Η ατάκα του Μοχάμεντ Αλί και ο μύθος του Κύκλωπα!
i

© Intime

Η ατάκα του Μοχάμεντ Αλί και ο μύθος του Κύκλωπα!

Κώστας Σωτηρίου 11:15 - 28.10.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, όπου με το μπάσκετ που έπαιξαν οι πρωταθλητές Ευρώπης… έστειλαν το μήνυμα, που από μέρες επιζητούσε ο προπονητής τους!

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, στα οποία θα μπορούσε να σταθεί κανείς για να αναλύσει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Basket League μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά, καθώς σε αυτές τις αθλητικές συγκρούσεις «αιωνίων» δεν είναι μόνο οι αριθμοί και η τακτική που κρίνουν μια μάχη, αλλά και τα συναισθήματα, που δεν καταγράφονται στο φύλλο της στατιστικής, αλλά καθορίζουν την έκβασή της, όπως η πίεση, που ενίοτε αισθάνονται οι γηπεδούχοι. Και ο Ολυμπιακός αυτή την περίοδο, νιώθει τεράστια πίεση!

Αν συμφωνήσουμε, πάντως, ότι ο Κέντρικ Ναν ήταν για άλλη μια φορά «διαστημικός» παραπέμποντας με την απόδοσή του (25 π. με 6/8 τρ., 4 ρ., 3 ασ., 2 κλ.) στη διάσημη φράση του ανεπανάληπτου Μοχάμεντ Αλί «float like a butterfly sting like a bee» («πετάω σαν πεταλούδα, τσιμπάω σαν μέλισσα»), το Οσκαρ αξίζει να πάει στον κόουτς Άταμαν, που σχεδίασε τη στρατηγική των τριών γκαρντ -που έγιναν ακόμη και τέσσερις πριν από 48 ώρες στην έδρα της Φενέρμπαχτσε- και κατάφερε να εκμηδενίσει τη δυναμική των τριών σέντερ του Ολυμπιακού με τον Ματίας Λεσόρ και δεύτερο πεντάρι τον Ντίνο Μήτογλου, κάτι για το οποίο σας είχαμε προϊδεάσει το περασμένο καλοκαίρι.

Από πέρυσι, άλλωστε, ο τούρκος «Professor» είχε δείξει ότι μπορεί να τα βάλει και με ομάδες με… αληθινούς Κύκλωπες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης του Έντι Ταβάρες και μάλιστα δις, τόσο στην κανονική περίοδο στην Ισπανία, όσο και στον ιστορικό τελικό του Φάιναλ Φορ στο Βερολίνο! Ο μάστερ της ψυχολογίας άφησε εκτός rotation τον συμπατριώτη του Ομέρ Γιουρτσέβεν αποδεικνύοντας ότι… δεν μασάει ούτε από εθνικότητες και δεν χρησιμοποίησε δευτερόλεπτο τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Παρ’ όλα αυτά με (μέτριο) Λεσόρ και τον Μήτογλου στο «5» και με τον άριστο στην άμυνα Χουάντο Ερνάνγκομεθ στο «4», όπου μετά τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις περιόρισε σημαντικά και τον Σάσα Βεζένκοφ, δραπέτευσε (μετά την Πόλη και) από το ΣΕΦ χρησιμοποιώντας ουσιαστικά rotation… 7,5 παικτών!

Για την ποιότητα των πράσινων γκαρντ δεν συζητάμε! Οι τύποι είναι από άλλο πλανήτη, ακόμη και αν ο Κώστας Σλούκας κατά δήλωση του δεν βρίσκεται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Ο Ναν «πέταγε σαν πεταλούδα» συνθλίβοντας κάθε αμυντικό πλάνο, όπως ακριβώς το έκανε σε μια φάση με τον φτεροπόδαρο Ουέιντ Μπόλντγουιν στην Πόλη, προσπερνώντας τον Αμερικανό σαν… σταματημένο. «Καταλύτης» φυσικά ο Λορέντζο Μπράουν (18 π. με 4/5 τρ., 7 ρ.), που αναβαθμίζει την ποιότητα και παρότι διάγει περίοδο προσαρμογής, υπάρχουν στιγμές, που παίζει σαν κομπιούτερ!

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην αντίπερα όχθη ο Τόμας Ουόκαπ είναι για την άμυνα του Ολυμπιακού ό,τι ο Τζέριαν Γκραντ για την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού. Ο διεθνής γκαρντ αποτελεί σημείο αναφοράς και εφόσον οι δικές του μετρήσεις παραπέμπουν σε μεγαλύτερο ηλικιακά αθλητή, επιβραδύνεται συνολικά η ούτως ή άλλως «soft» περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού. No Thomas, no party στην άμυνα των Ερυθρόλευκων!

Είναι, όμως, διαφορετική και η λογική των δύο ομάδων στην επίθεση. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έβαλε εξωφρενικό ταλέντο σε τουλάχιστον τρεις θέσεις: τον Ντόρσι στο «2», τον Φουρνιέ στο «3» και τον Βεζένκοφ στο «4». Αν εξαιρέσουμε, όμως, τον Γάλλο σταρ, ο οποίος αφήνει το παιχνίδι να έλθει σε αυτόν χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες, ο σπουδαίος Σάσα κυριεύεται από τη λαχτάρα που του έλειπε πέρυσι στο ΝΒΑ και εξαπολύει τρίποντα στο όριο της βιασύνης, ενώ ο Ντόρσι έχει ακόμη αστάθεια στον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζει τα ματς με βασικό μείον την άμυνα.

Και επίσης, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας (γύρω από το όνομα του συντελείται μια άδικη συζήτηση) αρκετοί παίκτες δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ετοιμότητας, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να ψάχνει ακόμη τη χημεία και τις αρχές του. Αντιθέτως, ο Άταμαν αποφάσισε να συρρικνώσει το rotation και να πάει με τους πιο έτοιμους παίκτες αποφεύγοντας τα πειράματα με τα μεγάλα ρόστερ. Με έξι πέρυσι; Με οκτώ φέτος και όποιος μπορεί να ανταπεξέλθει, δηλαδή να ακολουθήσει τα διαστημικά γκαρντ, που έχουν πάει τον Παναθηναϊκό σε άλλο επίπεδο. Και να φανταστεί κανείς ότι «η ομάδα ακόμη κτίζεται», κατά δήλωση του Ναν