Ο πρώτος γύρος σε έναν συναρπαστικό μπασκετικό μαραθώνιο

Ο πρώτος γύρος σε έναν συναρπαστικό μπασκετικό μαραθώνιο

Ηλίας Λαλιώτης 18:45 - 30.09.2024

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός επιβεβαίωσαν πως έχουν φτιάξει ομαδάρες κι ελπίζουμε όσο προχωράει η σεζόν να σταθούν όλοι στο ύψος τους και να μας αφήσουν να τις απολαύσουμε. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.

Άκρως συναρπαστικό ήταν το ορεκτικό στη νέα μπασκετική σεζόν. Οι επίσημοι αγώνες ξεκίνησαν από την Ρόδο και το ελληνικό Super Cup, όπου είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε και το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν στον τελικό και παρότι και οι δύο ήταν φανερά ανέτοιμοι πρόσφεραν σπουδαίες μάχες, σε ένα ματς που σε κρατούσε σε εγρήγορση από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν πήγε στον Πειραιά, αλλά για να πω την αλήθεια όχι με τον τρόπο που περίμενα. Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο blog, θεωρούσα πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε έξτρα κίνητρο για να κατακτήσει το πιο αδιάφορο τρόπαιο της σεζόν, αλλά στο παρκέ οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν με διέψευσαν. Και παρά την ήττα, μπορώ να πω με σιγουριά πως διέκρινα το πρώτο σημαντικό και άκρως ενθαρρυντικό στοιχείο για τον Παναθηναϊκό της νέας σεζόν.

Ένας φόβος που υπήρχε στο δικό μου μυαλό ήταν το αν θα υπάρχει η ίδια «πείνα» στους πράσινους, μετά τον θριαμβευτικό τρόπο με τον οποίο έκλεισαν την περσινή σεζόν. Η εικόνα στη Ρόδο έδωσε την απάντηση. Είδα παίκτες -που παρότι δεν έχουν βρει ρυθμό- να βγάζουν πάθος κι ενέργεια, να «σκυλιάζουν» σε πολλές περιπτώσεις και να το παλεύουν μέχρι τέλους. Το αποτέλεσμα δεν ήρθε, αλλά ανάμεσα σε δύο τόσο καλές ομάδες, με παικταράδες στα ρόστερ τους, οποιαδήποτε λεπτομέρεια μπορεί να παίξει τον ρόλο της. Και ο Παναθηναϊκός είχε αρκετές εναντίον του, στις οποίες και θα σταθώ στη συνέχεια. Η διάθεση όμως υπήρχε κι αυτό είναι σπουδαίο στοιχείο, ενόψει και των πολύ πιο σημαντικών αγώνων που έρχονται, με πρώτο αυτόν στον Βερολίνο με την Άλμπα.

Στο αγωνιστικό σκέλος θα σταθώ αρχικά σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού που στοίχισαν στους πρωταθλητές Ευρώπης. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν εμφανίστηκε στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν με θεωρητικό πλεονέκτημα στη γραμμή των ψηλών, λόγω και των απουσιών των Φαλ και Μιλουτίνοφ. Ο Τούρκος τεχνικός ήθελε ξεκάθαρα να χτυπήσει εκεί. Έδωσε εντολή στους παίκτες του να περνούν την μπάλα κοντά στο καλάθι, αλλά οι ψηλοί των πράσινων δεν ήταν σε καλή ημέρα. Εξαίρεση -κι αυτός ανά διαστήματα- αποτέλεσε ο Ματίας Λεσόρ, ο οποίος αγωνίστηκε για πάνω από 32 λεπτά και τελείωσε το ματς με 11 πόντους, 8 ριμπάουντ, αλλά και 4 λάθη.

23:26 - 29.09.2024

Έτσι κατέκτησε ο Ολυμπιακός το Σούπερ Καπ κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 86-85 του Παναθηναϊκού AKTOR και κατέκτησε το φετινό Σούπερ Καπ. Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα.

Αντίθετα, οι Γιουρτσεβέν, Ερνανγκόμεθ και Μήτογλου αγωνίστηκαν συνολικά και οι τρεις άλλα 29 λεπτά και πρόσφεραν μόλις 4 πόντους. Κι αυτό γιατί ο Ολυμπιακός έκλεισε τη ρακέτα του, έκανε παγίδες όταν η μπάλα πήγαινε σε αυτή, τη στιγμή που η κυκλοφορία των πράσινων δεν ηταν ιδανική. Εξού και οι μόλις 9 ασίστ σε όλο το ματς. Όταν βρέθηκε ο ελεύθερος παίκτης στην περιφέρεια, υπήρξε αρκετή αστοχία με εξαίρεση τον Γκριγκόνις, που ήταν εξαιρετικός (4/6 τρίποντα).

Ο Λιθουανός μαζί με τον ηγέτη Κώστα Σλούκα, πήγαν να γυρίσουν σχεδόν μόνοι τους το ντέρμπι, έχοντας 19 και 18 πόντους αντίστοιχα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, πήρε πολλές προσωπικές ενέργειες με μεγάλη επιτυχία σε κρίσιμα κομμάτια, αλλά το Τριφύλλι δεν είχε την κατάλληλη στήριξη από τους υπόλοιπους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένας από τους σημαντικούς λόγους ήταν και το γεγονός ότι ο Κέντρικ Ναν φορτώθηκε με φάουλ πολύ γρήγορα και βγήκε εκτός παρκέ κι εκτός ρυθμού από το 15ο λεπτό. Έξαλλος και δικαιολογημένα με τα κριτήρια των διαιτητών, στα 2 από τα 3 φάουλ που του χρεώθηκαν.

Είναι γεγονός πως «χάλασαν» το μυαλό των πράσινων κάποια σφυρίγματα. Και κυρίως οι αποφάσεις του Πέτρου Παπαπέτρου, ο οποίος δεν έδειξε την ίδια ανετοιμότητα με τις ομάδες. Ναι, αναφέρομαι στον διαιτητή του περσινού Game 4 των τελικών, το οποίο έχει περάσει στην ιστορία ως το παιχνίδι όπου μια ομάδα (ο Παναθηναϊκός) έκανε την υπέρβαση των υπερβάσεων για να κερδίσει έχοντας τόσα λάθη εναντίον της. Τον διαιτητή που έχει ξεπεράσει το ηλικιακό όριο για να σφυρίζει, αλλά του δόθηκε εξαίρεση από την ΕΟΚ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Sportal.

Ακόμα είναι νωρίς βέβαια και ελπίζουμε όσο προχωράει η σεζόν να σταθούν όλοι στο ύψος τους και να μας αφήσουν να απολαύσουμε χωρίς παρεμβολές και παρατράγουδα τις δύο εξαιρετικές ομάδες που έχουν φτιάξει Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Εξάλλου η ώρα που θα κριθούν οι σημαντικοί τίτλοι της σεζόν, αυτοί που θα θυμούνται όλοι, αργεί ακόμα. Χθες είδαμε τον πρώτο γύρο από έναν... Μαραθώνιο σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα, ο οποίος αναμένεται συναρπαστικός.