Ο Ολυμπιακός επέστρεψε!

Ολυμπιακός

i

© Intime

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε!

Διονύσης Βερβελές 08:28 - 18.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:25 - 14.08.2024

Δεν πανηγυρίζει για το «Χ», αλλά αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί πολύτιμο στη συνέχεια. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει…

Τα δεδομένα δεν ήταν εύκολα για τον Ολυμπιακό. Είχε μπροστά του μια δύσκολη αποστολή, κόντρα στην ΑΕΚ που κατέκτησε το πρωτάθλημα πέρσι και είναι πιο δεμένη και έτοιμη ομάδα. Όποιος δεν μπορεί να το παραδεχθεί αυτό, τότε μάλλον κάτι… άλλο βλέπει. Μια ΑΕΚ που φέτος έχει βάλει τέσσερις νέους παίκτες να παίξουν σε σύγκριση με πέρσι και ο Ολυμπιακός με τους Ποντένσε, Γιόβετιτς να παίζουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, έφτασε τους δεκατέσσερις!

Σε αυτό το πλαίσιο, είδαμε ένα πρώτο 25λεπτο με τον Ολυμπιακό να σου δίνει την αίσθηση πως δεν… κατέβηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μια εικόνα αγνώριστη, πολύ πίσω η ομάδα, έλλειψη πρωτοβουλιών και αδυναμία να κρατήσει την μπάλα, όχι να ελέγξει ρυθμό. Τα μηνύματα ήταν ανησυχητικά, ο Πασχαλάκης είχε δύο σπουδαίες επεμβάσεις στις προσπάθειες των Τσούμπερ και Μοχαμάντι, αλλά το γκολ ήρθε από τον Πόνσε στο 22ο λεπτό. Ο Αλμέιδα διάβασε την αδυναμία του Κίνι που ήταν κακός, έδωσε ώθηση με τον Ελίασον και από ένα αράουτ, η ΑΕΚ βρήκε γκολ με τον Πόνσε. Εκεί, στο μυαλό ορισμένων ήρθε το 3-0 του Κυπέλλου πέρσι. Έμοιαζε πολύ η αρχή. Μόνο που αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός έδειξε γιατί επιστρέψει στην κανονικότητα.

Σαν να… μίλησαν ένα λεπτό οι «ερυθρόλευκοι», πήραν αμέσως την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ανέβηκαν στο γήπεδο, πήραν μέτρα και άρχισαν να απειλούν, όπως με τον Μασούρα. Η ασίστ του Ποντένσε και το γκολ του Ελ Κααμπί, έφεραν το ματς στα ίσα, με τους Πειραιώτες να δείχνουν με την εικόνα τους πως μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και το «διπλό».

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε και εκτιμώ πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο και η Φράιμπουργκ. Ο Μαρτίνεθ στόχευσε σε δύο ματς, όχι σε ένα. Αυτό έδειξαν οι αλλαγές του. Αν δεν ακολουθούσε αυτό το ματς, δεν βλέπω λόγο να βγάλει Φορτούνη, Μασούρα, ίσως άφηνε περισσότερο μέσα τον Ποντένσε, έστω και ένα δεκάλεπτο. Θέλησε να κάνει τη διαχείρισή του, αλλά δεν πήρε πολλά από τις αλλαγές του. Κάθε άλλο, νομίζω πως μόνο ο Ιμπόρα διάβασε κάπως καλά το παιχνίδι της ΑΕΚ και δεν της έδωσε δικαίωμα από τον άξονα. 

Ο Μπιέλ προσπάθησε περισσότερο από τον Σκάρπα, όσο περνούσε η ώρα η ομάδα συμβιβαζόταν με την ισοπαλία και μόνο κακή δεν την λες. Δεν δέχθηκε την τρελή πίεση ο Ολυμπιακός, δεν είχε ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών η ΑΕΚ. Κι αυτή, με μια εικόνα προβληματική νομίζω, κατέγραψε δεύτερη απώλεια βαθμών στο σπίτι της και χάνει έδαφος. Κινδυνεύει να χάσει περισσότερο τη Δευτέρα στη Λεωφόρο, όταν στην πλάτη της θα έχει και το ευρωπαϊκό ματς της Πέμπτης με την Μπράιτον.

Ο Ολυμπιακός έχασε δημιουργία απ’ όταν βγήκε ο Φορτούνης και την πίεση ψηλά, που είχε ο Μασούρας. Το γεγονός ότι Μουκουντί και Μήτογλου δεν μπήκαν σε περιπέτειες, δείχνει πολλά. Γιατί το «Χ» μπορεί να κάνει καλό στον Ολυμπιακό; Οι «ερυθρόλευκοι» είναι στην κορυφή. Ναι, έχει ματς λιγότερο ο Παναθηναϊκός, αλλά έχει μπροστά του και το ματς με την ΑΕΚ. Έχει καλύτερο πρόγραμμα ο Ολυμπιακός που μετά τη διακοπή του Οκτωβρίου, υποδέχεται στις 22/10 τον Παναθηναϊκό και στις 5/11 τον ΠΑΟΚ. Κοινώς, κάνοντας τα βασικά και παίρνοντας μεγάλες νίκες σε ματς στην έδρα του, μπορεί να «χτίσει» μια βασική διαφορά, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή και στην κατάκτηση του 48ου πρωταθλήματος της ιστορίας του.

Για μια ομάδα που δοκιμάστηκε τόσο πολύ πέρσι, που έχει κάνει τόσες μεταγραφές, δεν είναι εύκολο να πετύχει κάτι τέτοιο. Κάθε άλλο. Ο Μαρτίνεθ, όμως, προχωρά βήμα βήμα και λέει αλήθειες. Όπως χθες στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στην πιο έτοιμη ΑΕΚ αλλά και σε αυτό που προσπαθεί να «χτίσει» σε μια νέα ομάδα. Και ο ίδιος θα περίμενε περισσότερα από τις αλλαγές του, αλλά είναι υπερβολικοί όσοι κάνουν έντονη κριτική στις κινήσεις του. Σίγουρα γνωρίζει πολύ καλύτερα, αν πάρει το ματς της Πέμπτης με την Φράιμπουργκ δε, θα τα έχει καταφέρει περίφημα στην όλη στόχευσή του.

Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά και στη διαιτησία. Δυστυχώς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δικαιώθηκε για τις φοβίες του με τον Πορτογάλο Ντίας. Έπαιξε σαν φοβισμένος, είδε υπέρ της ΑΕΚ δύο φάσεις που τον ακύρωσε το VAR για πλάκα. Τη βουτιά του Ρότα την… έπνιξε και χωρίς να βγάλει κάρτα. Φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πέναλτι πάνω στον Ελίασον νωρίτερα, με τον Κίνι να βρίσκει μπάλα. Αν δεν βλέπει αυτό το χέρι του Πινέδα και δείχνει σέντρα για το 2-1, τι να πεις. Μέσα στα μάτια του ήταν και ευτυχώς, όπως και πέρσι, το VAR έσωσε την κατάσταση. 

Έπαιξε έδρα, έδινε εύκολα φάουλ στην ΑΕΚ, αντιθέτως ο Ολυμπιακός πρέπει να πήρε τα περισσότερα στα άκρα από τις υποδείξεις των βοηθών του. Επίσης, να σου κουνάνε το δάχτυλο για αποβολή του Φορτούνη αυτοί που δεν βλέπουν πως ο Ρότα δεν θα έπρεπε να έχει τελειώσει το ματς (είδε κίτρινη στο 49’ και τη… γλίτωσε καθώς δεν είχε δει στη βουτιά του για πέναλτι), το λες και υπερβολή.

Δεν θα αλλάξω άποψη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είναι πιο έτοιμες ομάδες από τον Ολυμπιακό, έχουν κρατήσει βασικό κορμό. Αυτό που κάνει ο Μαρτίνεθ είναι υπερπροσπάθεια, αλλά μετά το 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια, πιστεύω πως ο Ολυμπιακός έχει όλα τα φόντα με τη βελτίωσή του, να φτάσει στην κατάκτηση του 48ου πρωταθλήματος. Μακρύς ο δρόμος, αλλά φέτος είναι πιο αθλητική ομάδα, έχει περισσότερη ποιότητα και λύσεις στον πάγκο, Ε, όταν κοιτάζεις χθες για παράδειγμα και δίπλα σου έχεις Γιόβετιτς, Σκάρπα, Μπιέλ, Ιμπόρα, Σολμπάκεν, δεν το λες και απλό πράγμα. Το θέμα είναι πως θα πάρει το μάξιμουμ από τον καθένα.

Τέλος, για τον Ντανιέλ Ποντένσε, νομίζω πως κατάλαβαν άπαντες γιατί ο Πορτογάλος έχει πολλά να δώσει στον Ολυμπιακό. 8 στους 10 στη φάση του 1-1, θα δοκίμαζαν σουτ. Αυτός, έκανε αυτό που υποσχέθηκε στις πρώτες του δηλώσεις. Ότι είναι πιο ώριμος για περισσότερες ασίστ, αλλά και γκολ. Η αρχή του ήταν καλή, δικαιώνοντας και το ρεπορτάζ μας τις τελευταίες ημέρες, που κατέγραφε τα χαμόγελα και την ικανοποίηση του Μαρτίνεθ για την εικόνα του. Γι’ αυτό και τον έβαλε βασικό και γι’ αυτό θα τον ξαναβάλει και στη συνέχεια… Μαγκιά του Μαρτίνεθ είναι, που δεν φοβήθηκε, που πηγαίνει πιο δραστικά με τις μεταγραφές, σε σύγκριση με… άλλους.