Ήταν απλά το πρώτο βήμα για το Κάουνας

Ήταν απλά το πρώτο βήμα για το Κάουνας

Aχιλλέας Μαυροδόντης 08:17 - 27.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:48 - 14.08.2024

Ο Ολυμπιακος πήρε τη νίκη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε και παράλληλα ξεκίνησε με το δεξί την προσπάθειά του για να βρεθεί στο Κάουνας. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης...

Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος στη Φενέρμπαχτσε στον πρώτο ματς και πήρε μια σπουδαία νίκη με 79-68, η οποία σημαίνει και το 1-0 στη σειρά.

Βέβαια από την άλλη πρέπει να τονίσουμε πως αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτε παραπάνω από αυτό, το 1-0 στη σειρά ή αν προτιμάτε, το πρώτο βήμα για το Κάουνας. Άλλωστε ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να περάσει στο Final 4, καθώς εκεί ανήκει μετά την απίθανη χρονιά που διανύει.

Κάνααν, Βεζένκοφ «βομβάρδισαν» τη Φενέρ στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός έκανε εύκολα το 1-0!
EUROLEAGUE

23:32 - 26.04.2023

Κάνααν, Βεζένκοφ «βομβάρδισαν» τη Φενέρ στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός έκανε εύκολα το 1-0!

Η δουλειά έγινε και 1-0! Με τον Κάνααν να πραγματοποιεί δεκάλεπτο καριέρας (5 τρίποντα στην τρίτη περίοδο) και τον Ολυμπιακό να είναι γενικότερα καταιγιστικός από τα 6,75 (16/29, 55%), οι Πειραιώτες έκαναν το πρώτο βήμα κόντρα στη Φενέρ (79-68) για να βρεθούν στο Final 4 του Κάουνας – Πρώτος σκόρερ ο Βεζένκοφ με 19 πόντους.

Η Φενέρ μπήκε δυνατά και προσπάθησε να σταματήσει την κυκλοφορία της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, όμως αυτό μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στόχος. Ο Ολυμπιακός χτύπησε την Φενέρ σε σημεία κομβικά, κάνοντας δύσκολη τη ζωή, τόσο του Νικ Καλάθη, όσο και του Τάιλερ Ντόρσεϊ, παίκτες κλειδιά για το παιχνίδι της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη.

Σταμάτησε τους Έλληνες

Ο Ντόρσεϊ με το παιχνίδι στο 1-1 μπορεί να ανοίξει την άμυνα της αντίπαλης ομάδας, όμως ο Ολυμπιακός, ο οποίος τον ξέρει από την περσινή σεζόν, έκανε ακριβώς αυτά που χρειάστηκε για να τον σταματήσει. Ο Ουόκαπ έμενε διαρκώς μπροστά του, δεν τον άφηνε να βγει από σκριν χωρίς… ξύλο και κάπως έτσι τον έβγαλε εκτός αγώνα, όπως φαίνεται και από το απόλυτο ΜΗΔΕΝ που είχε στο σκοράρισμα. Μάλιστα δεν του επέτρεπε ουσιαστικά ούτε να εκτελέσει, καθώς κατάφερε να κάνει μόλις 3 σουτ (0/3 εντός παιδιάς).

Ο Καλάθης από την άλλη είχε τον Παπανικολάου κολλημένο πάνω του, ενώ και ο Κάνααν έδωσε σημαντικές βοήθειες στο μαρκάρισμά του. Δεν του επέτρεψαν να τρέξει, του έκοψαν το πικ εν ρολ και τον ανάγκασαν σε κακές προσπάθειες, κάτι που δικαιολογεί και το 2/11 εντός παιδιάς που είχε (7 πόντοι με 1/7 δίποντα, ¼ τρίποντα, 2/2 βολές).

Επίσης, πρέπει να σταθούμε στην τρομερή άμυνα του Ουόκαπ στις αλλαγές. Μπορεί ο Μότλεϊ, ο οποίος είναι και ο μόνος ψηλός επιπέδου που έχει η Φενέρμπαχτσε στην παρούσα φάση, να έβαλε 18, όμως θα μπορούσε να βάλει 30. Αυτό δεν συνέβη γιατί ο Τόμας Ουόκαπ έκανε σπουδαία δουλειά στις αλλαγές και δεν τον άφηνε να πάρει την θέση που ήθελε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μπάλα να γυρίζει στην περιφέρεια και να γίνεται κάποιο «σκοτωμένο» σουτ.

Κέρδισε με τα τρίποντα

Αν δει κανείς την στατιστική στα δίποντα θα τρομάξει. Ο Ολυμπιακός, με τους διαιτητές να επιτρέπουν το «ξύλο», αστόχησε σε πολλά σουτ από κοντά, έχοντας συνολικά 12/31 δίποντα (38%). Αυτό βέβαια η ομάδα του Πειραιά το «κάλυψε» με τα τρίποντα. Ο Κάνααν έβαλε 6, οι Βεζένκοφ και ΜακΚίσικ από 3 και ο Ολυμπιακός συνολικά σούταρε με 55% (16/29) από τα 6.75. Έχουμε πει βέβαια πως αυτή η ομάδα μπορεί να κερδίσει με κάθε τρόπο. Αυτή τη φορά η λύση ήρθε από το τρίποντο.

Ο κόσμος ήταν ΘΡΥΛΙΚΟΣ

Ο κόσμος του Ολυμπιακού για ακόμα μια φορά έδωσε ρεσιτάλ. Χωρίς ακρότητες, με την φωνή του, ήταν ΕΚΕΙ για την ομάδα του όποτε το χρειάστηκε. Στα άσχημα διαστήματα το χειροκρότημα έδωσε κουράγιο. Στις στιγμές που τα πάντα πήγαιναν ρολόι έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και έτσι, όλοι μαζί, έφτασαν στο πρώτο βήμα για το Κάουνας.

Δύο βήματα ακόμα

Ο Ολυμπιακός, όπως είπαμε και ξαναείπαμε, έκανε απλά το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Η σειρά έχει ακόμα μέλλον και ο Ολυμπιακός καλείται να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό του. Έχει πληγωθεί στο παρελθόν (θυμηθείτε τη σειρά με την Σιένα το 2011) και έχει μάθει ως οργανισμός από αυτό, έχει εμπειρία και ξέρει πως έχει ακόμα πολλή δουλειά για να τσεκάρει το εισιτήριο για το Κάουνας. Παρόλα αυτά, έχει τον τρόπο, το ταλέντο και μπορεί να πάει εκεί. Του αξίζει άλλωστε…

ΥΓ. Κάνααν εσύ σούπερ στάρ! Ο Αμερικανός ήταν καταπληκτικός και παρότι δεν έπαιξε καθόλου στο τέταρτο δεκάλεπτο, είχε κάνει ήδη την δουλειά που χρειαζόταν. Άλλωστε στο τέταρτο πήρε τη σκυτάλη ο Σακίλ ΜακΚίσικ και με 3 «βόμβες» τελείωσε το ματς.

ΥΓ2. Ο Σάσα Βεζένκοφ απέδειξε και πάλι πως είναι ο κορυφαίος παίκτης της Euroleague. 19 πόντοι με τρομερή δουλειά σε άμυνα και επίθεση, από έναν παίκτη που φέτος έχει διαλύσει όποιον αμυντικό έχει βρει μπροστά του.

ΥΓ3. Ο Σλούκας μπορεί να ήταν άστοχος (5 πόντοι με 2/7 εντός παιδιάς και μόλις 2 ασίστ), όμως στο τέλος ηρέμισε τον ρυθμό, καθοδήγησε την ομάδα του και συνέβαλε καθοριστικά. Είναι ο ηγέτης και όταν τον χρειαστεί ο Ολυμπιακός θα είναι και πάλι εκεί.