Ολυμπιακός ποιότητας με σφραγίδα Μαρτίνεθ

ΟΦΗ - Ολυμπιακός

i

© Intime

Ολυμπιακός ποιότητας με σφραγίδα Μαρτίνεθ

Διονύσης Βερβελές 16:06 - 31.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:19 - 14.08.2024

Ο Ισπανός κόουτς «καθάρισε» Μόγες και Νταμπράουσκας και τώρα περιμένει τον Λουτσέσκου. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο Sportal.

Ο Ολυμπιακός είχε μια δύσκολη δοκιμασία στην Κρήτη, αλλά κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είχε περάσει καμία ομάδα από το Ηράκλειο και όλες, Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητος, είχαν δεχθεί γκολ πρώτες. Μόνο ο Ατρόμητος κατάφερε να πάρει πόντο. Ο Νταμπράουσκας διαβάζει καλά τα ματς, αλλά σε αυτό, οφείλουμε να τονίσουμε πως ο Μαρτίνεθ πήγε εξαιρετικά συγκεντρωμένος και με ξεκάθαρο πλάνο.

Αρχικά ο Ισπανός είχε ξεδιαλύνει στο μυαλό του, πως η ομάδα του στην Κρήτη θα κατέβαινε χωρίς τον βασικό του δεξιό μπακ, τον Ροντινέι, αλλά και τον Φορτούνη, τον κατά πολλούς κορυφαίο του παίκτη ως τώρα. Δεν κάμφθηκε, όμως, από αυτά τα ζητήματα, όπως δεν προχώρησε και στο… αμυντικό πλάνο. Υπήρξε σκέψη για τρεις χαφ και πάλι, αλλά το σχέδιό του, ήθελε και αρκετά νέα πρόσωπα, αλλά και συνταγή να παίξει επιθετικά.

Ο Κίνι πήρε τη θέση του Ροντινέι, στην ενδεκάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο ματς μπήκαν και οι Μασούρας, Σολμπάκεν, Γιόβετιτς. Τέσσερις συνολικά νέοι παίκτες, που έδωσαν αρκετά καλά στοιχεία, με τη διαφορά, όμως, να έρχεται από τον πιο βραχύσωμο παίκτη του γηπέδου. Ο Ντανιέλ Ποντένσε, είναι απολαυστικός και ήδη σε εννιά επίσημα ματς με τον Ολυμπιακό, μετράει έξι γκολ και τρεις ασίστ!

Ό,τι πληρώνεις παίρνεις λένε πολλές φορές και αυτό ο Ποντένσε το δείχνει περίτρανα, με το «καλημέρα». Και προσέξτε, δεν πιστεύει ότι είναι ακόμη στο 100%, αλλά εκτιμά ότι θα ανέβει και άλλο, θα είναι πιο «μέσα» στα ματς και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Το ματς σε μεγάλο βαθμό ανήκει στον Μαρτίνεθ και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Ο Ισπανός κόουτς, την… άκουσε με το 2-2 στη Σερβία κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα. Ένα δικό του τρίποντο, έγινε ισοπαλία, ίσως και γιατί δεν εκτίμησε σωστά το ματς. Χθες βράδυ στην Κρήτη, κάνει δύο αλλαγές στο 65ο λεπτό. Αντί η ομάδα να φρεσκαριστεί, να ανανεωθεί, πήρε και πάλι μέτρα προς τα πίσω. Μόνο που αυτή τη φορά δεν περίμενε το 1-2 και να γίνει… άνω-κάτω το ματς, σε μία έδρα που είχε οπαδούς μόνο της γηπεδούχου ομάδας. 

Ο Μαρτίνεθ αμέσως έριξε στο ματς τον Αλεξανδρόπουλο για να «δέσει» με τρεις το κέντρο και ακόμη και όταν ο Καμαρά ζήτησε αλλαγή, έφερε στο ματς τον Καρβάλιο. Κοινώς και ο Μαρτίνεθ διδάχθηκε από τις λανθασμένες εκτιμήσεις του, κάνει μία διαφορετική προσέγγιση. Και η αλήθεια είναι πως την Πέμπτη το πλάνο του επικράτησε αυτού του Μόγες της Γουέστ Χαμ και την Δευτέρα το βράδυ στο Ηράκλειο, αυτού του Νταμπράουσκας, ενός κατά γενική ομολογία καλού κόουτς.

Το σημαντικότερο για μένα, όμως, είναι η ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας. Κι εδώ, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Ο Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή, είδε το ματς του με τον Παναθηναϊκό, το ντέρμπι των αιωνίων, να μην ολοκληρώνεται. Η πρώτη απόφαση ήταν σκληρή, φέρνει 0-3 το ματς στα χαρτιά και αφαίρεση ενός βαθμού, συν τον αποκλεισμό της έδρας. 

Κι αν την Πέμπτη το βράδυ αυτή η τιμωρία δεν ήταν γνωστή, αλλά σε ένα βαθμό αναμενόμενη από το κλίμα στην απολογία με την Σταμολέκα στην έδρα, χθες στην Κρήτη, ο Ολυμπιακός έμπαινε στη σέντρα με -4 από τον Παναθηναϊκό. Γνωρίζοντας παράλληλα, πως η ΑΕΚ είχε «καθαρίσει» με 2-0 τον ΠΑΟΚ και εύκολα μάλιστα.

Ο Μαρτίνεθ, κατάφερε να κρατήσει την ομάδα του συγκεντρωμένη. Δεν πτοήθηκε από την πρώτη απόφαση και ήξερε πως ένα «διπλό» στην Κρήτη, μπορεί να είναι ένα καλό μήνυμα και για τη συνέχεια και προς πάσα κατεύθυνση.

Στον Ολυμπιακό, υπάρχει πίστη πως οι δικαστές στην έφεση, θα αποφασίσουν τη συνέχιση του αγώνα. Ο κόσμος «βράζει», η Θύρα 7 αντέδρασε με την επίσκεψή της στα γραφεία της ΕΠΟ, μένει να δούμε τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός, ακόμη και αν περάσει η αλλοίωση του πρωταθλήματος, με την πρώτη απόφαση, δεν θα… παραιτηθεί από τον τίτλο. Κάθε άλλο. Απλά η βαθμολογία, θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική. 

Θα τα δούμε όλα αυτά, όμως, όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση. Το σίγουρο είναι πως η αντίδραση του Ολυμπιακού μέσα στο γήπεδο είναι καλή, δείχνει κλάση, ποιότητα, αυτή αποτυπώνεται με την εικόνα του. Κι αν το ματς της Πέμπτης τον έφερε σε θέση ισχύος έναντι της Μπάτσκα Τόπολα τουλάχιστον και με την Γουέστ Χαμ και την Φράιμπουργκ να νιώθουν την ανάσα του, το πέρασμα από την Κρήτη, δείχνει σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους πως ο Ολυμπιακός είναι εδώ και κανείς δεν πρέπει να τον υποτιμά.

Για δεύτερο συνεχόμενο ματς, Καμαρά και Έσε είχαν εντυπωσιακή εικόνα. Κέρδισαν το κέντρο με τους Άγγλους, το κέρδισαν και με τους Κρητικούς. Τα πήγαν περίφημα και βοήθησαν πολύ στην ομάδα να έχει τον έλεγχο, να κυκλοφορήσει μπάλα και να πάρει στιγμές. Γιατί ο Ποντένσε μπορεί να έβαλε δύο γκολ, αλλά σίγουρα ευκαιρίες υπήρξαν και άλλες. Και ο Μασούρας και ο Γιόβετιτς θα μπορούσαν να σκοράρουν κάλλιστα, αλλά είχαν από μία ασίστ. Ο Μασούρας «έφτιαξε» το 0-1, ο Μαυροβούνιος φορ, έβγαλε ποιότητα με το πως κέρδισε μπάλα και… κέρασε στον Πορτογάλο άσο, το δεύτερό του γκολ και το 0-2 στην Κρήτη.

Στα κέρδη της ομάδας, είναι ο Πορόζο. Έπαιξε για πρώτη φορά βασικός και στο πρωτάθλημα. Μαζί με τον Ρέτσο είχαν καλή εικόνα, έβγαλαν σταθερότητα, ο Πασχαλάκης για τα δεδομένα της έδρας που έπαιζε πέρασε ένα εύκολο βράδυ. Μπορεί οι δύο στόπερ να είδαν την κάρτα, αλλά το έλεγξαν και το 0-2 ήρθε άνετα για τους «ερυθρόλευκους».

Ο Μαρτίνεθ έχει κάθε λόγο να χαμογελά, να στηρίζει τους ποδοσφαιριστές του και από εδώ και μπρος, θα κοιτάξει να βγάλει κι άλλη βελτίωση. Να πάρει περισσότερα απ’ όλους. Δείχνει πως μπορεί να το καταφέρει, με την επόμενη πρόκληση να μην αργεί άλλωστε. Κι αυτή, είναι ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Ένας ΠΑΟΚ που χθες στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν… κομπάρσος, με τον Κοτάρσκι να κάνει ένα ακόμη «δώρο». 

Λογικό να «τσιτώσει» και την Κυριακή να έρχεται στο Καραϊσκάκη για να παίξει τα… ρέστα του και να επιστρέψει. Πλέον, μετά τον Μόγες και τον Νταμπράουσκας, ο Μαρτίνεθ καλείται να εξοντώσει και το πλάνο του Λουτσέσκου και να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο. Δεν τον πήρε από κάτω το «Χ» με την Μπάτσκα Τόπολα, διόρθωσε πράγματα, είδε κι άλλα στοιχεία και βελτιώνει συνεχώς τον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό και του αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο»…

Sportal Monday Live: Άτλας στο ΣΕΦ ο Μήτογλου, νίκη - δήλωση της ΑΕΚ απέναντι στον ΠΑΟΚ και το σόου Ποντένσε στην Κρήτη

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!