Ο καλός... μάγειρας Αταμάν και τα προβλήματα του Μπαρτζώκα!
i

©InTime

Ο καλός... μάγειρας Αταμάν και τα προβλήματα του Μπαρτζώκα!

Γιάννης Πάλλας 15:57 - 28.10.2024

Ο Γιάννης Πάλλας εξηγεί το μπασκετικό αριστούργημα που παρουσίασε ο Τούρκος τεχνικός στο ΣΕΦ και τα πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντήσει ο Ολυμπιακός εν όψει της συνέχειας

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας στον δρόμο για το πρωτάθλημα.

Σε μια αναμέτρηση, όπου μετά τα πρώτα λεπτά οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν επέβαλλαν πλήρως τον ρυθμό τους και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο τους, αποδείχθηκε περίτρανα για μια ακόμη φορά πως τα παιχνίδια τα κερδίζουν οι «κοντοί»!

Το σχήμα με τα τρία γκαρντ (Λορέντζο Μπράουν, Κέντρικ Ναν, Τζέριαν Γκραντ ή Κώστας Σλούκας) ήταν η χαρά της δημιουργίας, της ηρεμίας και της απόλυτης επιθετικής κυκλοφορίας της μπάλας.

Ο Εργκίν Αταμάν ξέρει να παίζει πολύ καλά αυτό το παιχνίδι με τα τρία γκαρντ που το έκανε... επιστήμη με την Αναντολού Εφές και το εξελίσσει στον Παναθηναϊκό AKTOR, όπου είδαμε και στον αγώνα της Euroleague με την Φενέρμπαχτσε να επιστρατεύσει και τέσσερα γκαρντ (Μπράουν, Ναν, Σλούκας και Γκραντ) την ίδια στιγμή στο παρκέ!

Ο Τούρκος τεχνικός είναι ο μέγας αλχημιστής του ευρωπαϊκού μπάσκετ (παραφράζοντας τον τίτλο του βιβλίου του σπουδαίου Πάολο Κοέλιο), ο άνθρωπος που το σύμπαν συνομωτεί για να υλοποιηθεί με μεγάλη ακρίβεια το προπονητικό του πλάνο από τους παίκτες του.

Με τον Κέντρικ Ναν να μην... βλέπει κανέναν μπροστά του, καθώς στο παιχνίδι «ένας εναντίον ενός» είναι με μεγάλη διαφορά ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, γεγονός που λύνει κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει την ώρα του αγώνα οι «πράσινοι» έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ, καθώς είναι η ομάδα με τους περισσότερους γκαρντ που έχουν μεγάλη ευχέρεια στο παιχνίδι «ένας εναντίον ενός», που αποτελεί το απόσταγμα της εξέλιξης του αθλήματος.

Όσο για την άμυνα, τι να πει κανείς. Με τον Ματίας Λεσόρ να έχει βγει εκτός αγώνα πολύ νωρίς και τον Ντίνο Μήτογλου σε θέση σέντερ, όπως και στο περσινό ματς, που κέρδισαν ξανά οι «πράσινοι» λειτούργησε καλά απέναντι στην υπερπλήρη γραμμμή ψηλών (Μουσταφά Φαλ, Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μόουζες Ράιτ) έχοντας δίπλα του τον καταπληκτικό Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, που αποτελεί ένα τρομερό «πακέτο» αθλητή στα μετόπισθεν, αλλά και στην επίθεση, αφού εκτός από τις άμυνες και τα ριμπάουντ (είχε 9 συνολικά) ήταν και ο καλύτερος δημιουργός με 4 ασίστ!

Ο Ματίας Λεσόρ μπορεί να έλειψε αρκετή ώρα από το παρκέ, αλλά όσο ήταν μέσα το παιχνίδι του ήταν κυριαρχικό στο «ζωγραφιστό» και μπορεί ο Ομέρ Γιουρτσέβεν να έλειψε, καθώς προτιμήθηκε ο Τσεντί Οσμάν στην εξάδα από τον Εργκίν Αταμάν, όμως με την τακτική του ο προπονητής του Παναθηναϊκού AKTOR πέτυχε να είναι αποτελεσματικός και να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα απέναντι στον υπερπλήρη αντίπαλο του στη ρακέτα.

Όσο για τον Ολυμπιακό, είναι προφανές πως ακόμη ψάχνεται αγωνιστικά, καθώς δεν υπάρχει σταθερό σχήμα που να πορεύεται και περισσότερο λειτουργεί ακόμη ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη λογική του πως πάει ένα παιχνίδι και αναλόγως προσαρμόζεται.

Περιφερειακά, ο Εβάν Φουρνιέ είναι μια σταθερά που δίνει πολλά πράγματα με την παρουσία του Σάσα Βεζένκοφ στην ίδια πεντάδα (όταν βγήκαν και οι δυο στο πρώτο μέρος «έχτισε» τη διαφορά ο Παναθηναϊκός AKTOR, όμως έπρεπε να αντικατασταθούν, καθώς ήταν ευάλωτοι αμυντικά), ωστόσο, από κει και πέρα υπάρχει ζήτημα, καθώς τόσο ο Τόμας Ουόκαπ, όσο και οι Λούκα Βιλντόζα, Τάϊλερ Ντόρσεϊ υπολείπονται ξεκάθαρα σε ποιότητα των περιφερειακών των «πρασίνων» που χωρίς καμία δόση υπερβολής διαθέτουν μια τετράδα στα γκαρντ (Σλούκας, Μπράουν, Ναν και Γκραντ) που μπορεί να συγκριθεί άνετα με την περιφέρεια της ομάδας του 2009 (Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους, Σπανούλης και Νίκολας).

Επίσης ένας παίκτης που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στο ντέρμπι του πρωταθλήματος του ΣΕΦ τον Ολυμπιακό ήταν ο Σακίελ ΜακΚίσικ, ο οποίος όποτε έχει αγωνιστεί αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων παικτών της ομάδας. Ίσως θα μπορούσε να μείνει εκτός εξάδας ένας από τους τρεις σέντερ, ώστε να έχουν οι «ερυθρόλευκοι» και το εξαιρετικό «κάθετο παιχνίδι» του Αμερικανού φόργουορντ που έλειψε.

Από κει και πέρα, είναι σαφές πως ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί χρόνο, καθώς όπως παρατηρεί πολύ εύκολα κάποιος έχουν αποκτηθεί παίκτες που δεν αποτελούν κομμάτι της αγωνιστικής φιλοσοφίας του προπονητή (γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος) όπως ο Λούκα Βιλντόζα και ο Εβάν Φουρνιέ, οι οποίοι είναι παίκτες με μεγάλη αξία, αλλά μπορούν να προσφέρουν έχοντας την μπάλα αρκετή ώρα στα χέρια τους, γεγονός που διαφοροποιεί το παιχνίδι στην επίθεση.

Ο τρόπος που έπαιρνε την μπάλα ο Σάσα Βεζένκοφ ένα χρόνο πριν που βρίσκονταν στην ομάδα ήταν για σεμινάριο προπονητικής, αλλά πλέον κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, καθώς δυσκολεύουν πολύ οι πάσες προς τον σούπερ σταρ του Ολυμπιακού, ο οποίος υποδέχεται την μπάλα σωστά κυρίως από τον Τόμας Ουόκαπ και τον Κώστα Παπανικολάου. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λύσει ο προπονητής ή να αλλάξει το επιθετικό του πλάνο, καθώς οι αποστάσεις και η καλή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση έχουν εκλείψει από τη στιγμή που μένει η μπάλα στα χέρια κάποιων παικτών και εν προκειμένω του Λούκα Βιλντόζα και του Εβάν Φουρνιέ.

Ασφαλώς και ο αγώνας των δυο ομάδων σε μερικές ημέρες στο ΟΑΚΑ θα είναι διαφορετικός, καθώς αμφότεροι θα παραταχθούν με περισσότερους παίκτες στη 12αδα, καθώς θα επιστρέψουν από τη μια Γκριγκόνις, Γιουρτσέβεν και Παπαπέτρου και από την άλλη ο Σακίελ ΜακΚίσικ και πιθανότατα ο Νάιτζελ Γουίλιας-Γκος.

Αυτό όμως που φαίνεται αυτή τη στιγμή ξεκάθαρα είναι πως ο Παναθηναϊκός AKTOR, κυρίως λόγω της περιφερειακής του ισχύος έχει το «πάνω χέρι» έναντι του αντιπάλου του, που θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» τον πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης στα αδύνατα σημεία του.

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας για την Euroleague σε λίγες ημέρες θα δώσει τις απαντήσεις για το πως πορεύονται οι δυο ομάδες και αν... διαβάζουν σωστά τα μηνύματα που λαμβάνουν έπειτα από κάθε μεταξύ τους αναμέτρηση. Ίδωμεν...