Ο υγιής Γκος αλλάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό!

Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος

Ο υγιής Γκος αλλάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό!

Κώστας Σωτηρίου 09:20 - 29.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:27 - 13.08.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι και εξηγεί για ποιους λόγους ο MVP Νάιτζελ Ουίλαμς-Γκος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στην καρδιά του Γιώργου Μπαρτζώκα…

Όταν ο Ολυμπιακός επανέντασσε στο ρόστερ του τον Νάιτζελ Ουλίαμς-Γκος ντύνοντάς τον για δεύτερη φορά στα ερυθρόλευκα έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήξερε ότι άξιζε το ρίσκο του και με το παραπάνω! Ο «Coach of the Year» στην Ευρωλίγκα, όπως και αρκετοί συνάδελφοί του, γνώριζαν ότι ο Αμερικανός γκαρντ είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Ήταν, ωστόσο, σίγουρος ότι η προσωπικότητα και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του θα «μιλούσαν» τις κρίσιμες στιγμές στο παρκέ, όπως συνέβη πριν από μερικές ώρες στο Βελιγράδι.

Για όσους το λησμονούν, η απόκτηση του Ουίλιαμς-Γκος με διετές συμβόλαιο στις 28 Ιουνίου 2023, ήταν μόλις η δεύτερη μεταγραφή των Ερυθρόλευκων, καθώς η υπογραφή του ήλθε αμέσως μετά την επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοβ στο Λιμάνι. Ήταν ο παίκτης, που ήθελε υπερβολικά να εντάξει στο δυναμικό της ομάδας του ο «Coach B» και ένα καμπανάκι προς τον Κώστα Σλούκα, ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν «καιγόταν» τόσο πολύ για την ανανέωση της συνεργασίας του. Όπως και έγινε. Οι δύο πλευρές χώρισαν και πλέον ο Σλούκας έχει βρει την Ιθάκη του στον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό με έναν προπονητή, τον Έργκιν Άταμαν, που ταιριάζει περισσότερο το στιλ παιχνιδιού του.

Ουσιαστικά, ο Μπαρτζώκας εκτίμησε ότι ο χαρακτήρας του Γκος «κολλάει» περισσότερο με τη φιλοσοφία του, ενώ το χαρακτηριστικό που τον έκανε να επιμένει τόσο για την απόκτησή του, είναι η αποτελεσματικότητά του τις κρίσιμες στιγμές. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν παίκτη ως «clutch player», καθώς δεν θα κρυφτεί στα δύσκολα, αλλά αντιθέτως θα πάρει τα μεγάλα σουτ. Ή τουλάχιστον θα πάρει τις προσπάθειες αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης, ακόμη και αν αστοχήσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της μεγαλειώδους εμφάνισης, που σημείωσε στο Βελιγράδι, ο Γκος πέτυχε και τα δύο «buzzer beater» της ομάδας του στο τέλος της πρώτης και της δεύτερης περιόδου, ενώ ήταν μακράν ο Πολυτιμότερος Παίκτης της αναμέτρησης σκοράροντας 17 πόντους (4/6 δ., 2/4 τρ., 3/4 β., 3 ρ., 3 ασ.) και σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας με πέντε κλεψίματα, ενώ τα δικά του μεγάλα σουτ κράτησαν ζωντανό τον Ολυμπιακό και οι δικές του σπουδαίες άμυνες συνέβαλαν τα μέγιστα στον περιορισμό της επίθεσης της Παρτίζαν στους δέκα πόντους στην τέταρτη περίοδο και συνολικά στους 69 πόντους.

Δεν ήταν, βέβαια, χθες η πρώτη φορά που «καταδικάζει» σε ήττα την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στην περυσινή επεισοδιακή σειρά των πλέι οφ, στην οποία η τότε ομάδα του Ρεάλ Μαδρίτης ανέτρεψε το 0-2 σε 3-2 έπειτα από την ιστορική «κλοτσοπατινάδα» στο Game 2 στην Μαδρίτη, ο Γκος ήταν εντυπωσιακός σημειώνοντας 22 πόντους στο Game 3, δέκα πόντους στο Game 5, ενώ είχε πολύ σημαντική συνεισφορά και στους δύο αγώνες του Φάιναλ Φορ: δέκα πόντοι και δύο ασίστ στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα και εννέα πόντοι με δύο ασίστ στον τελικό με τον Ολυμπιακό.

Αυτό τον Γκος, τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Ρεάλ Μαδρίτης πήρε στην ομάδα του ο Μπαρτζώκας, ο οποίος βράδια σαν το χθεσινό (28/3) στο Βελιγράδι, σκέφτεται ότι αξίζει να του δώσει μια θέση στο ερυθρόλευκο ρόστερ και την επόμενη σεζόν. Και ας έχει χάσει εννέα από τα 32 ματς της Ευρωλίγκας, ενώ και στην πρώτη χρονιά του με την Ρεάλ είχε χάσει τους 13 από τους 29 αγώνες. Και ας τρέμει το φυλλοκάρδι του, κάθε φορά που ο Αμερικανός απλώς παραπατά. Οι Ερυθρόλευκοι γνωρίζουν ότι το μυϊκό σύστημα, που διαθέτει είναι ασθενές και εκεί οφείλονται οι συχνοί τραυματισμοί, ωστόσο απολαμβάνουν και αρετές, που ελάχιστοι παίκτες κατέχουν, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιούν πλήρως ότι ο υγιής Γκος αλλάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό!

Όλα αυτά σε μια ομάδα, που είναι υπερβολικά σκληρή πνευματικά, που δεν θα παρατήσει τα όπλα, ακόμη και όταν το ματς δείχνει αν έχει «στραβώσει», που θα επιστρατεύσει το «small ball» με «τεσσάρι» τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου για να καλύψει τη μέτρια βραδιά του Άλεκ Πίτερς και την απουσία του τραυματία Φιλίπ Πετρούσεφ. Που θα παίξει μπασκετικό ξύλο σε μια «κολασμένη» έδρα με 20.000 Σέρβους. Και σε τελική ανάλυση, σε μια ομάδα που θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο συναντήσει στα πλέι οφ, με ή χωρίς το πλεονέκτημα της έδρας.

Sportal Euroleague Show με Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός και όλη τη δράση της Παρασκευής