Kέρδη για τον Ολυμπιακό, αλλά Πέμπτη και Κυριακή «καίνε»

Kέρδη για τον Ολυμπιακό, αλλά Πέμπτη και Κυριακή «καίνε»

Διονύσης Βερβελές 09:08 - 30.09.2024 / Ανανεώθηκε: 09:13 - 30.09.2024

Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal τη νίκη επί του Ατρομήτου, τα νέα δεδομένα και τη δύσκολη συνέχεια που περιμένει τον Ολυμπιακό…

Την είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός αυτή τη νίκη κόντρα στον Ατρόμητο. Κι έχει σημασία, όχι μόνο γιατί ήρθε κόντρα σε μια ομάδα με καλή εικόνα φέτος, αλλά και γιατί υπήρξαν αρκετές αλλαγές. Ο Μεντιλίμπαρ εξέπληξε κόσμο με τις επιλογές του, θέλησε να φέρει νέες ιδέες, φρεσκάδα και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Συνήθως σε τέτοιες νίκες, μπαίνει ο όρος «επαγγελματικές», αλλά για τον Ολυμπιακό ήταν βασικό και για την ψυχολογία του να πάρει το τρίποντο. Είχε τα ζητήματά του με τρία αποτελέσματα που είχαν φέρει κατεβασμένα κεφάλια.

Προφανώς και ο Ολυμπιακός έχει πολλά να βελτιώσει. Δεν έλυσε τα ζητήματα του. Πάλι δεν είχε εύκολη δημιουργία, δεν έβγαλε πολλές ευκαιρίες, αλλά τη δουλειά του την έκανε. Μπροστά, έρχεται η διακοπή του πρωταθλήματος. Μπορεί να είναι ευεργετική, να μπει και ο Γιαζιτσί, ένας ποδοσφαιριστής που έχει την ποιότητα για να του δώσει πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι. Κι έχω την αίσθηση, πως μετά τη διακοπή θα τον δούμε. Ως τότε, όμως, ο Ολυμπιακός πρέπει να βγάλει Μπράγκα και Παναθηναϊκό. Το πρώτο ματς, κόντρα στο συγκρότημα του Κάρλος Καρβαλιάλ που χθες έβαλε τέσσερα γκολ στη Ρίο Άβε. Το δεύτερο, κόντρα στους «πράσινους» που θα το βλέπουν ως τελικό για τα καλά και με μεγάλη κουβέντα γύρω από τον προπονητή.

Σε αυτό το κομμάτι πάντως, το Καραϊσκάκη φώναξε. Το σύνθημα των οργανωμένων και όχι μόνο οπαδών, με το όνομα του Βάσκου κόουτς πριν τη σέντρα, ήταν ένα μήνυμα στήριξης. Ο κόσμος, δεν είναι αχάριστος. Ξέρει πως η ομάδα με τον Μεντιλίμπαρ κατέκτησε το Conference League. 121 ημέρες πέρασαν από το ΕΠΟΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά δεν βγαίνει από τα μυαλά κανενός. Και νομίζω πως το τρίποντο, ηρέμησε πολύ τον Μεντιλίμπαρ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, είχε αγχωθεί, είχε έναν εκνευρισμό. Δεν βλέπει στοιχεία που λατρεύει όπως η πίεση ψηλά. Και δεδομένα θα προβληματίζεται. Χάνει π.χ. τον Ζέλσον Μαρτίνς με τραυματισμό και ο Βέλντε δεν λέει να πάρει μπροστά. Δεν έχει βάλει ακόμη τον Μασούρα που ωστόσο προπονείται κανονικά, έχρησε τον Ροντινέι εξτρέμ. Ο Βραζιλιάνος, απλά αποτύπωσε την ποιότητά του. Σκόραρε με πέναλτι, είχε σουτ στο οριζόντιο δοκάρι, άλλη μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία στο τέλος.

Υπάρχουν σημαντικά κέρδη από αυτό το τρίποντο. Η εικόνα του Μουζακίτη, χαρακτηριστική. «Φτιάχτηκε» ο κόσμος, γιατί είδε έναν νεαρό, ένα ακόμη παιδί της Ακαδημίας, να μπαίνει και να βοηθά πολύ. Έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, είχε την ασίστ, είχε άλλη μια κάθετη στον Βέλντε που αδίκησε τον εαυτό του. Τώρα, όμως, δεν θα πρέπει να… τρελαθεί το παιδί. Βλέπει την αναγνώριση, την εισπράττει. Δεν πρέπει, όμως, να χάσει το μυαλό του. Ήταν μόνο η αρχή και σίγουρα ο Μεντιλίμπαρ δεν θα τον αδικήσει. Αυτός τον έβαλε, χαρά του θα είναι να τον ξαναβάλει…

Κέρδος, ο Κοστίνια. «Συστήθηκε» στον κόσμο, γιατί την περασμένη σεζόν ήταν στην καλύτερη εντεκάδα του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Μαζί, έστειλε και μήνυμα πως μπορεί να αποτελέσει λύση και σε άλλα ματς. Δεν είχε εύκολο έργο και ανταποκρίθηκε καλά, τόσο αμυντικά, όσο και μπροστά. Θα μπορούσε να ‘χει σκοράρει αλλά ο Χουτεσιώτης του είπε «όχι», προστίθεται και αυτός στις επιλογές του Μεντιλίμπαρ για τη συνέχεια. Και όσο υπάρχει θέμα στους εξτρέμ, η λύση με τον Ροντινέι μπροστά μπορεί να ξαναέρθει… Δεν ξέρω π.χ. αν θα ξαναδούμε το σχήμα με τους τρεις πίσω, αν θα το εμπιστευθεί πάλι ο κόουτς.

Ο Ολυμπιακός ένα άλλο κέρδος που είχε, είναι πως… μάζεψε την κατάσταση. Ήταν στο -3 από τον ΠΑΟΚ, αλλά η νίκη του Άρη, τον έφερε ισόβαθμο με τους Θεσσαλονικείς και στο -1 από την ΑΕΚ. Για την μπάλα που… δεν έχουμε δει αυτές τις πρώτες έξι αγωνιστικές, το ταμείο είναι… νορμάλ. Κι αυτό, το επισημαίνω γιατί δεν νομίζω πως… μαγεύουν και οι υπόλοιποι. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε σοβαρή γκέλα, αλλά η ήττα του χθες, του κάνει ζημιά. Όπως έκανε και στον Ολυμπιακό αυτή από την ομάδα του Μάντζιου.

Δεδομένα ο Ολυμπιακός θα δείξει πολλά Πέμπτη και Κυριακή. Κι αν στην Ευρώπη το κομμάτι μπορεί να παραμείνει ανοιχτό ακόμη και σε στραβή, κόντρα στον Παναθηναϊκό μοιάζει με τελικό. Γιατί μπορεί να αποτελέσει μια πολύ δυνατή επανεκκίνηση, αλλά από την άλλη, μπορεί να του αφήσει τεράστια γκρίνια και προβληματισμό στο κομμάτι της διακοπής.

Το θέμα είναι πως στην παρούσα φάση, θα παίζουν όσοι πραγματικά μπορούν. Τόσο ο Ολιβέιρα, όσο και ο Γουίλιαν, ίσως δεν έπρεπε να μπουν με τον Παναιτωλικό. Ίσως και με τον Άρη θα προσθέσω. Όταν, όμως, «καίγεσαι» ψάχνεις από την ποιότητα. Το χθεσινό ματς ωστόσο, απέδειξε πως τα τρεξίματα, η ενέργεια, παίζει καταλυτικό ρόλο στο ποδόσφαιρο. Έβλεπες π.χ. τον Αποστολόπουλο και δεν σου έλειπε ο Ορτέγκα. Όπως και το να βλέπεις τον Γουίλιαν να μην μπορεί να πάρει μια ενέργεια κόντρα στον Ατρόμητο, «φωνάζει» ανετοιμότητα. Ποιότητα έχει, αλλά θέλει το χρόνο του και… βγάζει μάτια.

Νομίζω πως αν ένα στοιχείο θέλει να δει άμεσα ο Μεντιλίμπαρ, είναι η πίεση ψηλά. Αυτή, θα του δώσει πράγματα από τον καλό Ολυμπιακό που έχουμε δει. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να ταιριάζουν και ανάλογα τα κομμάτια του παζλ. Γιατί τώρα, δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι. Όπως περιμένει να δει έναν καλύτερο Τσικίνιο που χθες θα μπορούσε να σκοράρει, αλλά δεν μπόρεσε. Στα συν του χθεσινού αγώνα, κρατάω και τον Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός επιθετικός, κατέθεσε ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο. Έβαλε μια γκολάρα, πήγε να «φτιάξει» άλλα δύο γκολ σε Τσικίνιο και Ροντινέι, έδειξε τρεξίματα που θύμισε τον περσινό δυνατό Ελ Κααμπί που κέρδισε άπαντες με την εικόνα του.

Αδυνατώ να πιστέψω πως δεν μπορεί να βοηθήσει ο Στάμενιτς κατά τα άλλα. Στο Champions League έπαιζε με τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά εδώ «ψάχνεται» και… εκνευρίζεται που δεν του βγαίνει. Ίσως έχει σημασία και με ποιον μπορεί να ταιριάξει δίπλα του. Περιμένουν πολλά στον Ολυμπιακό, απορούν πολλοί γιατί παίζει αρκετά με αυτή την εικόνα. Ίσως γιατί και ο Μεντιλίμπαρ πιστεύει πως είναι θέμα ρυθμού για τον Νεοζηλανδό με ρίζες από τη Σέρβια, αμυντικό μέσο.

Υ.Γ.: Έκραζε και απειλούσε κόσμος στα social επειδή… τόλμησα να πω την περασμένη Κυριακή, πως ο Παναθηναϊκός θα φάει σβηστά δύο γκολ από την ΑΕΚ. Δεν είναι θέμα δικαίωσης. Είναι θέμα του κανιβαλισμού ορισμένων, στο να φοβηθούμε να πούμε τη γνώμη μας. Κρίμα. Καλή εβδομάδα σε όλους με υγεία…