Ο Βεζένκοφ κράτησε τον λόγο του κάνοντας θρύψαλα μια υπόσχεση

Σάσα Βεζένκοφ

i

/©Intime

Ο Βεζένκοφ κράτησε τον λόγο του κάνοντας θρύψαλα μια υπόσχεση

Είναι αμέτρητες οι φορές που οι αθλητές πουλάνε οπαδίλικι και «βαράνε» στο συναίσθημα, μόνο και μόνο για να αποδειχθούν ανακόλουθοι στις πράξεις τους. Όχι όμως ο Σάσα Βεζένκοφ. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Όχι, η επιστροφή του Βεζένκοφ δεν εξασφαλίζει από μόνη της επιτυχίες και τίτλους για τον Ολυμπιακό τη νέα σεζόν. Δεδομένα ωστόσο πρόκειται για μια κίνηση με πολλαπλά οφέλη. Πρώτα και κύρια αγωνιστικά, αφού ο Μπαρτζώκας θα έχει ξανά στη διάθεση του τον κορυφαίο φόργουορντ της Euroleague. Η είδηση της υπογραφής του πενταετούς συμβολαίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των «ερυθρόλευκων» οπαδών, που είδαν πέρσι τον μεγάλο τους αντίπαλο να επιστρέφει εμφατικά. Κακά τα ψέμματα, η κατάκτηση της Euroleague και η σπάνια ανατροπή στους τελικούς της Stoiximan Basket League από τον Παναθηναϊκό έκατσε στο στομάχι των φίλων του Ολυμπιακού, που με την επιστροφή Βεζένκοφ ονειρεύονται την... αντιστροφή των ρόλων.

Είπαμε ωστόσο, το πώς θα λειτουργήσει αγωνιστικά αυτή η εξέλιξη θα φανεί στο παρκέ. Κάτι που προφανώς δεν αφορά την αδιαμφισβήτητη αξία του Σάσα Βεζένκοφ, αλλά τη συνολική απόδοση της ομάδας. Άλλωστε ο Μπαρτζώκας πλέον καλείται να λύσει τον γρίφο της αξιοποίησης μιας απόλυτα γεμάτης front line με τον Βούλγαρο σταρ να προστίθεται στους Πίτερς, Πετρούσεφ, Ράιτ, Μιλουτίνοφ, Φαλ για δύο θέσεις στο 4-5. Υπάρχει καιρός γι' αυτό, όπως υπάρχει ακόμη περισσότερος για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί τελικά το ρόστερ των Πειραιωτών.

Εν προκειμένω, η επιστροφή του Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό «σπάει» και ένα μοτίβο που όλο και πιο συχνά συναντά κανείς στον αθλητισμό. Είναι αμέτρητες οι φορές που οι αθλητές πουλάνε οπαδίλικι και «βαράνε» στο συναίσθημα, μόνο και μόνο για να αποδειχθούν ανακόλουθοι στις πράξεις τους. Επαγγελματίες είναι, οι εποχές του ρομαντισμού έχουν παρέλθει -σχεδόν- ανεπιστρεπτί, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές και αυτές θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές. Όποιος και να είναι ο λόγος. Το πρόβλημα έρχεται συνήθως με τις «βαρύγδουπες» δηλώσεις αφοσίωσης, αγάπης και σεβασμού, που συχνά κάνουν οι αθλητές φορώντας μια φανέλα, αλλά μελλοντικά αδυνατούν να υποστηρίξουν. Σύνηθες το φαινόμενο ανεξαρτήτως αθλήματος, που άλλες φορές έχει να κάνει με την αφέλεια και άλλες είναι... στοχευμένο.

Ο Σάσα Βεζένκοφ απέδειξε ωστόσο πως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Όταν δήλωνε στην κάμερα του Sportal «εδώ είναι η μπασκετική μου οικογένεια, προσπαθώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου που γύρισα στο ΣΕΦ, θέλω να μπω μέσα» στη διάρκεια της βραδιάς που ο Ολυμπιακός τίμησε τον Βασίλη Σπανούλη για την προσφορά του στο σύλλογο, το εννοούσε. Και το έκανε πράξη λίγους μήνες μετά, όταν αποφάσισε πως δεν ήθελε να κάτσει απλά πάνω σε ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ αλλά να επιστρέψει εκεί που πραγματικά των θεωρούν πολύτιμο. Το οξύμωρο είναι πως για να το πετύχει, έπρεπε να «σπάσει» μια υπόσχεση. «Βεζένκοφ στα κόκκινα δεν θα ξαναδείτε, έχετε τον λόγο της τιμής μου», είχε πει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στα τέλη Νοέμβρη του 2023, ορμώμενος από μια από τις πολλές κόντρες του με τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο Παναθηναϊκός προσέγγισε τον Βούλγαρο σταρ, τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήθελαν μάλιστα να προχωρά και σε μεγάλη -οικονομικά- πρόταση, ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε και ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι πραγματικά ίσχυε παρα μόνο οι εμπλεκόμενες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο 29χρονος φόργουορντ επέστρεψε στον Ολυμπιακό και η υπόσχεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν πήρε σάρκα και οστά. Γιατί ο Σάσα Βεζένκοφ ήθελε να επιστρέψει στον Ολυμπιακό από τη στιγμή κιόλας που έφυγε...