Χωράει μεταγραφή, καλείται να το αλλάξει…

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά την ήττα με 2-1 από τον Άρη

i

©Intime

Χωράει μεταγραφή, καλείται να το αλλάξει…

Διονύσης Βερβελές 10:30 - 22.09.2024 / Ανανεώθηκε: 16:18 - 22.09.2024

Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal την ήττα από τον Άρη, τα νέα δεδομένα και τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί...

Υπάρχουν κάποια πράγματα, που εμφανίζουν και το πρόβλημα, που αποτυπώνουν την όλη κατάσταση. Και για να έχουμε εικόνα τι εννοώ. Για δεύτερο συνεχόμενο ματς ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας και δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη. Το πρώτο παιχνίδι ήταν με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκη και στο «φτωχό» 0-0, το δεύτερο ήταν τώρα με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη και την ήττα με 2-1. Μάλιστα στον αγώνα που ηττήθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κατοχή της μπάλας 63%!

Σχεδόν τη διπλάσια του Άρη, που είχε 37%. Όμως από την άλλη αυτό δεν είχε καμία ουσία για τον Ολυμπιακό, αφού το στατιστικό αυτό στοιχείο δεν του έδωσε ούτε καν την ισοπαλία. Το είπε άλλωστε και ο προπονητής της ομάδας του Πειραιά, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. Πως η κατοχή της μπάλας δεν είναι κάτι που δίνει νίκη. Είπε χαρακτηριστικά, «πιστέψαμε πως αν έχουμε την κατοχή της μπάλας θα είμαστε και επικίνδυνοι, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει».

Αυτές είναι οι φάσεις για τις οποίες διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός, τι απάντησε ο διαιτητής στους ανθρώπους των Πειραιωτών;
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:57 - 21.09.2024

Αυτές είναι οι φάσεις για τις οποίες διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός, τι απάντησε ο διαιτητής στους ανθρώπους των Πειραιωτών;

Παράπονα από τον Λούκα Παϊρέτο είχε ο Ολυμπιακός, ο οποίος στάθηκε στο πως προέκυψε το 2-0 του Άρη. Μάλιστα, ο διαιτητής συνομίλησε με τους ανθρώπους των «ερυθρόλευκων», απαντώντας στις διαμαρτυρίες τους.

Μάλιστα ο Ολυμπιακός, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, είχε την μπάλα στα πόδια του χωρίς όμως να απειλεί αρκετά τον Άρη αφού περισσότερο έκανε παιχνίδι μεταξύ κέντρου και περιοχής των γηπεδούχων. Μία επιθετικό έμπνευση που θα έβαζε την μπάλα μέσα στην περιοχή του Άρη δεν υπήρξε. Παρά μόνο στο γκολ που έβαλε ο Ελ Κααμπί μετά την ασίστ του Ροντινέι και μείωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Άλλη μία φάση πήγε να γίνει κάτι παρόμοιο, όταν ο Γιάρεμτσουκ έδωσε την μπάλα με το στήθος στον Ελ Κααμπί ο οποίος όμως προτού μπει στην περιοχή με την μπάλα στα πόδια έκανε φάουλ στον Βέλεθ. Δεν υπήρξε άλλη φάση που ο Ολυμπιακός κατάφερε να πατήσει περιοχή με την μπάλα και να απειλήσει. Η φάση που είχε στο 70' έγινε μετά από σέντρα του Ροντινέι και κόντρα σε αντίπαλο με την μπάλα να φτάνει στον Γιάρεμτσουκ μέσα στην περιοχή, δεν ήταν δηλαδή από κάποια κάθετη πάσα ή συνδυασμό των παικτών της ομάδας.

Οπότε θα πρέπει να αλλάξει άμεσα ο Ολυμπιακός τον τρόπο ανάπτυξής του στο γήπεδο, αφού πλέον εδώ και δύο σερί ματς φαίνεται πως η κατοχή της μπάλας δε σημαίνει και κυριαρχία σε έναν αγώνα... Και αυτό που παραδέχεται ο Μεντιλίμπαρ, είναι η αδυναμία του Ολυμπιακού. Εύκολα κάποιος θα σου πει, λείπει ο Φορτούνης. Δεν είναι ψέμα, ο Ολυμπιακός είχε μάθει να παίζει με τον Φορτούνη. Ή και ο Κώστας, ήξερε καλά την ομάδα, τι να περίμενε από αυτόν.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά την ήττα 2-1 από τον Άρη/©Intime

Άντε, χάνεις από τον άξονα το στυλ σου. Το ψάχνεις από τα άκρα. Όταν όμως έχεις ανέτοιμο τον Γουίλιαν και αυτή την εικόνα από Βέλντε και Μαρτίνς, πως να περιμένεις να φτάσει η μπάλα εύκολα μπροστά και να κάνεις τη δουλειά σου σωστά; Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε μια πεντάδα αγώνων, επίσημων και η εικόνα, παραπέμπει σε πρόβλημα. Πήρε τρία αποτελέσματα στην αρχή, με… ζόρι πάντως, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα και πριν το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς, έχασε πέντε βαθμούς.

Για μένα, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αποδεχθεί ως σύλλογος τι θέλει. Είναι τα εκατό χρόνια της ιστορίας του. Στα social media έβλεπαν Ντιμπάλα, Νεϊμάρ, «βόμβες». Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αρχίζει μια χρονιά και να λέει, «πάμε να πάρουμε το ». Ο Ολυμπιακός ως αποκλειστικό του στόχο, πρέπει να ‘χει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τρία σερί χαμένα πρωταθλήματα είναι πολλά για τον Ολυμπιακό της νέας γενιάς. Και αδυνατώ να πιστέψω, πως αυτή την κατάσταση θα την αποδεχθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Προφανώς και αρκετά πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα επιθυμούσαν οι Πειραιώτες το καλοκαίρι. Και ειδικά οι περιπτώσεις Ποντένσε (κυρίως) και Όρτα, νομίζω πως «πληγώνουν» την ομάδα και της αφήνουν ένα ζήτημα με το «γιατί;» και προσθέτοντας σε αυτό και τον Κώστα Φορτούνη. Ήταν άλλο κεφάλαιο, όμως.

Για τον Μεντιλίμπαρ δεν θα αλλάξω άποψη. Έγραψε ιστορία, την πιο χρυσή σελίδα του συλλόγου, με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Αυτό, δεν αλλάζει, θα τον εκτιμάμε πάντα και θα τον ευχαριστούμε. Δεν μπορώ να πιστέψω, όμως, πως είναι ικανοποιημένος από το πως διαμορφώθηκε η κατάσταση, με αυτό το ρόστερ.

Το έλεγα και το βράδυ που δηλωνόταν η ευρωπαϊκή λίστα, πως για μένα ο Ολυμπιακός ήθελε και άλλη ενίσχυση. Αριστερό μπακ, πάει μόνο με τον Ορτέγκα που και κόντρα στον Άρη έδειξε αδυναμία στη φάση του 1-0. Μπροστά, στα άκρα, εκτιμώ πως κάτι χωρούσε ακόμη. Και στο δικό μου μυαλό, η ήττα από τον Άρη, μπορεί να φέρει μια άλλη κατάσταση. Να καταλάβει και ο Μεντιλίμπαρ, ότι ίσως έκανε λάθος εκτίμηση, ελεύθεροι υπάρχουν. Θα μπουν και θα παίξουν αύριο; Προφανώς και όχι, αλλά καλύτερα να έχεις δύο εξτρά λύσεις, παρά να… παρακαλάς τον Βέλντε και τον Μαρτίνς που δεν πατάνε και καλά.

Αν κάτι με προβλημάτισε περισσότερο, ήταν η προσέγγιση, η νοοτροπία. Γιατί όταν την Κυριακή έχεις δει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια να μεταφέρει τα παράπονά του, μετά από λίγες ημέρες πας με άλλα μυαλά. Κι εγώ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», δεν είδα αντίδραση, δυστυχώς. Είναι θέμα ποιότητας; Θέμα πλάνου; Ακολουθεί ματς για την Ευρώπη. Κόντρα στη Λιόν που δεν μαγεύει στη Γαλλία. Αν δω εκεί έναν καλό Ολυμπιακό, με τρεξίματα, με άλλη νοοτροπία, τότε το μυαλό μου θα πάει αλλού… Θα εκπλαγώ αν το δω βέβαια, με τα ως τώρα δεδομένα.

Το θέμα είναι πως με το «καλημέρα», ο Ολυμπιακός χάνοντας πέντε βαθμούς σε μία εβδομάδα, δεν περνάει μηνύματα στους αντιπάλους του. Κάθε άλλο. Δείχνει ευάλωτος και ταυτόχρονα, κάνει τον κόσμο του να προβληματίζεται και να χάνει την αυτοπεποίθησή του. Και οι απαντήσεις σε αυτό το κομμάτι, μπορούν να έρθουν μόνο μέσα στα γήπεδα, με νίκες, με σερί. Και το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι ότι θα ακολουθήσουν μεγάλα ματς. Θα πας αρχικά στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, θα παίζεις παράλληλα Ευρώπη, θα ‘χεις ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Είναι προβλέψιμος αυτός ο Ολυμπιακός; Είναι αργός; Ως τώρα, έτσι δείχνει. Με το «καλημέρα» της σεζόν δοκιμάζεται και ο προπονητής του, καλείται να βρει τη λύση. Δεν θα μπω στα σενάρια για το τι έκανε στη Σεβίλλη, πως έφυγε από εκεί. Έναν ενδοιασμό έχω, στο κομμάτι της ενίσχυσης. Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως μπορεί να το αλλάξει το σκηνικό, ακόμη και με τον τρόπο του να «κρύψει» αδυναμίες.