Ο Παναθηναϊκός κρατάει τον Τετέ και το μάτι που αρχίζει να γυαλίζει

Ο Παναθηναϊκός κρατάει τον Τετέ και το μάτι που αρχίζει να γυαλίζει

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τη νίκη στο Ηράκλειο απέναντι στον ΟΦΗ, τον παικταρά Τετέ, τον πολύτιμο Τσέριν και την αποφασιστικότητα που, επιτέλους, έβγαλε το Τριφύλλι.

Είναι δύσκολο να μπει ο αγώνας στο Ηράκλειο, ο πρώτος μετά την απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ, σε πλαίσιο κριτικής διαφορετικό των συνθηκών θλίψης που επικρατεί στον Παναθηναϊκό. Κάθε κίνηση της ομάδας, από την ανακοίνωση της αποστολής, της ενδεκάδας, το ζέσταμα, τον πανηγυρισμό στο γκολ, τις δηλώσεις των ποδοσφαιριστών και του Ντιέγκο Αλόνσο περιστρέφονται γύρω από το τραγικό γεγονός.

Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός, σε μία έδρα που δυσκολεύεται πολύ τα τελευταία χρόνια, πήρε το επιθυμητό. Τη νίκη, η οποία σε συνδυασμό με τους δύο χαμένους βαθμούς των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού δημιουργούν περιβάλλον κερδοφορίας για το Τριφύλλι, μετά την ολοκλήρωση της 8ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Αν η νίκη ήρθε με καλό ποδόσφαιρο; Όχι, δεν ήρθε. Οι δυνατότητες του ρόστερ είναι απείρως μεγαλύτερες. Ο Παναθηναϊκός έφερε το καλοκαίρι τον κορυφαίο εξτρέμ του Πρωταθλήματος. Με τον Τετέ να είναι ήδη αρχηγικός στις εμφανίσεις του και ουσιαστικός όσο κανείς άλλος στο γήπεδο. Τα γκολ του σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν κρατήσει όρθιους τους Πράσινους. Ο τρόπος που αγωνίζεται συνδυάζει ποιότητα και προσωπικότητα.

Η αγωνιστική άνοδος του Άνταμ Τσέριν, επίσης, φαίνεται και δυναμώνει τον Παναθηναϊκό στη μεσαία γραμμή. Με καλό spacing δίπλα στον Αράο, μπροστά από τον Μλαντένοβιτς όταν ανεβαίνει και πίσω από τον Τζούριτσιτς απελευθερώνει τον Γεντβάι στα ανεβάσματά του. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Αλόνσο έχει αποφασίσει ότι το παιχνίδι πρέπει να αρχίζει απαραίτητα από τους στόπερ.

Μειονέκτημα τα αβίαστα λάθη στην άμυνα

Οι Πράσινοι έδωσαν την ευκαιρία στους Κρητικούς να δημιουργήσουν φάσεις, που προκλήθηκαν, όμως, από δικά τους λάθη. Ο Ντραγκόφσκι διορθώνει μόνος του το σφάλμα με την μπάλα στα πόδια, με μεγάλη ψυχραιμία, απέναντι στον Γιουνγκ. Εδώ η επανάληψη τέτοιου σφάλματος, όπως του Πολωνού στη Νέα Φιλαδέλφεια στη φάση που σώζει ο Ίνγκασον και του Λοντίγκιν στην ευκαιρία του Ελ Κααμπί την οποία σώζει πάλι ο Ισλανδός με τον Ολυμπιακό, θέλει διερεύνηση. Μακάρι το... κακό να τρίτωσε και τέλος.

Οι καλές στιγμές των Κρητικών με τους Χατζηθεοδωρίδη και Γιουνγκ προκλήθηκαν, πάλι, από λανθασμένες αμυντικές αντιμετωπίσεις. Δεν κόστισαν, αλλά απαιτείται διόρθωση στη γενικότερη τακτική προσέγγιση της συγκεκριμένης μορφής build up από το αμυντικό τρίτο. Το μειονέκτημα τούτο ισοσταθμίστηκε με την ψυχομένη παρουσία όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν. Το μάτι άρχισε να... γυαλίζει, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε δυναμικός και αποφασιστικός για να κάνει τη δουλειά του και την έκανε. Πολλές κερδισμένες μονομαχίες, έστω και αν η ατομική αυτοπεποίθηση ορισμένων δεν βρίσκεται στο ζενίθ. Έστω και αν το ρόστερ δεν είναι ακόμα τόσο καλά δουλεμένο, ώστε να παρουσιάσει συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Η δουλειά του Αλόνσο

Ενδεχομένως το αποτέλεσμα στο Ηράκλειο να μην έπεισε τους δύσπιστους, για τον Ντιέγκο Αλόνσο, πως κάτι βελτιώθηκε. Βελτιώθηκε, όμως, η αποτελεσματικότητα. Όχι στη συγκομιδή γκολ, αλλά βαθμών. Και αυτό συνιστά πρόοδο. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η ομάδα που θα βάλει κάτω τον αντίπαλο και θα του βγάλει το... λάδι, αλλά δεν βρίσκεται και σε μηδενικό σημείο όπως παρουσιάζεται σε κάποιες αγωνιστικές κριτικές.

TALKING POINTS: Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης για την 8η αγωνιστική της Super League
SPORTAL ORIGINALS

10:41 - 21.10.2024

TALKING POINTS: Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης για την 8η αγωνιστική της Super League

Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης σε ένα ακόμη Talking Points (21/10), σχολιάζουν το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, τη γκέλα του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό, το «διπλό» του Παναθηναϊκού στην Κρήτη και τον αποφασισμένο για όλα Άρη.

Ο Αλόνσο έχει μειώσει, με παρεμβάσεις του, το «μπάπα – μπούπα» με γιόμες είκοσι μέτρων. Ο Παναθηναϊκός κυκλοφορεί την μπάλα καλύτερα στα τελευταία παιχνίδια, επιδιώκοντας να δημιουργήσει υπεραριθμίες κοντά στην αντίπαλη περιοχή, όπως τονίστηκε παραπάνω. Και να δουλέψει το 1 vs 1, με αυτούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όπως ο Τετέ. Παραγωγικότητα υψηλή δεν υπάρχει ακόμα. Εκεί απαιτείται βελτίωση.

ΥΓ 1: Στο ματς με τον Αστέρα δεν εφαρμόστηκε καν ο κανονισμός, στην παράτυπη τοποθέτηση του Άνταμ στο γκολ των Αρκάδων. Μέτρησε κανονικά, κρίθηκε αποτέλεσμα. Στον αγώνα με τον ΟΦΗ δεν εφαρμόστηκε καν ο κανονισμός του οφσάιντ, στις φάσεις των Πελίστρι και Μαντσίνι. Δεν κρίθηκε το αποτέλεσμα. Κοινός παρανομαστής ότι, έστω, σε δύο ματς του Παναθηναϊκού δεν εφαρμόστηκαν καν οι κανονισμοί ποδοσφαίρου.

ΥΓ 2: Το ματς με την Τσέλσι δεν είναι για διασκέδαση... Οι βαθμοί στο Conference League χρειάζονται, έστω και κόντρα σε πανίσχυρο αντίπαλο. Η ψυχολογία που θα δώσει ενδεχόμενη νίκη, πολύτιμη.