Ξανά κανονικός Ολυμπιακός, όπως τον γουστάρουμε!

Ολυμπιακός

i

Ολυμπιακός/©Intime

Ξανά κανονικός Ολυμπιακός, όπως τον γουστάρουμε!

Διονύσης Βερβελές 11:00 - 16.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:20 - 14.08.2024

Η μαγκιά του Μεντιλίμπαρ που ρίσκαρε και η άλλη εικόνα! Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal...

Με το δεξί μπήκε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού και οι «ερυθρόλευκοι» πλέον, έγιναν το φαβορί για την πρόκριση απέναντι στην Φερεντσβάρος. Θα αρχίσω με τον προπονητή, γιατί με το «καλημέρα» κατάφερε να δείξει αυτό που είναι. Ένας κανονικός προπονητής, με τις επιλογές του, τα ρίσκα του, με παρεμβατικότητα στο ματς για να το πάρει.

Όταν στην ανακοίνωση της ενδεκάδας ακούστηκε το όνομα του Καρβάλιο, πολλοί «πάγωσαν». Ο Πορτογάλος έχει πάρει βαρύ φορτίο μετά τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Ελλάδας, αλλά έκανε αυτό που του ζήτησε ο κόουτς. Να συνεισφέρει στο πλευρό των Έσε και Αλεξανδρόπουλου, να κάνει τα βασικά. Αυτό που ήθελε, το πήρε ο Μεντιλίμπαρ, που είδε πολλούς του παίκτες ανεβασμένους.

Ο Βάσκος κόουτς, έδειξε.. καρύδια γιατί πήγε για τη νίκη, δεν αρκέστηκε στο 0-0. Και διάβασε εξαιρετικά το ματς στο δεύτερο μέρος, επικρατώντας με τις κινήσεις του, του Ντέγιαν Στάνκοβιτς. Όταν στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου είδε τους παίκτες του να «μπλοκάρουν», να χάνουν μονομαχίες και να πηγαίνουν δεύτεροι στην μπάλα, αποφάσισε να τη φρεσκάρει. Έβαλε τον Όρτα και τον Ποντένσε και κατάφερε να πάρει πολλά και από τους δύο. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, να απομακρύνει το παιχνίδι από την περιοχή του και δεδομένα, να ψάξει ευκαιρίες για να σκοράρει. Όταν καταφέρνεις να πας το παιχνίδι στο άλλο μισό του γηπέδου, θα βρεις και στιγμές. Κι αυτές η αλήθεια είναι πως τις βρήκε στο 63’ με τον Ελ Κααμπί, αλλά και μετά την είσοδο του Γιόβετιτς στο ματς. Ίσως πολλοί ανέμεναν ότι ο Μαυροβούνιος φορ θα έπαιρνε τη θέση του Ελ Κααμπί, αλλά ο Μεντιλίμπαρ είχε το λόγο του γι’ αυτή την αλλαγή. Ήθελε να βάλει την Φερεντσβάρος στην περιοχή της και μέσα σε λίγα λεπτά, έγιναν όλα. Στο 80’ πάλι ο Ελ Κααμπί απείλησε μετά από πάσα του Γιόβετιτς και τρία λεπτά μετά, στο 83’, ήρθε το γκολ από τον Μαροκινό, μετά τη σέντρα του Ροντινέι.

Είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό, που ο Ολυμπιακός πήρε πράγματα από τον πάγκο του. Όλοι όσοι μπήκαν βοήθησαν με τον τρόπο τους, ακόμη και οι Ελ Αραμπί, Ιμπόρα στις καθυστερήσεις. Υπήρχε ψυχή, μαχητικότητα, έγινε η δουλειά, αλλά προφανέστατα τίποτα δεν έχει τελειώσει

Όταν έχεις έναν κανονικό προπονητή με σωστή φιλοσοφία στον πάγκο, μόνο κερδισμένος μπορεί να είσαι. Κι αυτό έγινε, βλέποντας παίκτες να δίνουν τα πάντα. Ο Έσε, πήρε και μπάλα, έτρεξε και πάλι πολύ. Ο Αλεξανδρόπουλος βγάζει την πίεση ψηλά και αυτό θα το λατρέψει ο Μεντιλίμπαρ. Όσο άντεξε, έδωσε τα πάντα και μετά, ήρθε η σειρά του Όρτα. Ο Φορτούνης κατάφερε να κυκλοφορήσει πολύ την μπάλα, να βρει μέτρα για να δράσει και σίγουρα η παρουσία του μέτρησε. Δεν υπήρξε, όμως, παίκτης που να υστέρησε. Ο Πασχαλάκης ήταν έτοιμος όταν έπρεπε, ο Ροντινέι έχει την ασίστ, αλλά ήταν και πολύ δυνατός σε όλο το ματς. Ο Ορτέγκα ίσως στο δεύτερο ημίχρονο έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ ο Κάρμο είναι «λίρα εκατό». Με την εικόνα του, την ηρεμία του, προσφέρει και άλλη… διάσταση στον διπλανό του και χθες το βράδυ τον Ντόι. Όλοι έτρεξαν, όλοι πάλεψαν, δεν μπορούν να υπάρχουν παράπονα.

Είδαμε, όμως και τι εστί αλλαγή ψυχολογίας. Βλέπεις έναν Ποντένσε μετά την αλλαγή του Καρβαλιάλ στην τεχνική ηγεσία, άλλον παίκτη, αυτόν που λάτρεψε ο κόσμος. Όλα τα λεφτά επίσης και η ραμπόνα που χάρισε, μήπως νομίζετε πως μπορούν να την κάνουν πολλοί;

Ο Ολυμπιακός το ματς το πήρε κάνοντας και μια διαχείριση όσο μπορούσε. Ο κορυφαίος με τον ΟΦΗ Τσικίνιο, δεν έπαιξε λεπτό. Μασούρας και Αλεξανδρόπουλος πήραν μισάωρο ξεκούρασης, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και άλλα στην Τούμπα. Και όπως γράφαμε χθες, ήταν ξεκάθαρο πως ο Μεντιλίμπαρ θα στοχεύσει και στα… τρία ματς με τη διαχείρισή του. Από τη Φερεντσβάρος, στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και μετά στη Βουδαπέστη, πάλι κόντρα στους Ούγγρους.

Προφανώς και όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι για τον άνθρωπο που με 10 βαθμούς Κελσίου, ήταν όρθιος φορώντας το κοντομάνικο. Έδειξε αποφασιστικότητα, δεν δίστασε να κάνει αλλαγές, ήταν όλες σωστές και στο τέλος, το ποδόσφαιρο τον αντάμειψε.

Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» θα πάνε για δύο αποτελέσματα στην Ουγγαρία και η όρεξη για μια καλή πορεία στην Ευρώπη, άνοιξε. Το 1-0, δίνει και νίκη και ισοπαλία στον Ολυμπιακό, αλλά τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Πιστεύω πως γκολ θα βρουν εκεί οι «ερυθρόλευκοι», θα έχουν ίσως και πιο εύκολα χώρους. Θα πιεστούν και περισσότερο, όμως, όπως το ίδιο θα συμβεί και την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός με τον ΟΦΗ το περασμένο Σάββατο και χθες με την Φερεντσβάρος, έδειξε να επιστρέφει σε μια κανονικότητα, στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Και αυτές, έχουν δίπλα και τον κόσμο του, που επέστρεψε στο γήπεδο. Κάτι ακόμη εδώ. Καλά τα αποφασίζει τα μέτρα η κυβέρνηση, είδα έλεγχο από την αστυνομία, αλλά απορώ αν έψαξαν και τους φιλοξενούμενους. Άναψαν πυρσούς, τους πέταξαν στους οπαδούς του Ολυμπιακού, φαντάζομαι κάποια τιμωρία θα υπάρξει από την UEFA. Δεν περίμενα βέβαια έλεγχο αν θα έχουν τριφύλλια και κασκόλ Παναθηναϊκού, φαντάζομαι μπορεί να είχαν και τη συνδρομή Ελλήνων εκεί, γνωστό το… σπορ. Ωραία το σκέφτεται η κυβέρνηση το έργο της επόμενης ημέρας, αλλά δεν είμαι από τους αισιόδοξους. Κάθε άλλο.

Τέλος, δύο κουβέντες για την ψηφοφορία στη Λίγκα, για την υπόθεση αναβολής του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, καταλάβαμε πάρα πολλά. Ότι το ευρωπαϊκό μέλλον του Ολυμπιακού πάντως μπορεί να κρίνεται από το τι θα ψηφίσει η Κηφισιά, η Λαμία, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Παναιτωλικός και… ο Καρυπίδης, είναι φοβερό. Εντάξει για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, Αγίου Βαλεντίνου ήταν, αναμενόμενη η… αγάπη. Εγώ ξέρω ότι οι Ούγγροι που έτρεξαν χθες βράδυ στο Καραϊσκάκη, θα έχουν ρεπό και ξεκούραση και ο Ολυμπιακός θα παίζει στην Τούμπα, μπαίνει αεροπλάνο, αγωνίζεται, ξαναμπαίνει αεροπλάνο και επιστρέφει. 

Ελπίζω οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πάντως, αυτή τη… μοναξιά, να την ερμηνεύσουν όπως πρέπει στο μέλλον και με ανάλογες αποφάσεις, όχι με λάθη -όπως φαίνονται – του παρελθόντος. Η ζωή ξέρετε, επιστρέφει και συμπεριφορές, καλά να είμαστε πρώτα ο Θεός…

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

🔴Ολυμπιακός - Φερεντσβάρος 1-0: Ο Μεντιλίμπαρ ήταν ένα βήμα μπροστά από τον Στάνκοβιτς