Να παίξει ως κάτοχος του Conference League

Να παίξει ως κάτοχος του Conference League

Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal τις δυσκολίες του αγώνα με την Μπράγκα, αλλά…

Έφτασε κι αυτή η στιγμή… Ο Ολυμπιακός ως κάτοχος Conference League, θα παίξει για πρώτη φορά στο γήπεδό του στην Ευρώπη. Η πρεμιέρα δεν πήγε καλά και άπαντες συνειδητοποιούν πως ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπράγκα για τη 2η αγωνιστική του Europa League είναι καθοριστικός για τη συνέχεια της πορείας της ομάδας στον θεσμό.

Δεδομένα; Μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τη Λιόν στη Γαλλία, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται άμεσα ένα θετικό αποτέλεσμα για να παραμείνουν πιο… μέσα στο κυνήγι της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Ναι, προφανώς και δεν θα κριθεί κάτι απόψε, αλλά άλλο να έχεις τρεις βαθμούς και άλλο να γράφει μηδέν ο βαθμολογικός πίνακας. Οπότε, όλοι συνειδητοποιούν και με το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί, πόσο μεγάλη σημασία θα έχει και ψυχολογικά ένα τρίποντο απόψε στο Καραϊσκάκη.

Το ματς αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον λόγω της επιστροφής του πρώην προπονητή Κάρλος Καρβαλιάλ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ο οποίος γνωρίζει καλά τη νοοτροπία της ομάδας. Ανεξάρτητα του αν δεν έμεινε καιρό, ο Καρβαλιάλ κέρδισε σεβασμό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είχε προσκληθεί από τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και βρέθηκε στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, το βράδυ της 29ης Μάη. Έκανα την πλάκα μου στις εκπομπές κάθε Δευτέρα για το μπουφάν με το… γουνάκι, αλλά ο Καρβαλιάλ επί ημερών του και καλούς παίκτες έφερε και έπαιξε ένα ρόλο στο Conference League. Να είναι καλά, ας μας χαρίσει μια ακόμη χαρά απόψε και… καλή του συνέχεια. Κέρδισε και στην πρεμιέρα, δεν έχει κανά φόβο, καλά τα πηγαίνει εκεί.

Ξεκάθαρα η Μπράγκα διαθέτει επικίνδυνους παίκτες και δύο από αυτούς, είναι γνωστοί του Ολυμπιακού. Ο Αντρέ Όρτα και ο Μπρούμα, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την ταχύτητα και την τεχνική τους. Καλό το συναίσθημα, αλλά το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φύγουν με τη νίκη.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αμυντική του λειτουργία, αποφεύγοντας τα κενά που εμφανίστηκαν στο προηγούμενο ματς. Και γενικά, επειδή φαίνεται πως η άμυνα θα είναι το κλειδί, θα χρειαστεί μια καλή ισορροπία. Η Μπράγκα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στην αντεπίθεση, παλεύει τα ματς της ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, φαίνεται πως τα γυρίζει. Α, προσοχή και στα πέναλτι, τα παίρνει εύκολα…

Η νίκη είναι μεγάλης σημασίας για τον Ολυμπιακό, τη χρειάζεται και ο κόσμος ώστε να δώσει στην ομάδα την απαραίτητη ψυχολογία για τη συνέχεια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Η επιστροφή στις επιτυχίες ήρθε με τον Ατρόμητο για το πρωτάθλημα, αλλά χρειάζεται και συνέχεια στην Ευρώπη. Όχι μόνο για να ενισχύσει την ομάδα στη βαθμολογική θέση της, αλλά και την αυτοπεποίθηση των παικτών, πριν και το ντέρμπι των αιωνίων.

Ο Ολυμπιακός την περσινή σεζόν, απέδειξε πως πλέον έχει την εμπειρία και τη δυναμική για να ανταπεξέλθει, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, κυρίως γιατί η ομάδα στην παρούσα φάση δεν δείχνει 100% έτοιμη. Έχει τα θέματά της, θα προσπαθήσει δεδομένα ο Μεντιλίμπαρ να τα… κρύψει αυτά.

Ο Βάσκος τεχνικός σκέφτεται και τον Μουζακίτη για το αρχικό σχήμα, γνωρίζει, όμως, πως και ο Ολιβέιρα έχει καλή παράδοση κόντρα στην Μπράγκα. Και τα ξέρει καλά αυτά τα ματς, δεν είναι ο μόνος. Ποντάρει και σε αυτό ο Μεντιλίμπαρ, που χθες στη συνέντευξη Τύπου έδειξε ψυχραιμία. Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο άλλωστε. Από τη μία, σεβασμός στον αντίπαλο, αλλά αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες της ομάδας του. Αυτό έκανε και πέρσι, έτσι έφτασε στο τέλος της διαδρομής.

Απόψε ο Ολυμπιακός παίζει στο σπίτι του, ο κόσμος του ετοιμάζει ένα εντυπωσιακό «κορεό» για να στείλει το δικό του μήνυμα. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τα καλά. Δεν θα είναι τίποτα εύκολο, αλλά όπως έχω τονίσει, σε αυτή τη χρονική στιγμή, για να ξεπεράσεις τα όποια ζητήματά σου, χρειάζονται χαμόγελα, ψυχολογία. Και για να έρθουν αυτά, χρειάζονται νίκες. Την καλή μπάλα, την αναζητούν όλοι για την ώρα, δεν θα «χρεώσει» κανείς τον Μεντιλίμπαρ γιατί δεν την βλέπουμε. Μετά και την ήττα στην πρεμιέρα, δεν είναι ώρα για… τελικούς και άγχος για το πλασάρισμα.