Ολυμπιακός με εγωισμό, ποιότητα και βάσεις για του χρόνου!

Ντόη - Όρτα - Κάρμο - Φορτούνης

i

/©Intime

Ολυμπιακός με εγωισμό, ποιότητα και βάσεις για του χρόνου!

Διονύσης Βερβελές 09:03 - 16.05.2024 / Ανανεώθηκε: 08:48 - 29.05.2024

Οι «ερυθρόλευκοι» σεβάστηκαν την ιστορία τους και τον κόσμο τους. Καλύτεροι από την ΑΕΚ που «λύγισε» στην πίεση. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal…

Μια καλή πρόβα έκανε ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης κόντρα στην ΑΕΚ. Οι «ερυθρόλευκοι», δεν έδωσαν δικαιώματα για να έχουμε… λογάκια και θεωρίες συνομωσίας. Πέρσι, υποδέχθηκαν τον Παναθηναϊκό και τον νίκησαν 1-0. Τότε, το πρωτάθλημα πήγε στην ΑΕΚ. Τώρα, υποδέχθηκαν την ΑΕΚ και την νίκησαν 2-0. Πιθανό, το πρωτάθλημα να πάει στον ΠΑΟΚ, αν και κατά την άποψή με αυτόν τον Άρη του Καρυπίδη, είναι 50-50. Τι κι αν έχει τελικό Κυπέλλου, η προσμονή και από τους ανθρώπους της ΑΕΚ είναι μεγάλη. Εδώ πανηγύριζε το «Χ» με τον Ολυμπιακό που του έβαζε τέλος στις ελπίδες για τον τίτλο, τώρα θα κολλήσει;

Στα δικά μας πάλι. Ο Μεντιλίμπαρ φρέσκαρε όσο μπορούσε την ομάδα του και είναι δικαιωμένος από τον αριστερό του μπακ, τον Αποστολόπουλο. Δεν μάσησε, έβγαλε ποδοσφαιρικό θράσος και τα πήγε εξαιρετικά πάνω στον Ελίασον που στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας είχε δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Βέβαια, χθες, ο Ολυμπιακός είχε έναν πραγματικό καθοδηγητή στην άμυνά του, τον Κάρμο. Ο υψηλόσωμος στόπερ, δίδαξε. Η ΑΕΚ έπαιξε με Αραούχο, με Λιβάι Γκαρσία, με Πόνσε και σε καμία των περιπτώσεων δεν έβγαλε εικόνα του παρελθόντος. Κάθε άλλο. Ήταν κατώτερη των περιστάσεων και αν δεν είχε κάποιος εικόνα της βαθμολογίας, θα πίστευε πως η ομάδα που έπαιζε για την κατάκτηση του τίτλου, τη δίψα, την είχε ο Ολυμπιακός.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η ΑΕΚ είχε τη δυνατότητα να έρθει ξεκούραστη στο Καραϊσκάκη. Νομίζω, όμως, πως δεν είχε το ρυθμό που θα ήθελε, πως έμεινε… πίσω σε αυτόν τον άξονα. Δεν έδειξε στοιχεία που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν. Δεν είχε ένταση και «λύγισε» στην πίεση του Ολυμπιακού. Παρότι ο Αλμέιδα προτίμησε Βίντα και Κάλενς, είχε λάθη πίσω, ο Ολυμπιακός κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να της βάλει μπελάδες.

Μεγάλος πρωταγωνιστής εξελίχθηκε ο Όρτα. Ο Πορτογάλος χαφ, έβγαλε ποιότητα και πέτυχε δύο εντυπωσιακά γκολ. Ειδικά το δεύτερο, χαίρεσαι να το βλέπεις, είναι σπάνιας ομορφιάς και αναμενόμενο ήταν να γνωρίσει την αποθέωση. Ο Όρτα θέλει να μείνει εδώ, ο Μεντιλίμπαρ το ίδιο και μένει να προχωρήσουν οι εξελίξεις, αρχές Ιουνίου πιθανότατα.

Η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν τόσο πειστική, τόσο γεμάτη, που δεν άφησε περιθώρια για… γκρίνιες και παράπονα στους απέναντι. Μια ομάδα με υψηλό ρυθμό, που βέβαια πριν λίγες ημέρες στην Τούμπα δεν μπόρεσε να υπηρετήσει τέτοιο πλάνο. Εκεί που νομίζω πως περισσότερο από την κούραση, έβγαλε το… άδειο μυαλό από την πρόκριση στον τελικό του Conference League.

Ο κόσμος γουστάρει να… πειράζεται, να πικάρει. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι η ομάδα που θα κόψει το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να περάσει από το «Κλεάνθης Βικελίδης». Και στις 29 του μήνα, θα πάει στο γήπεδο της ΑΕΚ με στόχο να σηκώσει το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Conference League. Tίποτα δεν θα είναι εύκολο εκεί κόντρα στη Φιορεντίνα και απορώ με την υπεραισιοδοξία ορισμένων. Αυτός ο Ολυμπιακός, με το τρέξιμο, την πίεση, την αποτελεσματικότητα, ναι, μπορεί να το σηκώσει. Θα έχουμε, όμως, το χρόνο να δούμε τον τελικό.

Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στον Κωνσταντή Τζολάκη. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν κοντά στην πόρτα της εξόδου. Όχι μόνο ο Μεντιλίμπαρ τον έβαλε να παίξει βασικό στο 1-6 με την Μακάμπι, αλλά τον καθιέρωσε και ο μικρός, βγάζει ποιότητα. Δεν είναι μόνο αυτά που βγάζει. Η απόκρουση στο σουτ του Τσούμπερ, είναι μεγάλη, δείχνει κλάση. Συμμετέχει, όμως και στο παιχνίδι της ομάδας. Είτε αυτό το «χτίζει» με τα χέρια του και γρήγορα είτε με τα πόδια, όπου δείχνει μεγάλη βελτίωση.

Ο Μεντιλίμπαρ έχει μπροστά του τη μεγάλη πρόκληση της δεύτερης ευρωπαϊκής κούπας, σερί μάλιστα. Μετά τη Σεβίλλη, με τον Ολυμπιακό. Ο Βάσκος, ερχόταν από την ήττα στην Τούμπα και ο κόσμος φώναζε το όνομά του. Το κάνει, γιατί βλέπει έναν σοβαρό προπονητή που στέκεται περίφημα, που βάζει τους όρους του. Ο Μεντιλίμπαρ να ξέρετε είναι λάτρης και της πειθαρχίας και αυτό, αποτέλεσε μεγάλο ρόλο στην αλλαγή στα αποδυτήρια. Μια κατάσταση που έμοιαζε…παρατημένη, έγινε ΟΜΑΔΑ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Κι αυτό, πιστώνεται και στον Μεντιλίμπαρ και στον Κοβάσεβιτς και σε όλους που άλλαξαν το κλίμα στο Ρέντη, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το δε πιο σημαντικό, είναι πως η ομάδα βάζει τις βάσεις για να είναι του χρόνου όπως πρέπει.

Το βασικό στοίχημα για τον Ολυμπιακό τώρα, είναι να κρατήσει αρχικά την τρίτη θέση. Να βάλει το πρόβλημα στον Παναθηναϊκό για τον τελικό Κυπέλλου. Αυτό είναι το πρώτο. Μετά, το ιδανικό σενάριο είναι να κατακτήσει το Conference League και να συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League της νέας σεζόν. Με μία άλλη χρονιά μπροστά του, προετοιμασία, προγραμματισμό.

Υ.Γ.: Τίποτα δεν σημαίνουν τα δάκρυα του Ποντένσε. Δεν θα είναι εύκολη η παραμονή του, αλλά δεν έφυγε κιόλας. Απλά ο Ντανιέλ γουστάρει με χίλια εδώ και η αμφιβολία, τον «λύγισε».

Υ.Γ.2: Ένας προπονητής κρίνει πολλές φορές και με εικόνες εκτός γηπέδου.

Υ.Γ.3: 100.000 γήπεδο το γέμιζε ο Ολυμπιακός με την Φιορεντίνα. Για πλάκα, με τη ζήτηση που υπάρχει για ένα εισιτήριο.

Υ.Γ.4: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

🔴Ο Ολυμπιακός «ξέρανε» την ΑΕΚ και έστειλε στην κορυφή τον ΠΑΟΚ, που «καθάρισε» 4-1 τον Παναθηναϊκό!