This is Piraeus και έκλεισε πολλά στόματα!

Κώστας Φορτούνης

i

Κώστας Φορτούνης/©Intime

This is Piraeus και έκλεισε πολλά στόματα!

Διονύσης Βερβελές 11:10 - 27.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:26 - 14.08.2024

Ένα μεγάλο βράδυ στην ιστορία του Ολυμπιακού για πολλούς λόγους! Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του το 2-1 επί της Γουέστ Χαμ και όχι μόνο…

Μία από τις μεγαλύτερες βραδιές στην ιστορία του έζησε ο Ολυμπιακός χθες βράδυ, για πολλούς λόγους. Μπορεί αρκετοί να πιστεύετε ότι είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, αλλά στο δικό μου μυαλό, αυτή η νίκη έχει τεράστια σημασία. Τα όσα είχαν προηγηθεί την Κυριακή και όλο το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με τον Παναθηναϊκό να θέλει να πάρει το ματς στα χαρτιά, έχει ανεβάσει δεδομένα τους τόνους. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είδε το πρωί της Πέμπτης και την απολογία και εκτιμά πως το… μαγείρεμα πάει σύννεφο. Ένας Ολυμπιακός που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι στο +6 από τον Παναθηναϊκό, να βρεθεί στο -1…

Έχουν ειπωθεί πολλά από εκείνη την ημέρα. Μία κροτίδα κινδυνεύει να… τινάξει ένα πρωτάθλημα και θα το καταλάβουν πολλοί στην πορεία το γιατί. Δεν θα αλλάξω άποψη. Αν ο Ολυμπιακός μηδενιστεί γι’ αυτό το σκηνικό, να είστε πως πολλά ματς και άμεσα κιόλας, δεν θα τελειώσουν. Εδώ θα είμαστε…

Αν ο Ολυμπιακός χθες το βράδυ γνώριζε την ήττα από μία καλή ομάδα όπως είναι η Γουέστ Χαμ, δεν θα ήταν παράλογο. Σερί 17 αγώνων χωρίς ήττα στην Ευρώπη μετρούσε η ομάδα του Μόγες, αλλά «λύγισε» στο Καραϊσκάκη που χθες έδωσε ρεσιτάλ! Από εκεί νομίζω, πως άρχισε η συνταγή για το τρίποντο. Ένα εξαιρετικό «κορεό» σε όλο το γήπεδο, ωραίες εικόνες που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Ποια ήταν η υπενθύμιση; THIS IS PIRAEUS… Κι αυτό, το συνειδητοποίησε για τα καλά η Γουέστ Χαμ. Το έζησε για δεύτερη φορά ο Μόγες, οι παίκτες, οι 1600 που ταξίδεψαν στη χώρα μας για να δουν το ματς.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε πολλά στόματα με αυτή τη νίκη. Και οπαδών του ενδεχομένως, γιατί να είστε σίγουροι πως σε περίπτωση ήττας, σήμερα θα «βασίλευε» η γκρίνια! Όπως θα γινόταν ακόμη και αν βλέπαμε το 2-0 να γίνεται 2-2 στο τέλος, για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική!

Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Γουέστ Χαμ ήταν εξαιρετικός, γιατί έκανε… πίσω και ο Μαρτίνεθ. Ο Ισπανός τεχνικός, αναθεώρησε τη φιλοσοφία του, την προσέγγισή του και παρέταξε τον Ολυμπιακό με τρεις στη μεσαία γραμμή. Έσε, Καμαρά και Αλεξανδρόπουλος ήταν φοβεροί, ο καθένας με τη δική του δουλειά μέσα στο γήπεδο. Ο Αργεντίνος επέστρεφε από τραυματισμό και τα πήγε μια χαρά, κέρδισε πολλούς πόντους με την εικόνα του. Ο Μαντί, ήταν στις εργοστασιακές παλιές καλές ρυθμίσεις και βοήθησε και αυτός τα μέγιστα, ενώ αποκάλυψη ήταν ο Αλεξανδρόπουλος που μάλιστα είχε τρεις εξαιρετικές στιγμές για να σκοράρει. Με πολλά τρεξίματα, μια δικαίωση για τους ανθρώπους του Ολυμπιακού που επένδυσαν πάνω του, φέρνοντάς τον από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Θα είναι όλο και καλύτερος, όσο θα παίρνει ματς, ρυθμό, γιατί έχει ποιότητα και ποδοσφαιρικό θράσος.

Αυτή η τριάδα, έδωσε την άνεση στον Φορτούνη να… οργιάζει σε πολλούς χώρους στο γήπεδο και να πετυχαίνει ένα γκολ άλλης κλάσης. Ένας παίκτης που δεν… κάνει στον μίστερ Πογέτ για την εθνική ομάδα και που εκθέτει πολύ κόσμο. Βρήκε χώρους, έβγαλε ποιότητα, παρότι ο ρέφερι τον άφησε να μαζεύει κλωτσιές και δεν έβγαζε κάρτα σε αντιπάλους. Γιατί ο Τρεϊμάνις χθες, στον πειθαρχικό έλεγχο απέτυχε. Ήταν σχολαστικότατος με τους «ερυθρόλευκους», αλλά χαρίστηκε σε Πακετά και Αντόνιο για δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Ο Ποντένσε μπορεί να μην ήταν στην καλύτερή του βραδιά, αλλά τον υπολόγιζαν και αυτό φάνηκε. Θα μπορούσε να έχει καλύτερες επιλογές, αλλά έτρεξε πολύ, κουβάλησε μπάλα, πήρε τις στιγμές του. Και θα είναι και καλύτερος στη συνέχεια, έχει ήδη δώσει πολλά στην ομάδα και ένα κέρδος είναι πως ανέβασε για τα καλά ρυθμό, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σε ένα ματς με πολλές απαιτήσεις.

Ο Ολυμπιακός «έχτισε» εξαιρετικά με το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου, αλλά δεν ήθελε πολύ στο τέλος να πάθει τη ζημιά. Ο Κίνι δεν επιτρέπεται να κάνει τέτοια λάθη για την ηλικία του, γιατί εμπειρία στην Ευρώπη δεν έχει μεγάλη είναι η αλήθεια. «Έφτιαξε» τον Πακετά που πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ, αλλά νομίζω πως στην UEFA μάλλον… σε γκέλα υπέπεσαν. Είναι αυτό ως υποψήφιο καλύτερο της αγωνιστικής και δεν είναι του Φορτούνη δηλαδή;

Αποκάλυψη της βραδιάς, ο Πορόζο. Με ελάχιστες εμπειρίες, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα στο ματς. Και τι έκανε; Ο στόπερ από το Εκουαδόρ, εξέπληξε ευχάριστα άπαντες. Ήταν «βράχος» και θύμισε τις πρώτες εμφανίσεις του Σεμέδο στον Ολυμπιακό, τότε που όλοι έβλεπαν τον άτρωτο στόπερ! Θα μπορέσει να σταθεί ανάλογα και στη συνέχεια; Θα δείξει. Ήταν καλό το μήνυμα, όμως, γιατί ως τώρα έδειχνε ασταθής, σε βαθμό ανησυχητικό. Έβγαλε χαρακτήρα, παρότι στο τέλος τον εγκατέλειπαν οι δυνάμεις του, λογικό, αφού δεν έχει ρυθμό αγωνιστικό σε υψηλό επίπεδο.

Πάμε και στα του κόουτς. Ο Μαρτίνεθ αυτή τη φορά δεν βιάστηκε με τις αλλαγές. Ίσως και να… άργησε, όμως, μία-δύο κινήσεις. Νομίζω πως θα μπορούσε να «φρεσκάρει» την επίθεση με τον Γιόβετιτς αντί του Ελ Κααμπί, ενώ στα χαφ, από την ώρα που βγήκε ο Αλεξανδρόπουλος, η ομάδα ήταν σαν να κόπηκε. Ίσως χρειαζόταν ο Καρβάλιο, να μπορούσε να παίξει περισσότερο εκεί στη μεσαία γραμμή και να απασχολήσει.

Έστω και με… αγωνία στο τέλος, το τρίποντο ήρθε και ο Ολυμπιακός ρέφαρε την… γκέλα στη Σερβία. Έχει παλέψει και τα τρία του ματς στην Ευρώπη. Με την Φράιμπουργκ, από τρία λάθη του, ηττήθηκε με 2-3. Άξιζε τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας. Με την Μπάτσκα Τόπολα, κρατούσε το τρίποντο και ισοφαρίστηκε στο τέλος. Τουλάχιστον άντεξε αυτή τη φορά με την Γουέστ Χαμ και πλέον, από την εικόνα του σε Αγγλία και Γερμανία, θα εξαρτηθεί αν μπορεί να «χτυπήσει» πρώτη ή δεύτερη θέση ή θα αρκεστεί στην τρίτη. Είναι πλέον το φαβορί γι’ αυτή και κερδίζει κάτι καλό, γιατί είναι βασικό αυτή η ομάδα που «χτίζεται» να έχει και όραμα στην Ευρώπη. Είναι καλύτερος από την Μπάτσκα Τόπολα άλλωστε, ενώ κοίταξε για τα καλά στα μάτια και την Φράιμπουργκ στην πρεμιέρα, αλλά και την Γουέστ Χαμ χθες.

Τι να αναφέρει κανείς για τον κόσμο; Έδωσε ρεσιτάλ χθες βράδυ στο Καραϊσκάκη! Μια φοβερή ατμόσφαιρα, έκανε τους πάντες να υποκλίνονται. Μια ατμόσφαιρα που μπορεί να αποτελέσει και οδηγό για τη συνέχεια. Ένα γήπεδο χωρίς καπνογόνα, λέιζερ και κροτίδες, με όλο τον κόσμο συμμέτοχο. Όχι μόνο στο «κορεό». Η χθεσινή νίκη, «έφτιαξε» τον κόσμο του Ολυμπιακού που εν αναμονή της απόφασης για το ντέρμπι των αιωνίων «βράζει». Κι αυτή η νίκη, έκλεισε πολλά στόματα και από αυτό το μέτωπο. Ανθρώπων που ήταν έτοιμοι να «τελειώσουν» τον Ολυμπιακό και να του σπείρουν τεράστια διχόνοια. Πήραν την απάντηση, όμως, τόσο εντός του γηπέδου με τη νίκη επί της Γουέστ Χαμ, όσο κι εκτός, με την εικόνα στις εξέδρες. Μια εικόνα διαφήμιση για τον Ολυμπιακό!

Υ.Γ.: Η… πλάκα που κάνει η εξυγίανση, φαίνεται και από τους ορισμούς. Σε απολογία ήταν οι «ερυθρόλευκοι» και του «κάρφωναν» τον Διαμαντόπουλο στο ΟΦΗ-Ολυμπιακός τη Δευτέρα το βράδυ στην ΑΕΚ. Μάλλον επειδή πάει… γούρι τους Κρητικούς τον έβαλαν, δεν εξηγείται διαφορετικά!