Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που άξιζε στο ΟΑΚΑ, αλλά η σειρά έχει δρόμο ακόμη!

Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που άξιζε στο ΟΑΚΑ, αλλά η σειρά έχει δρόμο ακόμη!

Aχιλλέας Μαυροδόντης 01:20 - 06.06.2024 / Ανανεώθηκε: 19:01 - 06.06.2024

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών της Stoiximan Basket League απέναντι στον Παναθηναϊκό, όμως ήταν απλά το πρώτο που έπρεπε να κάνει στον δρόμο για τον τίτλο. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Μπορούμε να γίνουμε τρομερά γραφικοί όλοι οι δημοσιογράφοι μετά από ένα «διπλό» στην έδρα του μεγάλοι αντιπάλου της ομάδας που καλύπτουμε τον ρεπορτάζ. Αυτό όμως δεν είναι ένα «διπλό» για μεγάλα λόγια.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ΑΨΟΓΑ και πήρε τη νίκη, για την οποία βεβαίως θα πούμε κάποια πράγματα στη συνέχεια, όμως έκανε απλά το 1-0 στη σειρά των τελικών. Ή το 0-1 εάν προτιμάτε. Έκανε μια τέλεια αρχή, όμως ήταν μόνο η αρχή, καθώς η σειρά έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Φάνηκε άλλωστε αυτό και από τα λόγια των πρωταγωνιστών και κυρίως του Γιώργου Μπαρτζώκα. «Δεν αλλάζουν μορφή οι τελικοί. Ο Παναθηναϊκό είναι πρωταθλητής Ευρώπης και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει σε οποιαδήποτε έδρα. Πρέπει να προσεγγίσουμε κάθε ματς με το ίδιο σκεπτικό. έχουμε ένα παιχνίδι την Παρασκευή στο Φάληρο και θα προσπαθήσουμε να παίξουμε το παιχνίδι μας», είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού και με αυτό το σκεπτικό μπαίνουν στην προετοιμασία τους πλέον οι Πειραιώτες.

Ακόμη και το γεγονός πως οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν υποδέχθηκαν στο ΣΕΦ την αποστολή δείχνει ότι όλος ο οργανισμός του Ολυμπιακού ξέρει τι πρέπει να κάνει ενόψει της συνέχειας, καθώς άπαντες είναι σε αποστολή.

Το Βερολίνο ήταν σαφώς επιτυχία, καθώς ο Ολυμπιακός έχει καθιερωθεί στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όμως το γεγονός πως δεν πήρε τον τίτλο πείσμωσε τους παίκτες και το επιτελείο, πείσμα που είδαμε στο παρκέ του ΟΑΚΑ από το πρώτο, μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Στα καθαρά αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε άψογα στο πρώτο ημίχρονο τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος κυριάρχησε στην αναμέτρηση με 12 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ στο δεύτερο, όταν μπήκαν στην εξίσωση ο Γκος με τον Ουόκαπ, ο Ολυμπιακός είχε στο χέρι 100% το ματς.

Ειδικά ο Τόμας Ουόκαπ ήταν συγκινητικός. Από το μηδέν στο ημίχρονο, τελείωσε το παιχνίδι με 17. Έστειλε εκτός αγώνα με συνοπτικές διαδικασίες τον Καλαϊτζάκη, ηρέμησε το παιχνίδι του Ολυμπιακού, ενώ το τρίποντό του στο 28’, με το οποίο το σκορ έγινε 56-62, ήταν ίσως και το σημαντικότερο καλάθι της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το σημείο είχε τρέξει ένα επιμέρους 12-1 και είχε επιστρέψει στο ματς, με το εν λόγω σουτ να δίνει εκ νέου φτερά στον Ολυμπιακό και να θέτει σημαντικές βάσεις, πάνω στις οποίες οι Ερυθρόλευκοι πήραν τη νίκη.

Αμυντικά μπορεί οι 84 πόντοι του Παναθηναϊκού να φαντάζουν πολλοί, όμως, εάν δεν υπήρχε το ξέσπασμα του παικταρά Κέντρικ Ναν στα τελευταία λεπτά, τότε το σκορ θα ήταν φιαφορετικό. Βέβαια, ό,τι πληρώνεις παίρνεις και ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ σοβαρή επένδυση για να έχει έναν παίκτη στο ρόστερ του που παρότι ο Ολυμπιακός για 35’ είχε εξαφανίσει, εκείνος να έχει την προσωπικότητα να βγει μπροστά και να κάνει την διαφορά. Απέναντι όμως σε αυτόν τον Ολυμπιακό, ούτε ο Κέντρικ Ναν δεν ήταν αρκετός.

Στο τέλος δε, η ψυχραιμία των Ερυθρόλευκων στις βολές ήταν παροιμιώδης, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να μην χάνουν το μυαλό τους από την επιστροφή του Παναθηναϊκού και να παίρνουν το ματς.

Συνολικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας φάνηκε πως είχε προετοιμάσει και αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά την ομάδα του για το ματς άριστα. Η κατεύθυνση του παιχνιδιού με το έντονο inside παιχνίδι, την καλή κυκλοφορία και την σκληράδα με την οποία έπαιζαν σε όλο το ματς οι Πειραιώτες ήταν παράγοντες του αγώνα που ο Παναθηναϊκός δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει. Εξού και το τελικό αποτέλεσμα!

Όπως είπαμε όμως, έκαναν απλά το 1-0. Την Παρασκευή το κατάμεστο ΣΕΦ θα είναι μια διαφορετική ιστορία και ο Ολυμπιακός θέλει να εκμεταλλευτεί τον έκτο παίκτη του, τον πύρινό του κόσμο και να κάνει το 2-0. Από το 2-0 δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός. Μέχρι όμως να γίνει το 2-0, έχουμε ΠΟΛΥ δρόμο ακόμη.

Τα υπόλοιπα την Παρασκευή…

ΥΓ. Για μεταγραφές δεν θα μιλήσουμε τώρα. Μετά τους τελικούς θα έχουμε άπλετο χρόνο να αναλύσουμε τις τρεις κινήσεις που θέλει να κάνει ο Ολυμπιακός.

ΥΓ2. Τόμας Ουόκαπ, πόσα κιλά… μπάσκετ έχεις;

ΥΓ3. Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο παίκτης που μπορεί να παίξει για… τρεις σέντερ!