Ολυμπιακός 2023-24; Οι μεταγραφές θα δείξουν!

Γκουστάβο Σκάρπα

i

© Intime

Ολυμπιακός 2023-24; Οι μεταγραφές θα δείξουν!

Διονύσης Βερβελές 12:28 - 21.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:06 - 14.08.2024

Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει το χθεσινό τρίποντο με τον Πανσερραϊκό και τη δύσκολη συνέχεια των «ερυθρόλευκων»…

Δεν μου ξένισαν τα όσα είδα βράδυ Κυριακής στο Καραϊσκάκη. Μια ομάδα που τα… χρειάστηκε στο Βέλγιο, αλλά με το γκολ του Αλεξανδρόπουλου κατάφερε να πάρει την πρόκριση απέναντι στην Γκενκ. Επέστρεψε Παρασκευή βράδυ στη βάση της η ομάδα και ουσιαστικά… προπόνηση σοβαρή για τον Πανσερραϊκό δεν έγινε, αλλά μία διαχείριση.

Ο Μαρτίνεθ δεν θα μπορούσε να βάλει τους ίδιους, έκανε ένα ροτέισον, αλλά ο Ολυμπιακός προβλημάτισε γιατί πολύ απλά, αυτή τη στιγμή βλέπουμε εντεκάδες που δεν θα ξαναδούμε και γιατί δεν γίνονται… θαύματα. Αυτοματισμούς δύσκολα θα δεις από παίκτες που ψάχνονται, από άλλους που δεν ξέρουν αν θα είναι εδώ σε δέκα ημέρες. Έχουμε πολύ ψωμί μπροστά μας στο μεταγραφικό κομμάτι και στο πάρε και στο δώσε και θα το διαπιστώσετε άμεσα…

Το κακό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι απέναντί του είχε μια ομάδα νεοφώτιστη στην κατηγορία, πολύ καλά στημένη πάντως μέσα στο γήπεδο από τον Πάμπλο Γκαρσία. Γιατί το σημειώνω αυτό; Γιατί όταν παίζει με δέκα παίκτες από το 4 ο λεπτό και καταφέρνει να πάρει στιγμές μέσα στο Καραϊσκάκη και να αντέξει ως το 63’ και να είναι μέσα στο ματς στο 87’, ε, τότε κάτι έχει κάνει πολύ καλά στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός έψαχνε με δύο τρόπους να επιτεθεί. Ή δεξιά στον Ροντινέι ή αριστερά στον Ραμόν και σέντρα… Κάποια κόρνερ, αργός, προβλέψιμος, πέταξε το ημίχρονο. Όταν αφήνεις τον αντίπαλο να κερδίζει και κόρνερ, δεν θέλει πολύ να την πάθεις τη ζημιά. Ήρθε το πέναλτι στο χέρι του Καμαρά, στάθηκε, όμως, τυχερός.

Προσέξτε, δοκάρι, στην ίδια εστία και στο ίδιο σημείο που είχε και η Γκενκ στο πρώτο ματς για τα προκριματικά του Europa League. Ειλικρινά δεν ξέρω αν εκεί γινόταν το 0-1, αν θα μπορούσε ο Ολυμπιακός σε ένα άδειο γήπεδο να το γυρίσει… Όχι γιατί δεν είχε το χρόνο, αλλά ως ψυχολογικό βάρος. Κάποια πράγματα από την περσινή δοκιμασία βλέπετε, θέλουν το χρόνο τους, είναι πληγές που πρέπει να επουλωθούν.

Ο Μαρτίνεθ προφανώς και βάζοντας τον Σκάρπα με… μισή προπόνηση, έδειξε και την ανάγκη για την ποιότητα. Κι εδώ θέλω να σταθώ, στο γιατί δεν κερδίζεις και πολλά, αναλύοντας τη χθεσινή εικόνα, τη χθεσινή ομάδα. Ο Ολυμπιακός θα βάλει άλλο αριστερό μπακ για βασικό, θέλει να τελειώσει ακόμη και σήμερα με τον Ορτέγα. Θα μπει ο Έσε στα χαφ να παίξει και εκτιμώ πως αν παραχωρηθεί τελικά ο Μαντί Καμαρά, θα έρθει και άλλος μέσος μετά την εξέλιξη με τον Χουάνγκ. Δεν έχουμε δει τον Μπρίνιτς και ο Ολυμπιακός πηγαίνει για έναν ακόμη εξτρέμ, ενώ θα φέρει και φορ. Ποια ομάδα να αναλύσεις λοιπόν;

Το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστεί και ο κόσμος του Ολυμπιακού αυτή τη μετάβαση και πως θα ανταποκριθεί η ομάδα σε ματς που θα «καίνε» και με πιθανές απώλειες. Ένα μαξιλάρι του δίνει το ότι έκανε την πρώτη του νίκη και ακολουθούν άλλα δύο εντός έδρας ματς, με τον Ατρόμητο και τη Λαμία.

Είναι εφικτό το να ξεκινήσεις με εννέα βαθμούς και «τρία στα τρία», αλλά οι απαιτήσεις π.χ. την 4 η αγωνιστική που πας στη Νέα Φιλαδέλφεια για να παίξεις με την ΑΕΚ, θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Όπως θα είναι και στην Ευρώπη, ειδικά στη φάση των ομίλων και με την προϋπόθεση ότι απέναντι στην Τσουκαρίτσκι, ο Ολυμπιακός θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα βάλει τις βάσεις για την πρόκριση.

Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Όταν όλα δείχνουν ότι μπορεί και να ξεπεράσεις τις δεκαπέντε μεταγραφές, πρέπει να αρχίζεις τη χρονιά με ουσία. Να μην δοκιμαστείς ψυχολογικά. Να μην αποκλειστείς, να μην χάσεις βαθμούς. Αν ο Μαρτίνεθ δεν κέρδιζε χθες, θα διαβάζαμε στα social πως δεν μπορεί να κερδίσει τον Γκαρσία, για το χαμένο πρωτάθλημα, θα έφταιγαν όλοι και όλα… Όσο ο Ολυμπιακός δεν βλέπει ζημιά στις δοκιμασίες του, όλα θα δίνουν χρόνο, θα τον… αγοράζει.

Ο μέσος οπαδός ξέρει πως πρέπει να στηρίξει μια νέα ομάδα. Αν ο Ολυμπιακός τη χθεσινή εικόνα τη βγάλει σε ανάλογο ματς, σε τρεις μήνες, ε, τότε θα έχεις χίλιους λόγους να προβληματιστείς. Είναι πασιφανές, όμως, πως τη φετινή του σεζόν, τι θα καταφέρει, θα την κρίνουν και θα την ορίσουν τα νέα πρόσωπα. Αν βγουν πολλές από τις μεταγραφές του, θα πιστέψει και στο πρωτάθλημα, θα σταθεί καλά και στην Ευρώπη.

Αν φτάσουμε Δεκέμβρη και ψάχνει πάλι για δύο εξτρέμ, φορ και διορθωτικές κινήσεις, θα έχει χάσει δεδομένα έδαφος. Οι μεταγραφές θα τον κρίνουν έτσι, οι παίκτες με ποιότητα… Τώρα αν ορισμένοι επιμένουν ότι δεν διαθέτει τέτοια ο Μπιέλ, που ήταν καλός και έδωσε ενέργεια και στο Βέλγιο, τότε πάω… πάσο εγώ. Έχει ανάγκη τον καλό Μπιέλ ο Ολυμπιακός, δεν είναι και εύκολο το γκολ που βάζει. Κέρδισε και την αποβολή στα 71 δευτερόλεπτα αγώνα κιόλας…

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν είναι προσωρινό, αλλά χθες μεγάλος ήταν ο έλεγχος σε κεκλεισμένων των θυρών ματς παρακαλώ. Με έλεγχο ταυτοτήτων στα δημοσιογραφικά, μου έκανε εντύπωση… Και είδα και προσαγωγές σε άλλα γήπεδα στην αγωνιστική…

Υ.Γ.2: Στις 13:00 σας περιμένω στην νέα μας… περιπέτεια, με Κώστα Τσίλη και Μπάμπη Τσιμπίδα, εδώ στο SPORTAL. Οι παλιότεροι μας γνωρίζετε από το ραδιόφωνο, τώρα το πάμε σε… άλλο επίπεδο, με τη δική σας μάλιστα συμμετοχή.