Όταν το πόρισμα βγαίνει πριν την ώρα του...

Ντάνιελ Μαντσίνι

i

Intime

Όταν το πόρισμα βγαίνει πριν την ώρα του...

Μπάμπης Τσιμπίδας 23:29 - 03.07.2024 / Ανανεώθηκε: 23:29 - 03.07.2024

Μόλις στο δεύτερο φιλικό της προετοιμασίας, με τους μισούς βασικούς να μην βρίσκονται καν στον πάγκο, αρκετοί προέβλεψαν την έκβαση του εγχειρήματος του Ντιέγκο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό. Αν οι αμφισβητίες και έχουν δίκιο πως το βιογραφικό του Πέδρο Ρεμπότσο, δεν συνιστά αναβάθμιση...

Θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως τα φιλικά παιχνίδια δεν αποτελούν αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης για όσα θα δούμε στη διάρκεια της σεζόν. Το «γιατί;», όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν χρειάζεται να του το εξηγήσουμε περαιτέρω. Εν έτει 2024, με τους φιλάθλους να παρακολουθούν τόσα ματς και στην κυριολεξία αδιάκοπα (τώρα για παράδειγμα, εξελίσσονται το Euro και το Copa America, ενώ οι ομάδες έχουν αρχίσει), να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν στοιχειώδεις γνώσεις του αθλήματος και ακόμα να αναλύουμε διεξοδικά τι ισχύει, συγχωρέστε με, αλλά δεν έχει νόημα.

Ασφαλώς, το θέαμα στο 0-0 του Παναθηναϊκού με την Πάφο δεν ήταν ικανοποιητικό. Εξυπακούεται ότι δεν θα ισχυριστώ το αντίθετο, αφού θα ήταν σαν να σας κοροϊδεύω. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα πάρω μέρος στην ακύρωση της προσπάθειας του Ντιέγκο Αλόνσο και των παικτών του, επειδή δεν... πετάνε φωτιές στις αρχές Ιουλίου. Ακόμα και αν εντυπωσίαζαν με την απόδοση τους, πάλι το ίδιο θα έγραφα.

Το ίδιο θα γράψω για το φιλικό του Παναθηναϊκού με την Μπράουνσβαϊκ την Κυριακή, το τρίτο και τελευταίο επί αυστριακού εδάφους. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να διατυπώσουμε κρίσεις για τη δουλειά του Ουρουγουανού προπονητή. Εδώ θα είμαστε όλοι, να τον κρίνουμε αρχής γενομένης από τις 25 του μήνα, όταν υποχρεούται να παρουσιάσει μία ενδεκάδα που θα προκριθεί από τον Β' προκριματικό γύρο του Europa League. Αυτό έχει σημασία, εκεί μετράνε τα επίσημα.

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τον βασικό και καλύτερο επιθετικό του (Ιωαννίδης), δίχως το «δεκάρι» του (Μπακασέτας), εκκρεμούν οι δύο μεταγραφές των εξτρέμ που θα είναι (με βάση τα λεγόμενα της διοίκησης) πρωτοκλασάτοι, δεν έχει ενσωματωθεί ο εξαιρετικός αμυντικός χαφ Μαξίμοβιτς, ο box-to-box Τσέριν που προέρχεται από εντυπωσιακό Euro, οι καλοί παίκτες Σπόραρ και Βέρμπιτς, ο βασικός δεξιός μπακ της Ελλάδας Μπάλντοκ, οι δύο αριστεροί μπακ, ο Μλαντένοβιτς και ο υπό μεταγραφή Ρεμπότσο. Παρόλα αυτά, τα social media προδίκασαν την κατάληξη του Τριφυλλιού.

Για να περάσουμε στα σοβαρά, είναι γεγονός πως το βιογραφικό του Πέδρο Ρεμπότσο δεν ενθουσιάζει. Τον Πορτογάλο αδικεί και η σύγκριση όχι τόσο με την αξία του Δημήτρη Γιαννούλη, όσο με τα χρήματα που πρόσφερε ο Παναθηναϊκός στον Έλληνα διεθνή. Γιατί όταν για τον πρώτο στόχο η πρόταση ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως και με την εναλλακτική, το κασέ πέφτει (κατά τα φαινόμενα) στο μισό, τότε ο κόσμος δικαιολογημένα αναρωτιέται για τη διαφορά.

Ο Ρεμπότσο μοιάζει ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος θα καλύψει με αξιοπιστία την αριστερή πτέρυγα της άμυνας, αλλά σίγουρα δεν συνιστά αναβάθμιση συγκριτικά με τον Χουάνκαρ που έφυγε ή τον Μλαντένοβιτς. Ίσως στο γήπεδο ο 29χρονος αμυντικός να εντυπωσιάσει και να μας διαψεύσει. Έχει συμβεί στο παρελθόν. Από την άλλη, ευελπιστώ οι επιλογές για τα άκρα της επίθεσης αφενός να πληρούν τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο προπονητής, αφετέρου να πείσουν τους οπαδούς. Γιατί με την επικείμενη μετακόμιση στο ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» θα χρειαστούν όλη τη στήριξη που μπορούν να πάρουν...