Η πίεση με το καλημέρα «θολώνει» το μυαλό!
i

Μπόνζι Κόλσον, Φιλίπ Πετρούσεφ / © EuroLeague Basketball

Η πίεση με το καλημέρα «θολώνει» το μυαλό!

Κώστας Σωτηρίου 12:07 - 05.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:17 - 05.10.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και βγάζει το καπέλο σε παίκτες και προπονητές του κορυφαίου επιπέδου για την αντοχή και την ανθεκτικότητα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης και μάλιστα από το πρώτο ματς!

Η όποια κριτική ασκείται στις ομάδες της Euroleague, αλλά και σε χαμηλότερη κλίμακα, από τις πρώτες αγωνιστικές, είναι τουλάχιστον ανεδαφική και ουσιαστικά γίνεται για να γίνεται. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην Πόλη από την Φενέρμπαχτσε, που οι στοιχηματικές βάζουν ψηλά για μια θέση στο Φάιναλ Φορ, ωστόσο όταν μια ομάδα αγωνίζεται χωρίς τους δύο βασικούς ψηλούς της, χωρίς έναν χαρισματικό γκαρντ και χωρίς έναν ακόμη ρολίστα, που όμως είναι από τους πιο σκληρούς και «ενοχλητικούς» στην άμυνα, τι μπορείς να προσάψεις στους Ερυθρόλευκους;

Θα αρκεστείς ενδεχομένως στην τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Σακίλ ΜακΚίσικ και έδειξε να αλλάζει κάπως το «momentum», σε ορισμένα διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ των γηπεδούχων (44-24 τα συνολικά ριμπάουντ) και στη μέτρια επιθετική και αμυντική επίδοση του Ολυμπιακού στην τέταρτη περίοδο, που ολοκληρώθηκε με 25-15 υπέρ των νικητών. Σαφέστατα, πρόκειται για λεπτομέρειες που επηρέασαν την έκβαση της αναμέτρησης, ωστόσο θα μιλούσαμε διαφορετικά αν ήταν μέσα π.χ. ο Φαλ ή ο Έβανς και πιθανώς διαφορετικά αν δεν τραυματιζόταν -δυστυχώς σοβαρά- ο Σκότι Ουίλμπεκιν ή αν έπαιζε ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς.

Ένα στοιχείο, που επισημάναμε στην εκπομπή του sportal.gr στην Ρόδο επαναλήφθηκε και στην Πόλη, όπου ο Ολυμπιακός δεν ήταν αρκετά σκληρός στην άμυνα, δεν πήγαινε στην επαφή. Ηταν soft! Κάτι που παραδέχθηκαν δημοσίως τόσο ο κόουτς Μπαρτζώκας, όσο και ο συνεργάτης του Γιώργος Μποζίκας, οι οποίοι γνωρίζουν την ομάδα τους καλύτερα από τον καθένα. Αυτό θα αλλάξει μόνο αν επιστρέψουν κάποιοι από τους τραυματίες, που ειδικά για τον Φαλ προβλέπεται μέσα στον Οκτώβριο. Και όταν ο Τόμας Ουόκαπ καταφέρει να συνέλθει από ένα επίπονο καλοκαίρι με την Εθνική.

Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο, που τράβηξε την προσοχή μου, αλλά με δεδομένη την αποτελεσματικότητα του «μπάσκετ του Μπαρτζώκα», που έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από προπονητές, παίκτες και φιλάθλους, ομολογώ πως είμαι συγκρατημένος στην κριτική. Παρακολουθώντας την αναμέτρηση και δίνοντας προσοχή (πάντα στην αρχή της σεζόν) στο ροτέισον του προπονητή, ο οποίος ακόμη περιμένει κάποιους παίκτες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ένιωσα ότι στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός δεν επιστράτευσε επιθετικά όπλα που τον κράτησαν επί τριάντα λεπτά (π.χ. Ράιτ), ενώ άφησε εκτός τον Έβαν Φουρνιέ, που είχε σκοράρει ένα τρελό τρίποντο προς το τέλος της τρίτης περιόδου.

Όσο για το περιστατικό στο τέλος του αγώνα, εννοείται πως τα νεύρα είναι τεντωμένα, ωστόσο προπονητές που αμείβονται αδρά και έχουν γράψει ιστορία (είτε ως παίκτες είτε ως προπονητές είτε ως προσωπικότητες) θα πρέπει να είναι πιο κόσμιοι στη συμπεριφορά τους. Διότι αν οι ίδιοι ανάβουν το φυτίλι με τέτοια ξεσπάσματα, τι απαιτήσεις μπορούμε μετά να έχουμε από τους αφιονισμένους οπαδούς; Στην προκειμένη περίπτωση, ο Σάρας, που έπαιζε στην έδρα του, ενώπιον 10.000 θεατών, και ήταν ο νικητής, όφειλε να μην ξεφύγει, αν και όπως τόνισε στις δηλώσεις του, είχε ξανανιώσει το ίδιο συναίσθημα σε ένα ακόμη ματς με ομάδα του Μπαρτζώκα τον… Φεβρουάριο του 2018 και προφανώς το κρατούσε μανιάτικο!

«Είναι η δεύτερη φορά που μου λέει πώς να κοουτσάρω» - Όλο το story της κόντρας Μπαρτζώκα-Σάρας και πότε συνέβη η πρώτη τους διαμάχη (vid)
EUROLEAGUE

11:13 - 05.10.2024

«Είναι η δεύτερη φορά που μου λέει πώς να κοουτσάρω» - Όλο το story της κόντρας Μπαρτζώκα-Σάρας και πότε συνέβη η πρώτη τους διαμάχη (vid)

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τη μέρα που τσακώθηκε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αμέσως μετά τη νίκη της Φενέρμπαχτσε κόντρα στον Ολυμπιακό για την πρεμιέρα της Euroleague, θυμήθηκε τι είχε γίνει ανάμεσα τους στις 9 Φεβρουαρίου του 2018. Τότε που ο ένας ήταν στην Ζαλγκίρις και ο άλλος στην Χίμκι...

Και ο Μπαρτζώκας, όμως, δεν το άφησε να πέσει κάτω λογομαχώντας (sic) με τον ομόλογό του, ενώ σχολίασε το συμβάν και στη «flash interview». Προσέξτε, μιλάμε για πρεμιέρα, για ένα ματς, με τις ομάδες ανέτοιμες και ελλιπείς. Αν από τώρα, με το καλημέρα, οι προπονητές αισθάνονται τέτοια πίεση για το αποτέλεσμα και πρέπει να αποδείξουν πόσο προπονηταράδες είναι (γενικά το λέω όχι για τους συγκεκριμένους) και τι ομαδάρες έχουν φτιάξει με τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών τους, φανταστείτε τι έχει να γίνει σε μερικούς μήνες.

Υπό αυτή την έννοια, το τηλεφώνημα που προανήγγειλε ότι θα κάνει σήμερα στους δύο προπονητές ο πρόεδρος της Ένωσης Προπονητών Ευρωλίγκας, Δημήτρης Ιτούδης, στη διάρκεια του «Sportal Euroleague Show» δεν είναι μόνο χρήσιμο, αλλά απαραίτητο. Και αν δεν αρκεί, ας επιληφθεί ο αθλητικός δικαστής για ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως άνοιξε φάκελο για τις διαμαρτυρίες του Φακούντο Καμπάσο, που προκάλεσαν την αποβολή του στην πρεμιέρα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπάγερν Μονάχου.

🔴 «Πνίγηκε» στην άμυνα της Φενέρ και ηττήθηκε ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα της Euroleague