα σχόλιο για τη φάση του Πήλιου – Τζάνι (vid)
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Στεφάν Λανουά, ανέλυσε τις επίμαχες φάσεις από τα παιχνίδια της 5ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.
Για τη φάση Γκουγκεσασβίλι - Βαγιαννίδη, όποιος έχει λογική, μπορεί να καταλάβει πως αν ο Γεωργιανός γκολκίπερ έβρισκε την μπάλα, βάσει τον νόμων της φυσικής, αυτή θα εξοστρακιζόταν μακριά. Δίχως να έχει οπτική επαφή μάλιστα, αφού η μπάλα τού έρχεται από την πλάτη. Σε όλα τα replays φαίνεται ότι αμυντικός του Παναθηναϊκού έχει επαφή πρώτος με την μπάλα.
Ο κ. Λανουά, παρουσιάζοντας στιγμιότυπα που είτε φαίνεται αυτό που λέμε ή, τουλάχιστον, δεν φαίνεται το αντίθετο, έβγαλε το πόρισμά του. Ήταν η φάση της αγωνιστικής και, για λόγους οικονομίας, και καταπολέμησης της τοξικότητας, ας πούμε ότι το αντιλαμβανόμαστε. Διότι καλή πίστη ακόμα υπάρχει...
Ένα ματς έχει αλλοιωθεί, μέχρι τώρα…
Εκεί, όμως, που δεν υπάρχει καμία προφανής λογική είναι στο… πέναλτι του Αράο που ανακαλύπτει. Πάλι από τα προσφερόμενα replays δεν βγαίνει άκρη, αν μετά την παρέμβαση του Μπέργκστρεμ η μπάλα χτυπάει στο χέρι του Βραζιλιάνου. Μένουμε στο γεγονός ότι για τη φάση δεν φώναξε ούτε ο παίκτης του Πανσερραϊκού, ούτε κανείς από τον πάγκο των Σερραίων. Εξήγησε στο αναλυτικό του video, όμως, ο κ. Λανουά τον τρόπο που αρχίζει η φάση; Ότι ο Ντέλετιτς μαρκάρει τον Αράο στον αστράγαλο, δίχως ο ρέφερι Ευαγγέλου να δώσει φάουλ; Ότι στη συνέχεια, ο Ντραγκόφσκι παραχωρεί το κόρνερ, από το οποίο προήλθε η επίμαχη στιγμή;
Υπάρχει, έως τώρα, άλλη αλλοίωση αποτελέσματος σε παιχνίδι, πέρα από την πρεμιέρα στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός - Αστέρας AKTOR; Το γκολ του Τετέ ήταν οφσάιντ μέσω VAR, ενώ αντίστοιχες φάσεις σε άλλα παιχνίδια όχι. Η παράβαση του Άνταμ στο γκολ των Αρκάδων, την οποία δεν είδε ο διαιτητής Σιδηρόπουλος, καθόρισε αποτέλεσμα; Και ας ήταν ο Παναθηναϊκός, σε εκείνο το παιχνίδι, η χειρότερη ομάδα του κόσμου… Τιμωρήθηκε ο κ. Σιδηρόπουλος, όπως διαβάζαμε στις προγραμματικές διακηρύξεις της νέας τάξης πραγμάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ή την επόμενη, 2η, αγωνιστική ήταν VAR στο ΑΕΚ - Λαμία;
19:06 - 22.09.2024
Μπάλα ή κεφάλι; Καρέ - καρέ η φάση που δόθηκε πέναλτι στον Παναθηναϊκό και το πήραν πίσω μέσω VAR (vid/pic)
Ο Βαγιαννίδης κέρδισε πέναλτι, όμως ο Ευαγγέλου έπειτα κι από τον έλεγχο του VAR το πήρε πίσω. Δείτε τη φάση.
Είναι διαφορετικό πράγμα να κάνεις λάθος και άλλο, τελείως, να παρουσιάζεις μία πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με την αλήθεια. Παραμονές βαθμολογικού ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός. Με το τράβηγμα του Πήλιου στον Τζιάνι στο Athens Καλλιθέα - ΑΕΚ να μην υπάρχει στην ανάλυση video. Που δεν λέμε ότι είναι πέναλτι απαραίτητα, αλλά κ. Λανουά δώστε μας τα φώτα σας. Μην… κρύβετε τη φάση.
Ο Παναθηναϊκός διατηρεί μία καθαρή πολιτική επάνω στη διαιτησία, έως τώρα. Είναι προφανές πως δεν θέλει να συμπιέσει περισσότερο την κατάσταση και να δημιουργήσει τοξικότητα. Όταν αισθάνεται ως οργανισμός ότι αδικείται, όπως στο πέναλτι που δεν δόθηκε στον Βέρμπιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια, απέναντι στην ΑΕΚ, μπορεί να βγάλει και ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Τον περασμένο Ιανουάριο, για παράδειγμα, το έπραξε... Ασχέτως αν αυτή η τακτική αποδίδει ή όχι, θα πρέπει να γίνει σεβαστή από τις Αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όχι να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
ΥΓ: Ο ορισμός του διαιτητή Σάσα Στέγκεμαν έχει ενδιαφέρον. Πρόκειται για ορισμό μίας άλλης εποχής, αφού το τελευταίο του παιχνίδι του Γερμανού στην Ελλάδα είναι το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 (22/9/2019). Τότε, είχε χάσει πέναλτι ο Μακέντα στο 60' και είχε διαμορφώσει το σκορ ο Μολό με πέναλτι στο τέλος. Θα ερχόταν, ξανά, στην Ελλάδα - πάλι για παιχνίδι του Τριφυλλιού - τον Απρίλιο του 2023. Ορίστηκε ως VAR, στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, όμως λόγω προσωπικού προβλήματος αντικαταστάθηκε από τον Μανούχο.